Η φτώχεια και τα… θετικά της

Η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου ήταν ενδιαφέρουσα αφού συζητήθηκαν και πέρασαν κατά πλειοψηφία ο οικονομικός απολογισμός του δήμου για το 2012 αλλά και το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2014.

Στη συζήτηση για τον απολογισμό την εισήγηση έκανε ο αρμόδιο αντιδήμαρχος Θ. Ράπτης αναφέροντας πως ο απολογισμό του δήμου είναι θετικός. Τόνισε μάλιστα το ταμειακό υπόλοιπο των 4,8 εκ. ευρώ που υπάρχει. Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης ο Κώστας Καλαντζής έκανε λόγο για ωραιοποίηση των πραγμάτων, ωστόσο δέχθηκε πως δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς τη δημοτική αρχή για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν χρήματα για έργο. Στη συνέχεια έκανε λόγο για διαχείρηση της κατάσταση και χαρακτήρισε το υπόλοιπο του δήμου “σαν το πλεόνασμα της κυβέρνησης”. Τόνισε επίσης ότι οι κοινωνικές δράσεις (κοινωνικό παντοπωλείο, ιατρείο, φαρμακείο κ.α) δεν θα πρέπει να προβάλλονται ως έργο αφού στηρίζονται στον εθελοντισμό. Αναφέρθηκε ακόμη σε ημιτελή έργα, όπως η δημοτική αγορά, για απραξία στο θέμα της ύδρευσης της Μακρυνείας, για προβλήματα στον ηλεκτροφωτισμό και τις οφειλές στο Αστικό ΚΤΕΛ Αγρινίου. “Πότε θα γίνουν όλα αυτά; Πριν τις εκλογές” σχολίασε χαρακτηριστικά. Και ο Βασίλης Νικάκης από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης είδε ωραιοποίηση των πραγμάτων και σχολίασε “αν ετσι τα πράγματα γιατί δεν μειώνουμε τα τέλη;” Ακόμη σχολιάζε αρνητικά για τη λειτουργία του δήμου τις παραλείψεις και τις προχειρότητες που διαπιστώνει ο ορκωτός λογιστής στην έκθεσής του και επέμεινε στο γιατί δεν προσκομίστηκαν από την νομική υπηρεσία του δήμου για τις δικαστικές απαιτήσεις κατά του δήμου. Ερώτημα για το οποίο δεν έλαβε απάντηση.

Ο Παύλος Μοσχολιός απεναντίας έκρινε ως μοναδικό και πλούσιο τον απολογισμό της δημοτικής αρχής και τόνισε πως ο πραγματικός απολογισμός θα γίνει στο λαό στις εκλογές. Υπογράμμισε μάλιστα ότι ο δήμος δεν κάνει διαχείρηση της κατάστασης, αλλά απεναντίας εφαρμόζει την πολιτική για την οποία έχει δεσμευθεί. Κατηγόρησε μάλιστα τη μείζονα αντιπολίτευση πως όσα λέει είναι φωτοτυπία των περσινών συζητήσεων και πως από την πλευρά τις περιμένει προτάσεις. Ακόμη αναφέρθηκε στις μειώσεις των ΚΑΠ και της ΣΑΤΑ και υπογράμμισε πως παρ΄ όλα αυτά ο δήμος δεν αύξησε τα τέλη και διατήρησε όλες τις δομές και τις δράσεις του. Απάντησε πως μπορεί οι κοινωνικές δομές λειτουργούν χάρις τον εθελοντισμό, αλλά τόνισε πως λειτουργούν σε υποδομές του δήμου. Έκανε ειδική αναφορά στα ζητήματα της Μακρυνείας λέγονται έχει δρομολογηθεί ο περιμετρικός και η αποκατάσταση της άρδευσης και πως θα δημοπρατηθεί σύντομα η ύδρευση και η αποχέτευση. Τέλος ανέφερε με αφορμή τις τάσεις απόσχισης της Άνω Μακρυνούς από το δήμο πως κάποιοι σκόπιμα και με προεκλογικές βλέψεις και ανακρίβειες δημιουργούν προβλήματα.

Θετικότερα τα πράγματα στα έργα λόγω ΕΣΠΑ
Ανάλογη ήταν και η συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου το 2014. Ο εισηγητής Στάθης Τσούκαλος τόνισε ότι οι νέες πιστώσεις για το 2014 φτάνουν 54,8 εκατ. ευρώ και απαρίθμησε μια σειρά από ενταγμένα έργα. Για διαχείρηση φτώχειας μίλησε ο Ν. Καζαντζής και τόνισε ότι το έργο είναι πενιχρό και αναμενόμενο και συμβατό με όσα οικονομικά μέσα έχει ο δήμος. Τέλος σημείωσε ότι το αυτονόητο δεν μπορεί να είναι επιτυχία. “Δεν είναι επιτυχία να μην έχουμε τροφεία στους παιδικούς σταθμούς επιτυχία θα ήταν να έχουμε περισσότερα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς” είπε χαρακτηριστικά. Ο Βασίλης Νικάκης ανέφερε δεικτικά πως “τώρα φαίνονται τα καλά του Καλλικράτη” και αναρωτήθηκε τι προοπτικές μπορεί να έχει κανείς με τέτοιες περικοπές. Και επανέλαβε τους φόβους του για ιδιωτικοποίηση στα σκουπίδια και το νερό. Σε οξύ ύφος η απάντηση του Παύλου Μοσχολιού. “Πότε διαχειριζόμασταν τη φτώχεια, όταν είχαμε το 2011 τεχνικό πρόγραμμα 18 εκ; Ή τώρα που έχουμε τεχνικό πρόγραμμα 55εκ και συνολικά τα ενταγμένα έργα ξεπερνούν τα 150εκ. ευρώ;” αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά θέλοντας να δείξει ότι κάποια από όλες τις φορές που η αντιπολίτευση λέει τα ίδια έχει άδικο. Ο δήμαρχος Αγρινίου χαρακτήρισε σημαντικό το έργο που γίνεται ωστόσο παραδέχθηκε πως πράγματι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα στα μικρά έργα όταν η ΣΑΤΑ από 4,5 εκ € πρόπερσι έφτασε μόλις το ένα εκατ. €.