Τι ζητούν οι Περιφερειάρχες απο τον Πρωθυπουργό

Την παρέμβαση του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ζητά με επιστολή της η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), ώστε να δοθεί η καλύτερη δυνατή λύση για την αποτελεσματική και αποδοτική αξιοποίηση των Κοινοτικών Πόρων για την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020.

Συγκεκριμένα, η ΕΝ.Π.Ε. ζητά με τεκμηριωμένες θέσεις να ισχύσει η πολυταμειακότητα των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (Π.Ε.Π.), ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο αναπτυξιακό αποτέλεσμα στις Ελληνικές Περιφέρειες.Υπενθυμίζεται ότι, η EN.Π.Ε. έχει ζητήσει να καταρτιστούν 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα – ένα για κάθε Περιφέρεια της χώρας – τα οποία θα συγχρηματοδοτούνται από όλα τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ).

Υποστηρίζει ότι, στα Προγράμματα αυτά θα πρέπει να περιλαμβάνονται όλα τα έργα που χωροθετούνται στην Περιφέρεια και των οποίων την υλοποίησή και τη λειτουργία αναλαμβάνουν Περιφερειακοί ή Τοπικοί Φορείς.Η ΕΝ.Π.Ε., επίσης, επισημαίνει ότι, εάν η πορεία των διαβουλεύσεων δεν οδηγηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά στην εφαρμογή Εθνικών – Κεντρικών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, τότε δεν είναι δυνατή η επίτευξη του στόχου της Περιφερειακής Ανάπτυξης αλλά και της σύγκλισης των Περιφερειών.

Τονίζει δε, ότι με δεδομένη την έντονη οικονομική κρίση και ύφεση που έχει δημιουργήσει ακραίες αρνητικές επιπτώσεις στις περισσότερες Περιφέρειες της χώρας, η συγκέντρωση πόρων στις Περιφέρειες για στοχευμένες δράσεις, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προοπτικές ανάπτυξης κάθε Περιφέρειας, είναι η πλέον αποτελεσματική λύση. Η επιστολή στάλθηκε, επίσης, στον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστή Χατζηδάκη και στον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Johannes Hahn.