«Παρανομίες και αλχημείες από τη ΔΕΥΑ Αγρινίου» [HDvideo]

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης η Τ.Ε. ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Αιτωλοακαρνανίας με θέμα την τιμολογιακή πολιτική της Δ.Ε.Υ.Α. Αγρινίου από το 2009 μέχρι σήμερα. Η συνέντευξη δόθηκε ενόψει της αυριανής συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο του Αγρινίου για την τιμή του νερού της ΔΕΥΑ Αγρινίου.

Δείτε στην webtv του myagrinio.gr χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τη συνέντευξη

ΔΕΥΑOι Στέλιος Μερμήγκης και Λευτέρης Τηλιγάδας για λογαριασμό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ παρουσίασαν μια σειρά από πίνακες και αποφάσεις της ΔΕΥΑ Αγρινίου, με τα οποία επιχείρησαν να αποδείξουν την παράνομη είσπραξη του ειδικού τέλους 80% για τα έτη 2012 και 2013 που επιβάλλονταν βάσει νόμου μέχρι πρότινος στην τιμολόγηση του νέρο, αλλά και μια σειρά από παρανομίες, όπως ειπώθηκε, της ΔΕΥΑ.

Όσον αφορά το ειδικό τέλος 80% όσα ειπώθηκαν περιστράφηκαν γύρω από την αποκάλυψη του ΑγρίνιοCulture.gr του εγγράφου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που σημείωνε ότι η απόφαση της ΔΕΥΑ Αγρινίου για τον 2013 δεν είναι εκτελεστή, αν δεν έχει την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου, πράγμα που μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί. Ακόμη η συζήτηση στράφηκε και στην πρόσφατη «διορθωτική» απόφαση της ΔΕΥΑ που επιβάλλει αύξηση 42,6% στην τιμή του νερού. Τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έκαναν λόγο για αλχημείες και ζήτησαν την παραίτηση του ΔΣ της ΔΕΥΑ. Ενώ χαρακτήρισαν ως χαράτσι της τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑ ίδιως μάλιστα τη στιγμή που -όπως ειπώθηκε- τα χρηματικά διαθέσιμα της ΔΕΥΑ είναι πάνω από 2 εκατ. ευρώ και κόβεται το νερό σε πολίτες για 80 και 100 ευρώ. Ακόμη τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έθιξαν το ζήτημα της μη έκδοσης ενημερωτικού φυλλαδίου που είναι υποχρεωμένη η ΔΕΥΑ να εκδίδει βάσει νόμου, σημειώνοντας πως η μη έκδοση αυτού συνιστά παράβαση καθήκοντος. Ένα ακόμη ερώτημα που έθεσαν έχει να κάνει με το αν τα έργα που έπρεπε να γίνουν από την είσπραξη του ειδικού τέλους 80% έχουν γίνει. Στο σημείο αυτό τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έκαναν λόγο για έργα που επανέρχονται στους προϋπολογισμούς της ΔΕΥΑ και δεν έχουν γίνει, χαρακτηρίζοντας τέχνασμα την πρακτική να «φουσκώνεται» έτσι ο προϋπολογισμός της ΔΕΥΑ. Ακόμη αναρωτήθηκαν πως είναι δυνατόν να έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο για έγκριση η τιμολογιακή πολιτική του 2014 όταν η ΔΕΥΑ δεν έχει καταθέσει ακόμη προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα. Επιπλέον παρουσιάστηκαν πίνακες με τα αποθεματικά και τα ταμειακά διαθέσιμα της ΔΕΥΑ με τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να σημειώνουν ότι στα χρόνια της κρίσης η ΔΕΥΑ αύξησε τα διαθέσιμά της κατά 290%.

Τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιτέθηκαν στη δημοτική αρχή για τα όσα έχει αναφέρει πως δεν υπάρχει αύξηση στο τιμολόγιο της ΔΕΥΑ. «Είναι σαν να καταργηθεί το χαράτσι της ΔΕΗ και αυτή να συνεχίσει να το εισπράττει και επειδή δεν θα υπάρχει διαφορά στο τι πληρώνει ο κόσμος να λένε ότι δεν υπάρχει αύξηση» ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Τέλος τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εξήγησαν πως αν και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να καταφύγουν στο Εισαγγελέα για το θέμα, πρόθεσή τους είναι να θέσουν πολιτικά το θέμα και όχι να ποινικοποιήσουν την πολιτική ζωή. Τόνισαν ωστόσο ότι ο Εισαγγελέας έπρεπε να είχε κινηθεί ήδη αυτεπάγγελτα. Ζήτησαν λοιπόν να επιστραφούν τα χρήματα που παρανόμως εισπράχθηκαν από τους πολίτες.