Στην webtv του myagrinio.gr παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη ο υποψήφιος δήμαρχος Αγρινίου με τη Λαϊκή Συσπείρωση Τίμος Παπανικολάου.
Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη στην webtv του myagrinio.gr
Ο κ. Παπανικολάου αρχικά διευκρίνισε τη θέση της παράταξής του σχετικά με τον “Καλλικράτη” σημειώνοντας πως “ένα εργαλείο δεν είναι από μόνο του καταστροφικό ή εποικοδoμητικό. “O “Καλλικράτης” θα μπορούσε να είναι και καλός, αν υπηρετούσε μια άλλη πολιτική” ανέφερε και και υπογράμμισε πως “δεν πρέπει να δούμε τον “Καλλικράτη” ξεκομμένο από το κράτος, είναι οργανικό στοιχείο πια του κράτους ο δήμος, γι’ αυτό από αυτοδιοίκηση έχει γίνει διοίκηση”.
Στο ερώτημα για το τι θα έκανε αν ήταν δήμαρχος και έπρεπε να υπογράψει διαπιστωτικές πράξεις για τις διαθεσιμότητες ο κ. Παπανικολάου τόνισε ότι “αν υπήρχε δήμαρχος κομμουνιστής στο Αγρίνιο θα είχαν δημιουργηθεί και άλλες συνθήκες στο μαζικό λαϊκό κίνημα, θα είχαν δημιουργηθεί συνθήκες σύγκρουσης με αυτή την πολιτική”. Και πρόσθεσε πως “ο δήμος θα μπορούσε να αποτελέσει το μετερίζι των αγώνων για να μην περάσει αυτή η πολιτική, κάτι τέτοιο δεν το είδαμε”. Συμπέρανε μάλιστα πως “ουσιαστικά οι δήμοι ήταν βασικά στηρίγματα για να περάσουν αυτές οι πολιτικές, ανεξάρτητα του τι έλεγαν στους εργαζόμενους. Ο δήμος Αγρινίου ήταν σύμμαχος αυτής της πολιτικής, ανεξάρτητα του τι λέγαμε στα λόγια”. “Τα λόγια πρέπει να συνοδεύονται από πράξεις…” κατέληξε.
Όσον αφορά τη ρητορική της δημοτικής αρχής Αγρινίου περί ορθής διαχείρισης σε σχέση με άλλους δήμους ο Τίμος Παπανικολάου σχολίασε λέγοντας αρχικά : “Εμείς δεν διεκδικούμε τον δήμο για να κάνουμε μια άλλη διαχείριση, παρ’ότι υπάρχουν ενστάσεις, έγιναν αυξήσεις, όπως η ενσωμάτωση του 80% στην τιμή του νερού”. Πρόσθεσε μάλιστα ότι “υπάρχει πολιτική διαφωνία με όσα εφάρμοσε ο δήμος. Γιατί, μπορεί να έφτιαξε κοινωνικό παντοπωλείο και ιατρείο, αλλά για να υπάρξει κοινωνικό παντοπωλείο έπρεπε να υπάρξει μια προϋπόθεση, η κοινωνική εξαθλίωση. Σε αυτή την πολιτική ο δήμος Αγρινίου έβαλε πλάτη, είναι αυτό που λέει “να σε κάψω Γιάννη να σ’ αλείψω λάδι”. “Εμείς δεν λέμε ότι δεν διαχειρίστηκαν σωστά τη φτώχεια, εμείς λέμε ότι είναι υπεύθυνοι για την φτώχεια” κατέληξε.
Όσον αφορά το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Αγρινίου και τα έργα ΕΣΠΑ ο υποψήφιος δήμαρχος της Λαϊκής Συσπείρωσης ανέφερε ότι “λογικό είναι να υπάρξει και κάποια ωφέλεια από τα έργα του ΕΣΠΑ. Τα χρήματα του ΕΣΠΑ δεν είναι χρήματα που μας δωρίζουν κάποιοι, είναι χρήματα του λαού και επιστρέφουν, χωρίς όμως να τα διαχειρίζεται ο λαός, υπάρχουν δηλαδή επιλέξιμα έργα και μη”. Ωστόσο στη συνέχεια φέρνοντας ως παράδειγμα την ύδρευση της Μακρυνείας και την ανάπλαση του πάρκου έκανε λόγο για προβληματικό τρόπο διαχείρισης του ΕΣΠΑ και καθυστέρηση των έργων. “Ο τρόπος διαχείρισης του ΕΣΠΑ, όπως με την περίπτωση του πάρκου, δείχνει ότι μπορεί να υπάρξουν υπέρογκα ποσά για έργα που πιθανόν δεν χρειάζονται. Τα χωριά της Μακρυνείας είναι σαν τα αυτοκίνητα στην Αθήνα μονά -ζυγά, τους καλοκαιρινούς μήνες ιδίως μία μέρα έχουν νερό, μία δεν έχουν. Δρομολογούνται μας λένε έργα και θα γίνουν, έπρεπε όμως να έχουν γίνει από χθες” ανάφερε.
Ακόμη ο Τ. Παπανικολάου ξεκαθάρισε ότι ο συνδυασμός της Λαϊκής Συσπείρωσης σε αντίθεση με τον συνδυασμό του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αντιμνημονιακός. “Εμείς δεν επικεντρώνουμε στο μνημόνιο, η καπιταλιστική κρίση έφερε το μνημόνιο και όχι το μνημόνιο την κρίση” είπε και πρόσθεσε ότι για η παράταξή του όσον αφορά τον εκλογικό της στόχο “δεν βάζει αριθμητικούς στόχους. Εμείς θέλουμε να πούμε στον κόσμο ότι έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει πολιτικές, να ενισχύσει τη Λαϊκή Συσπείρωση, να καταδικάσει τα κόμματα που έφεραν το λαό εδώ και τις συνιστώσες τους στο δήμο Αγρινίου και να καταδικάσει τις αυταπάτεςν ότι χωρίς τη συμμετοχή του μπορεί να ανατραπεί αυτή η πολιτική”.
Τέλος ο κ. Παπανικολάου όσον αφορά τις δυνατότητες διεκδίκησης για τον δήμο στα πλαίσια της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, τόνισε ότι τα προβλήματα της ανάπτυξης ανά περιοχή έχουν να κάνουν με την άναρχη ανάπτυξη του καπιταλισμού και το γεγονός ότι δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός της ανάπτυξης. “Δεν πρέπει όμως να μπούμε σε αυτή την αντιπαράθεση που έχει στα σπλάχνα της έναν σοβινισμό, Αγρίνιο – Μεσολόγγι, Αιτωλοακαρνανία – Αχαϊα. Ο πρωτογενής τομέας, για παράδειγμα, δεν στηρίζεται σε όλη την Ελλάδα δεν είναι μόνο στην Αιτωλοακαρνανία, διαφοροποίησεις μπορεί να υπάρχουν, για αυτά τα τοπικά προβλήματα η ρίζα του κακού είναι η κεντρική πολιτική κατεύθυνση που υπάρχει στη χώρα και οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να χτυπηθεί η ρίζα αυτών των προβλημάτων”.