Γιατί κινδυνεύει με λουκέτο το λαογραφικό μουσείο ;
Πόσες φορές ακούσαμε τον δήμαρχο Αγρινίου να δηλώνει πως ο δήμος παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία έχει θετικό πρόσημο σε όλους τους τομείς; Κι όμως ο δήμος με το θετικό πρόσημο δεν έχει 8 χιλιάδες ευρώ για να συντηρήσει το λαογραφικό μουσείο της πόλης. Τόση είναι η επιχορήγηση του λαογραφικού μουσείου Αγρινίου (ενοίκιο των κτιρίων 5.000 ευρώ ετησίως και υπόλοιπα έξοδα 3.000 ευρώ) που ενώ ο δήμος Αγρινίου με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αλλά και το Ελεγκτικό Συνέδριο έχουν εγκρίνει για το 2012, δεν έχει καταβληθεί (άγνωστο γιατί), με αποτέλεσμα το μουσείο να κινδυνεύει με λουκέτο! Φαίνεται λοιπόν ότι στο δημοτικό ταμείο λεφτά δεν υπάρχουν….
Κι όμως στο δήμο Αγρινίου υπάρχουν λεφτά…! Το ερώτημα είναι γιατί ο δήμος δεν θέλει να διατηρήσει το λαογραφικό μουσείο; ή γιατί θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία του; Γιατί δεν θέλει να διατηρήσει ένα μουσείο που επί 36 χρόνια τώρα λειτουργεί χάρις την εθελοντική εργασία των μελών του και των μελών του Παναιτωλοακαρνανικού Συλλόγου Γυναικών; Το ερώτημα, όπως όλα τα ερωτήματα, έχει μια καθόλα λογική απάντηση, γιατί δεν μπορεί να τρελάθηκε η δημοτική αρχή, ούτε η λειτουργία του μουσείου ενόχλησε κανένα για να θέλει να το κλείσει… Η μόνη εξήγηση λοιπόν που μπορεί να δώσει κανείς είναι ότι κάποια από τα μέλη του μουσείου και του Παναιτωλοακαρνανικού Συλλόγου Γυναικών πρωτοστάτησαν το περασμένο φθινόπωρο στην Κίνηση Πολιτών ενάντια στην ανάπλαση του Πάρκου Αγρινίου, όπως αυτή προτάθηκε από τη δημοτική αρχή. Ο δήμαρχος Αγρινίου είναι γνωστό ότι ποτέ δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για όσους αντιτίθονταν στην ανάπλαση. Ωστόσο την προσφυγή στο ΣτΕ κατά της ανάπλασης δεν υπέγραψαν μέλη του Μουσείου. Παράδειγμα η πρόεδρος του μουσείου Μαίρη Χρυσικοπούλου, που ενώ διαφωνούσε με την προτεινόμενη ανάπλαση και μάλιστα είχε τοποθετηθεί στη συζήτηση που είχε γίνει στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης για το θέμα, είχε δηλώσει (σε εκείνη τη συνεδρίαση) πως δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε δικαστική διαμάχη με το δήμο, πράγμα που έκανε αφού δεν συνυπέγραψε την προσφυγή.
Γνωρίζοντας το ποιόν και το ήθος της δημοτικής αρχής αδυνατούμε να σκεφτούμε ότι η ιστορία με την επιχορήγηση που δεν δόθηκε για το λαογραφικό μουσείο –που κινδυνεύει τώρα με λουκέτο- είναι «τιμωρία» και «αντίποινα» για τις απόψεις των μελών του. Και αφού δεν είναι έτσι, η μόνη εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι ότι μάλλον ο δήμος δεν έχει θετικό πρόσημο, μάλλον ξέμεινε από λεφτά… μάλλον χρεοκόπησε και ο δήμαρχος μας το κρύβει… Τι άλλο σκεφτεί κανείς όταν το ενοίκιο του μουσείου παραμένει απλήρωτο και μιλάμε μόλις για το πόσο των 5χιλιάδων ευρώ ετησίως για 2 κτίρια…
Ανατρέχοντας πάντως σε παλιότερες ανακοινώσεις του δήμου και δηλώσεις του δημάρχου, θα πρέπει να περιμένουμε την οριστική επίλυση για το στεγαστικό πρόβλημα του λαογραφικού μουσείου, στο κτίριο του Καπνού στην οδό Μακρή που παραχωρήθηκε από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης στο δήμο για χρήση των πολιτιστικών του δράσεων. Αν ποτέ βέβαια διαμορφωθεί το κτίριο του ΟΕΚ, γιατί ήδη έχει περάσει ενάμισης χρόνος από την παραχώρησή του… και ελλείψει χρημάτων δεν έχει γίνει τίποτε… Εκτός βέβαια και αν πάλι «συνυπολογιστεί» η ιστορία του πάρκου… και θεωρηθεί ότι το λαογραφικό μουσείο δεν είναι πολιτιστική δράση…