«Δεν μπορούμε να πιστώσουμε έργα της περιφέρειας στη δημοτική αρχή»
«Κανένας Καλλικράτης δεν έχει να μας δώσει τίποτε, αν δεν αλλάξει η σκέψη μας για το μοντέλο ανάπτυξης»
«Δεν είδα καμία δημοτική αρχή να σηκώσει το γάντι απέναντι στην περιφέρεια»
«Το χρέος μειώθηκε από τα ληξιπρόθεσμα του ΥΠΕΣ και όχι από ίδια έσοδα»
Ο υποψήφιος δήμαρχος Μεσολογγίου Πάνος Παπαδόπουλος μιλά στην webtv τοy myagrinio.gr για τον Καλλικράτη, το μοντέλο ανάπτυξης που πρέπει να ακολουθήσει ο δήμος, για το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου και την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, την πανσπερμία υποιψηφίων και το πως θα αναπτυχθεί το θαλάσσιο μέτωπο.
Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη στην webtv του myagrinio.gr
Για το πώς μπορεί να γίνει ο δήμος βιώσιμος ο Πάνος Παπαδόπουλος, αφού καταρχήν μιλά το αντικαλλικρατικό πρόσημο του συνδυασμού του, τονίζει ότι μέχρι να καταργηθεί ο «Καλλικράτης», πρέπει να υπάρξουν βήματα προς την ουσιαστική του κατάργηση, όπως «η αυτονομία των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων για να «ξαναζεσταθεί» ο κόσμος και να έρθει κοντά στον κεντρικό δήμο». Εκείνο όμως που υπογραμμίζει με έμφαση είναι «ο δήμος να βρει τις δυνατότητες οικονομικής αυτοδυναμίας μέσα από τις πλουτοπαραγωγικές του πηγές, ξεκινώντας από τη λιμνοθάλασσα, τις αλυκές, το θαλάσσιο μέτωπο, το οικοσύστημά του και την παραγωγική ανασυγκρότηση».
Μάλιστα επέμεινε στην θέση του για τον Καλλικράτη παρά τα όσα λέγονται από πολλούς ότι ο Καλλικράτης με τα μεγαλύτερα σχήματα βοήθησε τους δήμους στη διεκδίκηση έργων ΕΣΠΑ, λέγοντας ότι υπάρχουν περιπτώσεις δήμων και κοινοτήτων που έχουν δώσει δείγματα γραφή έχοντας πάρει μεγάλα έργα και δήμοι μεγάλοι που έχουν υστέρηση. «Δεν νοείται δήμος Μεσολογγίου που να μην έχει μια εξειδίκευση ατόμων που να ασχολούνται αποκλειστικά με τα ευρωπαϊκά προγράμματα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «στα ζητήματα της καθημερινότητας αν ανατρέξει κανείς όλο το δήμο θα δει ότι η κατάσταση έχει γυρίσει πολλά χρόνια πίσω». Κατέληξε μάλιστα λέγοντας «πως κανένας Καλλικράτης δεν έχει να μας δώσει τίποτε αν δεν αλλάξει η σκέψη μας για το μοντέλο ανάπτυξης που πρέπει να εφαρμόσουμε».
Αναφορικά με το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου και τα έργα ΕΣΠΑ ο Π. Παπαδόπουλος δήλωσε πως αναγνωρίζει στα έργα που γίνονται την προσπάθεια του δήμου, ωστόσο σπεύδει να τονίσει ότι «μέσα στον απολογισμό της δημοτικής αρχής υπάρχουν έργα της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, όπως η Αγ. Αθανασίου και μερικά σχολεία. Καλώς πιστώνονται αυτά τα έργα στην πόλη, δεν μπορούμε όμως να τα πιστώσουμε στη δημοτική αρχή». Έκανε ακόμη και ειδική αναφορά στη μείωση του χρέους του δήμου, για την οποία μιλά η δημοτική αρχή, διευκρινίζοντας ότι η μείωση αυτή έγινε μέσα από τα χρήματα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των δήμων που έδωσε το ΥΠΕΣ, ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις αναφορικά με το αν έχουν κατατεθεί ισολογισμοί του δήμου για να γίνει εκτίμηση των απολογιστικών στοιχείων, θυμίζοντας μάλιστα ότι ο τελευταίος ισολογισμός του δήμου που εγκρίθηκε αφορά το 2011. Ακόμη επανέλαβε την κριτική του σχετικά με τις κατατμήσεις και τις απευθείας αναθέσεις μικροέργων του τεχνικού προγράμματος, που ο ίδιος βλέπει.
Όσον αφορά το ΤΕΙ Μεσολογγίου και την εικόνα που παρουσιάζει μετά το σχέδιο «Αθηνά», ο Πάνος Παπαδόπουλος τονίζει πως «η υπόθεση του ΤΕΙ έχει ονοματεπώνυμο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι Σαλμάς και λοιποί στιγμάτισαν την πόλη». Επισημαίνει μάλιστα ότι οι εξελίξεις είναι πάρα πολύ ανησυχητικές σχετικά με το Τμήμα Λογιστικής και καταγγέλλει την συμπεριφορά του προέδρου του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος αναφορικά με την μεταφορά προσωπικού στην Πάτρα. «Πρέπει να ανακληθεί κάθε τέτοια ενέργεια, να κινηθούμε ακόμη και δικαστικά εναντίον εκείνων που πάνε με τέτοιο τρόπο να δημιουργήσουν τελεσμένα» λέει χαρακτηριστικά. Απευθύνει μάλιστα και πρόταση σε όλους τους υποψηφίους δημάρχους να βάλλουν τις υπογραφές τους και να δεσμευθούν ότι θα ασχοληθούν σοβαρά με το ΤΕΙ.
