Ούτε αντισταθμιστικά, ούτε αξιοποίηση

Υπουργείο και ΔΕΗ δίνουν άκυρο στην όποια διεκδίκηση…
Η συζήτηση για τα αντισταθμιστικά που έπρεπε να πάρει η Αιτωλοακαρνανία για την εκμετάλλευση των νερών του Αχελώου από τα φράγματα της ΔΕΗ, είναι πολύ παλιά. Ακόμη όμως και σημέρα ηχούν στα αυτιά όλων μας οι πρόσφατες υποσχέσεις του πολιτικού προσωπικού του νομού πως “ήρθε η ώρα να πάρουμε αντισταθμιστικά από τη ΔΕΗ”, πως  “θα τα διεκδικήσουμε ακόμη και δικαστικά από τη ΔΕΗ”,  πως δεν μπορεί η Αιτωλοακαρνανία να ξεδιψά την Αθήνα και να μην παίρνει τίποτα…

φωτογραφίες Γιώργος Γεωργίου
φωτογραφίες Γιώργος Γεωργίου

Κι όμως ούτε αντισταθμιστικά θα πάρει η περιοχή μας ποτέ, ούτε καν να αξιοποιήσει τις τεχνητές λίμνες δεν θα μπορεί. Ο λόγος για την απάντηση που έδωσαν το υπουργείο Υποδομών και η ΔΕΗ σε υπόμνημα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας που έκανε λόγο για αντισταθμιστικά. Η απάντηση του Υπουργείου Υποδομών υπογράφεται από τον υπ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη, έχει ημερομηνία 5-8-2013 και αναφέρει επί λέξει : “Ως προς το ζήτημα των αντισταθμιστικών μέτρων, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι λίμνες και τα φράγματα αποτελούν μέρος του ευρύτερου (κοινοφελούς) συστήματος υδροδότησης της πρωτεύουσας και ότι δεν υφίστανται αντισταθμιστικά μέτρα για τις περιοχές όπου βρίσκονται τα συγκεκριμένα έργα, καθώς οι εν λόγω περιοχές έχουν απαλλοτριωθεί και έχει καταβληθεί η νόμιμη αποζημίωση στους δικαιούχους”. Εν ολίγοις το υπουργείο μας λέει ότι θα πρέπει να είμαστε και ευχαριστημένοι που αποζημιώθηκαν οι κάτοικοι των χωριών που βυθίστηκαν στη λίμνη Κρεμαστών.

Στη συνέχεια η απάντηση του υπουργείου επικαλείται το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποια μνεία για αντισταθμιστικά στο Ν. 2744/1999, νόμο με τον οποίο η ΕΥΔΑΠ πήρε τη σημερινή νομική της μορφή και τα φράγματα πέρασαν στην κυριότητα του Δημοσίου. Αναφορά μάλλον έωλη από την πλευρά του υπουργείου, αφού τα αντισταθμιστικά δεν ζητούνται από την ΕΥΔΑΠ αλλά από το Δημόσιο. Το πιο εξοργιστικό της απάντησης του υπουργείου είναι ότι “όσον αφορά την αξιοποίηση του υδάτινου πλούτου και τη δημιουργία αθλητικών και άλλων εγκαταστάσεων, αυτές απαγορεύουνται από την κείμενη Υγειονομική Νομοθεσία προς τον σκοπό της προστασίας των έργων και της αποφυγής της ρύπανσης στα πλαίσια της υδροδότησης του καταναλωτικού κοινού. Επιπλέον σας αναφέρουμε ότι με το Ψήφισμα 64/292/28 07 2010 του ΟΗΕ υποχρεώνονται οι Κυβερνήσεις να παρέχουν στους πολίτες οικονομικά προσιτή πρόσβαση σε ασφαλές καθαρό νερό και σε δίκτυο αποχέτευσης”. απάντηση-ΔΕΗΞεκάθαρα λοιπόν απαγορεύεται και η αξιοποίηση των τεχνητών λιμνών… Μόνο που αυτό, αν λάβουμε υπόψη την εμπειρία σε άλλες τεχνητές λίμνες σε Ελλάδα και εξωτερικό, συμβαίνει μόνο στις τεχνητές λίμνες της Αιτωλοακαρνανίας…

Εξίσου αν όχι περισσότερο εξοργιστική είναι και η απάντηση από τη ΔΕΗ που υπογράφει ο Διθευθύνων Σύμβουλός της Αρθρούρος Ζερβός (δείτε το έγγραφο). “Δεν υφίσταται θεσμοθετημένο τέλος για τη χρήση υδροδυναμικού για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας” αναφέρει σαφέστατα στην απάντησή του και συνεχίσει “η υδροηλεκτρική αξιοποίηση δεν αποστερεί υδατικούς πόρους από τις περιοχές των υδροηλεκτρικών έργων, αλλά αντίθετα η πλημμυρική ανάσχεση και αποθήκευση νερού στους Ταμιευτήρες εξασφαλίζει, με τη ρυθμιζόμενη ροή κατάντη των Υδροηλεκτρικών Έργων και συνεχή οικολογική παροχή στην κοίτη, αλλά και νερό για ύδρευση και αρδεύσεις ανεξάρτητα από τη φυσική ροή των ποταμών.” Τώρα, πως εννοεί την “οικολογική παροχή στην κοίτη” ο κ. Ζερβός την ώρα που το καλοκαίρι τα υδροηλεκτικά δουλεύουν στο φουλ με αποτέλεσμα σε μια περίοδο που η κοίτη φυσιολογικά δεν θα είχε πολύ νερό να φτάνουμε στο σημείο να πλημμυρίζει στην παραχελωίτιδα, μόνο αυτός το ξέρει…

Θα μπορούσε κανείς βέβαια όλα αυτά να τα σχολιάσει αρκετά, όμως για ένα τόπο που έχει πάψει να διεκδικεί μάλλον δεν έχει σημασία…