Με θέμα «Λατρεία και πνευματική ζωή» πραγματοποιήθηκε η Στ’ Ιερατική Ημερίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013 στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις της Ιεράς Μητροπόλεως στη Ρίζα Αντιρρίου, όπου συμμετείχαν όλοι οι ιερείς και οι διάκονοι της Ιεράς Μητροπόλεως.
Το θέμα ανέπτυξε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Λειτουργικής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Σκαλτσής.
Η Ημερίδα άρχισε με την ακολουθία του Αγιασμού που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς. Αμέσως μετά ο Σεβασμιώτατος στην εισαγωγική ομιλία του καλωσόρισε τους ιερείς και τον κ. Σκαλτσή και εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την παρουσία του «συμπατριώτη μας καθηγητή», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, καθώς ο κ. Σκαλτσής κατάγεται από το Αγρίδιο Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας.
Ακολούθως ο ομιλητής αναπτύσσοντας το θέμα του με ιδιαίτερη γλαφυρότητα, αναφέρθηκε στην λατρεία ως μια ζωντανή παράδοση που εξωτερικεύει το βίωμα της Εκκλησίας. Ασχολήθηκε με τις ιερές ακολουθίες του νυχθημέρου (μεσονυκτικό, όρθρος, θεία Λειτουργία, α’ ώρα, γ’ ώρα, στ’ ώρα, θ’ ώρα, εσπερινός και απόδειπνο) κάνοντας ξεχωριστή αναφορά σε κάθε μια από αυτές, τονίζοντας το βιβλικό τους υπόβαθρο καθώς και την εξέλιξη τους μέσα στον χρόνο.Επισημαίνοντας την ιστορική πλευρά της διαμόρφωσης των προσευχών στην Εκκλησία αναφέρθηκε κυρίως στους αγίους ερμηνευτές των ακολουθιών του νυχθημέρου Συμεών Θεσσαλονίκης και Μάρκο Ευγενικό και στα ερμηνευτικά τους σχόλια. Τόνισε ότι έχοντας ως βάση το «αδιαλείπτως προσεύχεσθαι», που πάντοτε υπήρξε από τον Δ’ αιώνα, καθιερώθηκαν οι τεταγμένοι καιροί των προσευχών, δηλαδή οι ιερές ακολουθίες.Κλείνοντας την εισήγησή του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Η λειτουργική ζωή είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε. Μέσα στη θύελλα που ζούμε δεν μας έμεινε τίποτε άλλο παρά η αξία της Κυριακής και η λειτουργική ζωή. Έχουμε τον Χριστό και την λειτουργική μας ζωή και παράδοση, που δεν την έχει καμία άλλη θρησκεία και καμία άλλη ομολογία. Η λειτουργική ζωή τρέφει και ενώνει τον άνθρωπο με τον Χριστό, κι όπου υπάρχει ο Χριστός δεν φοβόμαστε τίποτα».
Κατά την συζήτηση που ακολούθησε οι ιερείς έθεσαν τις απορίες τους και τους προβληματισμούς τους. Έλαβαν υπεύθυνες απαντήσεις από τον κ. Καθηγητή σε πρακτικά ζητήματα που τους απασχολούν κατά την τέλεση των ιερών ακολουθιών. Κλείνοντας τις εργασίες της Ημερίδος ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς ευχαρίστησε και πάλι τον ομιλητή και τους ιερείς και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άριστη ατμόσφαιρα συνεργασίας που επικράτησε και την πνευματική ωφέλεια που επήλθε.
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι όταν είμαστε ενωμένοι με τον Χριστό δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Πρέπει να αγαπήσουμε την λατρεία της Εκκλησίας μας και να την ζούμε συνειδητά και όχι πρόχειρα. Έχω συγκεκριμένα παραδείγματα ιερέων που τελούσαν συνειδητά όλες τις ιερές ακολουθίες και κατά την κοίμησή τους έδειξαν σημεία αγιότητος. Εμείς πολλές φορές κάνουμε ό,τι θέλουμε και λέμε ό,τι θέλουμε. Συνηθίζεται οι ιερείς να αφαιρούν και να προσθέτουν στις ιερές ακολουθίες, ενώ πρέπει να υπάρχει συνειδητή συμμετοχή στη θεία λατρεία και υπακοή στο τυπικό των ιερέων ακολουθιών».
Τέλος αναφέρθηκε στην συμμετοχή της Εκκλησίας της Ελλάδος στην πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία «Ένας από εμάς» (One of us), με στόχο να επανεξετασθεί υποχρεωτικά και ενδεχομένως ακυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η νομιμοποίηση της χρηματοδότησης ευρωπαϊκών κονδυλίων της τεχνολογικής έρευνας σε ανθρώπινα έμβρυα. Ο Σεβασμιώτατος διένειμε στους ιερείς το ειδικό έντυπο συλλογής υπογραφών και ζήτησε να ενημερώσουν τους χριστιανούς για το πολύ σοβαρό αυτό θέμα και να συγκεντρώσουν υπογραφές. Ακολούθησε κοινή τράπεζα, στο χώρο των κατασκηνώσεων.