Το θέμα της τιμής του νερού της ΔΕΥΑ Αγρινίου κυριάρχησε στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου. Σε αυτό υπήρξαν δυο οπτικές, η μια της δημοτικής αρχής που επιμένει ότι δεν υπάρχει αύξηση στο τι πληρώνουν οι δημότες και η άλλη της αντιπολίτευσης που αντιδρά στην αύξηση με την ενσωμάτωση του ειδικού τέλους 80% με την λογική ότι «είναι δεν εποχή για αυξήσεις».
Δείτε στην webtv του myagrinio.gr τα χαρακτηριστικότερα στιγμιότυπα της συνεδρίασης
Η αλήθεια είναι πως πράγματι για την ίδια κατανάλωση οι δημότες θα πληρώσουν όσα ακριβώς πλήρωναν και το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο από την στιγμή που το ειδικό τέλος 80% (που εισπράττονταν για κατασκευή έργων) έπαψε να ισχύει, θεωρητικά θα έπρεπε να υπάρχει μεγάλη μείωση. Αυτό δεν συνέβη, γιατί η τιμή του νερού στις μικρές οικιακές καταναλώσεις με την απόφαση της ΔΕΥΑ από 0,392 ευρώ ανά κυβικό αυξήθηκε για να καλυφθεί το έλλειμμά της στα 0,559 ευρώ ανά κυβικό. Σε αυτή τη νέα τιμή του νερού, που είναι αυξημένη κατά 42,6%, υπάρχει μια ακόμη αύξηση κατά 26,3% που επιβάλλεται για την κατασκευή τεχνικών έργων. Επειδή το όλο θέμα έχει μεγάλη επικοινωνιακή σημασία για την εικόνα της δημοτικής αρχής, η πλειοψηφία του δήμου βγάζει τα συμπεράσματά της με βάση το τι πληρώνουν οι δημότες. Με βάση το νόμο όμως είναι ξεκάθαρο πως η τιμή του νερού αυξήθηκε.
Στη συζήτηση κατ αρχάς έγινε παραδεκτό ότι η επιλογή να μην έρθει η απόφαση της ΔΕΥΑ στο δημοτικό συμβούλιο ήταν λάθος. Και αυτό το παραδέχθηκαν τόσο ο δήμαρχος Παύλος Μοσχολιός, όσο ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Γ. Ζαμπάρας. Ο κ. Ζαμπάρας στην εισήγησή του υπεραμύνθηκε της πολιτικής του δήμου για την τιμή του νερού και τόνισε ότι η ΔΕΥΑ εκτελεί ένα μεγάλο τεχνικό πρόγραμμα, έχει εξασφαλίσει την ποιότητα του νερού και μάλιστα, όπως είπε, το νερό στο Αγρίνιο είναι προκλητικά φθηνό σε σχέση με άλλες πόλεις στη χώρα. Υπογράμμισε την ανάγκη να παραμείνει η ΔΕΥΑ βιώσιμη και επέμεινε πως οι πολίτες πληρώνουν το ίδιο.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο Βασίλης Νικάκης για λογαριασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισε ότι υπάρχει αύξηση στην τιμή του νερού αφού όπως αναφέρει η απόφαση της ΔΕΥΑ που επικαλέστηκε καθορίστηκε νέα τιμή για να καλυφθεί το έλλειμμα της επιχείρησης. Όσον αφορά το τέλος για τα έργα ανέφερε ότι είναι παράλειψη που δεν έχει ενημερωθεί το δημοτικό συμβούλιο για τα έργα που έχουν γίνει με αυτά τα χρήματα. Τέλος επεσήμανε πως θέση της παράταξής του είναι να υπάρξουν μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΥΑ. Από την μεριά της μείζονος αντιπολίτευσης ο Ν. Καζαντζής τόνισε ότι το επιχείρημα να ενσωματωθεί το τέλος στη τιμή του νερού για να είναι η ΔΕΥΑ βιώσιμη, στην ουσία καταργεί την κατάργηση του τέλους που έγινε προς όφελος του πολίτη. «Τυπικά κάνατε ενσωμάτωση, ουσιαστικά κάνατε αύξηση» είπε στην συνέχεια και τόνισε ότι ζούμε σε μια ζοφερή περίοδο που δεν μπορούμε να μιλάμε για αυξήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σβεντζούρης που, ως μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΑ ψήφισε την απόφαση, διαχώρισε τη θέση του από την παράταξή και συμφώνησε στην αύξηση λέγοντας ότι η ΔΕΥΑΑ πρέπει να μείνει βιώσιμη.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος κ. Μοσχολιός δήλωσε πως σημασία έχει τι πληρώνουν οι πολίτες και αυτό –σύμφωνα με τον ίδιο- δεν έχει αλλάξει, τόνισε ακόμη ότι η ΔΕΥΑ πρέπει να μείνει βιώσιμη και δημοτική διαφορετικά αν περάσει σε ιδιώτες, αυτοί δεν πρόκειται να προχωρήσουν τα έργα που έχει στο πρόγραμμά της η ΔΕΥΑ, όπως η υδροδότηση όλων των πρώην δήμων από το Καστράκι. Τέλος επέμεινε πως ο δήμος έχει δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο στην πολιτική του σχετικά με όλα τα τέλη. Στο επόμενο θέμα της συνεδρίασης που αφορούσε την τιμολογιακή πολιτική του 2014 και αφού το δημοτικό συμβούλιο με την ενσωμάτωση του τέλους για τα έργα και την αύξηση για να καλυφθεί το έλλειμμα της ΔΕΥΑ αποφάσισε πριν αύξηση για το 2013, ο δήμαρχος πρότεινε και έγινε δεκτό να υπάρξει μείωση στην τιμή του νερού κατά 12% την προεκλογική χρονιά του 2014, αλλά και κατά 50% (από 40%) στα κοινωνικά τιμολόγια (ΑΜΕΑ, ευπαθείς κοινωνικά ομάδες κτλ).