“Μνημονιακή πολιτική ήταν η αύξηση της φορολογίας, έχουμε πέντε χρόνια να κάνουμε αύξηση τελών…”
Ο δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός μιλά ενόψει των ερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών στην webtv του myagrinio.gr. Αναφέρεται στις παρεμβάσεις του δήμου στα προβλήματα των πολιτών της περιφέρειας του δήμου, απαντά στην κριτική της αντιπολίτευσης σχετικά με τα έργα που «θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί και όχι να δρομολογούνται τώρα». Μιλά ακόμη για τις δράσεις του δήμου στην περιοχή της Τριχωνίδας, το τι έκανε ο δήμος και τι στόχοι πρέπει να τεθούν στο μέλλον. Σχολιάζει το πως μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις και υπεραμύνεται των πολιτικών του δήμου λέγοντας ότι δεν εφάρμοσε μνημονιακές πολιτικές.
Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη στην webtv του myagrinio.gr
Για το αν μπόρεσε ο δήμος Αγρινίου να ανταποκριθεί στο νέο του μέγεθος μετά τον «Καλλικράτη» και το αν μπόρεσε να σταθεί δίπλα στα προβλήματα της καθημερινότητας στους πολίτες που ζουν στην περιφέρεια του δήμου, ο Π. Μοσχολιός αφού έκανε μια μικρή αναφορά στην εφαρμογή «Καλλικρατή» στον νέο δήμο Αγρίνιο και τις περικοπές στην αυτοδιοίκηση τόνισε πως «οι παρεμβάσεις του δήμου στα θέματα της καθημερινότητας ήταν σημαντικές, γιατί ο δήμος είχε και την οργάνωση και την υπηρεσία για να είναι δίπλα στους πολίτες». Και στη συνέχεια απαρίθμησε μια σειρά από παρεμβάσεις και έργα σε πρώην δήμους όπως, η επέκταση του δικτύου ύδρευσης στον πρώην δήμο Παρακαμπυλίων, την ολοκλήρωση του αντιπλημμυρικού έργου στην Ποταμούλα, τη πλατεία στον Άγιο Βλάση, το αρδευτικό της Σκουτερά, αλλά και τη δημοπράτηση της περιμετρικής οδού στη Μακρυνεία, της ύδρευσης και της αποχέτευσης στην ίδια περιοχή. Κατέληξε μάλιστα λέγοντας χαρακτηριστικά : «Η πολιτική του δήμου ήταν διασκορπισμένη σε κάθε γωνιά του δήμου είτε με τα προβλήματα της καθημερινότητας, είτε με τα μεγάλα έργα».
Ακόμη ο Π. Μοσχολιός απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης του δήμου πως πολλά από αυτά τα έργα θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί και όχι να δρομολογούνται τώρα, χαρακτήρισε άδικη αυτή την κριτική και εξήγησε ότι «θα πρέπει κανείς να ξέρει πόσο χρονοβόρα και γραφειοκρατική είναι η διαδικασία των έργων ΕΣΠΑ, για τα οποία χρειάζονται 30 έως 50 αποφάσεις συλλογικών οργάνων». Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα το έργο της αποχέτευσης και τη ύδρευσης των παραλίμνιων περιοχών που αποφασίστηκε η ένταξή τους τον Γενάρη του 2011 και δημοπρατήθηκαν τελικά τον Δεκέμβριο του 2013. «Είναι μια κολοσσιαία προσπάθεια αυτή που γίνεται, υπάρχουν πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν, υπάρχουν καθυστερήσεις που δεν οφείλονται στο δήμο, αλλά σε υπηρεσίες της περιφέρειας, της αποκεντρωμένης διοίκησης ή και των υπουργείων» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε : «παρ΄ όλα αυτά καταφέραμε να υπάρχει αυτό το αποτέλεσμα των έργων 162,5 εκ. ευρώ που είναι μετρήσιμο, είναι έργο που δεν υπάρχει σε άλλο δήμο της χώρας, ανά κάτοικο του δήμου αυτό το έργο αντιστοιχεί σε 1.700 ευρώ, όταν σε άλλους δήμος αυτό είναι υποπολλαπλάσιο». Τέλος εμφανίστηκε βέβαιος πως ο δήμος θα πετύχει το στόχο να τελειώσουν αυτά τα έργα το 2015.
Αναφορικά με τους στόχους που πρέπει να μπουν για την αξιοποίηση της λίμνης Τριχωνίδας ο Π. Μοσχολιός τόνισε ότι ο δήμος αυτό που πρέπει να κάνει είναι να κατασκευάσει τις υποδομές που θα δημιουργήσουν στον ιδιωτικό τομέα τις προϋποθέσεις να επενδύσει κανείς στην περιοχή. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ενέργειες του δήμου που έγιναν στην περιοχή όπως η αποκατάσταση των πέντε ΧΑΔΑ των παραλίμνιων περιοχών. «Εμείς κατασκευάζουμε την περιμετρική της Μακρυνείας, το επόμενο βήμα στο πλαίσιο του εθνικού δρόμου Αγρίνιο – Θέρμο, είναι να απαιτήσουμε από την πολιτεία την παράκαμψη των οικισμών της βόρειας περιοχής». Και συνέχισε αναφερόμενος στην χωροταξική οργάνωση της περιοχής λέγοντας: «ήδη εκπονείται το ΣΧΟΑΠ του πρώην δήμου Αρακύνθου και αναθέσαμε το ΣΧΟΑΠ του πρώην δήμου Θεστιέων, πρέπει να γίνει κάτι αντίστοιχο για την περιοχή της Παραβόλας και της Μακρυνείας». Πρόσθεσε ακόμη : «Προτείναμε στην περιφέρεια για το νέο ΕΣΠΑ διαχειριστικό σχέδιο όλης της παραλίμνιας περιοχής, ώστε να υπάρξουν όλες οι κατευθύνσεις για την ανάπτυξη της περιοχής».