Ακόμη όσον αφορά την περιοχή του Αιτωλικού, τα πολλαπλά προβλήματά της και την κοινωνική όξυνση με τους Ρομά, ο Πάνος Παπαδόπουλος αφού τόνισε ότι η πολιτική απέναντι στους Ρομά κινούνταν στο πλαίσιο της ψηφοθηρίας και της εκμετάλλευσης επισημαίνει ότι «πρέπει να δούμε αυτούς τους ανθρώπους ως συμπολίτες μας, αλλά και να τους ξεκαθαρίσουμε ότι σε οποιοδήποτε παραβατική συμπεριφορά θα πρέπει να ίσοι απέναντι στο νόμο» και προσθέτει ότι «πρέπει υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική και από το δήμο, είναι απαράδεκτο να υπάρχουν οικογένειες Ρομά που να μην είναι συνδεδεμένοι με το δίκτυο της ΔΕΥΑΜ».
Στο ερώτημα για το πως ο δήμος μπορεί να διεκδικήσει αυτό που του αξίζει από την περιφέρεια σε θέματα, όπως το ΕΣΠΑ, και με δεδομένα τα αντικρουόμενα συμφέροντα μεταξύ των νομών στη Δυτικής Ελλάδας ο Πάνος Παποδόπουλος ξεκαθαρίζει ότι «ο δρόμος πρέπει να είναι και παράλληλος και διεκδικητικός, πρέπει να έχουμε την τεχνική ετοιμότητα για να διεκδικήσουμε έργα». Θύμισε μάλιστα ότι όταν ο ίδιος ήταν πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου ενώ υπήρχαν 7 εκ. ευρώ για λιμενικά έργα στη Δυτική Ελλάδα, «ο κ. Κατσιφάρας έδωσε τα 6,7 στο Κατάκολο». «Οι όποιες πιέσεις θα ήταν διαφορετικές και πολύ πιο αποτελεσματικές, αν υπήρχε η ετοιμότητα» συμπέρανε και πρόσθεσε λέγοντας χαρακτηριστικά : «Εμείς θα διεκδικήσουμε και θα είμαστε και απέναντί τους, όποια και αν είναι η περιφερειακή αρχή, αν δεν μας δώσουν αυτά που δικαιούμαστε με βάση την ετοιμότητά μας». Κατέληξε μάλιστα λέγοντας με νόημα : «Δεν είδα καμία δημοτική αρχή να σηκώσει το γάντι απέναντι στην περιφέρεια».
Αρκετό ενδιαφέρον έχει το σχόλιό του για την πληθώρα υποψηφίων που υπάρχουν στο Μεσολόγγι και τη σύγχυση που κατά τον ίδιο δημιουργεί αυτή η πανσπερμία. «Θα πρέπει να βάλλουμε κάποια κριτήρια να δούμε ποιοι είναι υποψήφιοι και ποιος ο προγραμματικός τους λόγος» σημειώνει και προσθέτει με νόημα «δημιουργείται μια σύγχυση, ο κόσμος λέει «ρε παιδιά είστε τόσοι πολύ, εξαρτήσεις, φίλοι συγγενείς…» δεν είναι αυτό το ζητούμενο για την αυτοδιοίκηση. Ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλά και ποιο είναι το φθαρμένο υλικό και ποιοι έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποτύχει και ποιοι δεν θα πάνε μέχρι το τέλος».
Αναφορικά με την ανάπτυξη του θαλάσσιου μετώπου του Μεσολογγίου ο Πάνος Παπαδόπουλος επισημαίνει αρχικά ότι «θα πρέπει το θαλάσσιο μέτωπο να περάσει στο δήμο, πράγμα που σημαίνει δημοτικό λιμενικό ταμείο». Προτείνει μάλιστα μια σύνδεση δράσεων που θα αφορά τον οικοτουρισμό, τη λιμνοθάλλασα, τις αλυκές και όλα αυτά να συνδυαστούν με την παραγωγική ανασυγκρότηση της πόλης. Μια ήπιας μορφής τουρισμός, κατά τον Π. Παπαδόπουλο «θα έρθει να αντικαταστήσει την απερήμωση του ΤΕΙ». Σπεύδει ωστόσο να πει να τονίσει την ανάγκη κοινή διεκδίκησης με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης και υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι και «όχι παρά πράγματα και μεγάλα, «γιατί μπορεί να πούμε δέκα και στο τέλος να μην γίνει τίποτα…»
Το «υστερόγραφο» της συνέντευξης βάζει ο ίδιος με μια αναφορά στο θέμα της διαφάνειας και της διαφθοράς. «Ό,τι έχει να κάνει με το φθαρμένο παρελθόν και παρόν και όσοι διανοηθούν ότι πρέπει και εμείς να λειτουργήσουμε με τον ίδιο τρόπο, είναι πολύ μακριά νυχτωμένοι. Αυτή η αντίληψη θα χτυπηθεί από την πρώτη στιγμή που τυχόν εμφανιστεί. Και αυτό το λέω κυρίως για εμάς, για εμάς που ενδεχομένως αύριο διαχειριστούμε τη δημοτική αρχή» τονίζει με νόημα.
(τα παραπάνω σημεία είναι ενδεικτικά αποσπάσματα της συνέντευξης, αναλυτικά μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη στο βίντεο της webtv του myagrinio.gr)