Σχετικά με το ζήτημα της συμμετοχής των πολιτών σε αποφάσεις που παίρνονται για κορυφαία ζητήματα της πόλης, ο Π. Μοσχολιός παραδέχθηκε σε αυτό τον τομέα υπήρξε έλλειμμα και τόνισε ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που δίνει το διαδίκτυο». Ωστόσο έσπευσε να θυμίσει περιπτώσεις, όπου δήμος προσπάθησε να ζητήσει την άποψη των πολιτών, όπως στην περίπτωση του τριετούς διαχειριστικού σχεδίου, την περίπτωση του master plan για την ευρύτερη περιοχή του πάρκου και τις προτάσεις του δήμου για το επόμενο ΕΣΠΑ. «Δεν μπορώ να πω ότι είμαι ευχαριστημένος από την ανταπόκριση που υπήρχε στο κάλεσμα του δήμου να καταθέσουν τις απόψεις τους, άρα ένας από τους στόχους θα πρέπει να είναι πως θα πείσουμε τον πολίτη και το χρήστη του διαδικτύου να καταθέσει την άποψή του» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αγρινίου.
Στο ερώτημα για το πως ο δήμος και η Αιτωλοακαρνανία μπορούν να διεκδικήσουν αυτό που τους αξίζει από την περιφέρεια σε θέματα, όπως το ΕΣΠΑ, και με αφορμή την τήρηση των ισορροπιών ανάμεσα στους νομούς από την περιφέρεια για το «σχέδιο Αθηνά», ο Παύλος Μοσχολιός τόνισε αρχικά ότι «ο δήμος κέρδισε αυτά τα έργα από το ΕΣΠΑ, γιατί ωρίμασε τα έργα και κανένας περιφερειάρχης δεν μπορεί να κόψει ένα ώριμο έργο από το δήμο Αγρινίου και να βάλει ένα άλλο έργο ενός άλλου δήμου που ήταν ανώριμο, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν παράνομο». Ωστόσο απέφυγε να σχολιάσει τη στάση της περιφέρειας για το «σχέδιο Αθηνά» και στάθηκε περισσότερο στην πολιτική του υπ. Παιδείας λέγοντας ότι «πολλές φορές υπάρχει μια πολιτική από την κεντρική εξουσία που φτάνει στο βαθμό της αθλιότητας. Το «σχέδιο Αθηνά» ήταν ότι πιο άθλιο μπορούσε να παράξει η κυβέρνηση αυτή γιατί, είχε περισσότερο διαδικασίες εξυπηρέτησης κομματικών και μικροπολιτικών συμφερόντων».
Τέλος αναφορικά με το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών και την προσπάθεια των συνδυασμών από το χώρο της κεντροαριστεράς και της αριστεράς να τον παρουσιάζουν ως μνημονιακό υποψήφιο, ο Παύλος Μοσχολιός απάντησε αρχικά λέγοντας ότι «το διακύβευμα είναι να υπάρξουν δημοτικές αρχές που να έχουν ωριμότητα, εμπειρία και απολογισμό, γιατί όλοι σε αυτή τη ζωή έχουμε μια πορεία και πρέπει να δείξει ο καθένας τι έκανε, ώστε να διεκδικήσει και το αύριο».»Δεν θεώρησα ποτέ τον εαυτό μου μνημονιακό, αντιδράσαμε σε όλες τις μνημονιακές πολιτικές στην αυτοδιοίκηση» είπε χαρακτηριστικά και αφού θύμισε ότι δεν παραιτήθηκε κανένας δήμαρχος από αυτούς που απειλούσαν με παραίτηση, διευκρίνισε ότι στις πρώτες διαθεσιμότητες ο δήμος δεν έστειλε τα στοιχεία των εργοζομένων, παρά μόνο όταν το θέλησαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ενώ στην περίπτωση της δημοτικής αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων καταργήθηκαν οι υπηρεσίες. «Ο δήμαρχος θα πρέπει να κριθεί από το κατά πόσον εφάρμοσε μνημονιακές πολιτικές. Μνημονιακή πολιτική ήταν η αύξηση της φορολογίας, αυτό δεν υπήρξε στο δήμο. Έχουμε πέντε χρόνια να κάνουμε αύξηση τελών και κάναμε φέτος 12% μείωση στα τέλη ύδρευσης. Μνημονιακή πολιτική είναι να μειωθούν οι προνοιακές δομές, εμείς δεν κόψαμε καμία προνοιακή δομή, ακόμη και τη δημοτική συγκοινωνία, που έχει μεγάλο κόστος για το δήμο, τη διατηρήσαμε για να πληρώνει ο δημότης ένα φθηνό εισιτήριο 80λεπτών που δεν υπάρχει σε καμία άλλη πόλη της χώρας» είπε μεταξύ άλλων.
(τα παραπάνω σημεία είναι αποσπάσματα της συνέντευξης, αναλυτικά μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη στην webtv του myagrinio.gr)