“Λύση εδώ και τώρα στο πρόβλημα του ΓΟΕΒ Αχελώου”

Aνοιχτή επιστολή εστάλη στον πρωθυπουργό από τον πρόεδρο του ΙΝΚΑ Γ.Λεχουρίτη με την οποία ζητείται άμεσα λύση στο πρόβλημα του ΓΟΕΒ Αχελώου. Η επιστολή κοινοποιήθηκε επίσης στην ηγεσία του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, στην Περιφέρεια και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και σε αυτή υπογραμμίζεται πως τα χρέη του ΓΟΕΒ Αχελώου ανέρχονται στο ποσό των 2.500.000 ευρώ, ενώ αναφέρονται τα σοβαρά προβλήματα που προκαλούνται στο αρδευτικό δίκτυο κλπ.

Αναλυτικά:
“Η μη καταβολή των οφειλομένων στον ΓΟΕΒ Αχελώου από τους κατά τόπους ΤΟΕΒ της περιοχής έφτασε τα χρέη του οργανισμού στο ποσο των 2.500.000 ευρώ περίπου.Ζητάμε την παρεμβασή σας για άμεση λύση του προβλήματος που ταλανίζει τον οργανισμό εδώ και 15 χρόνια περίπου.Η οικονομική κρίση οδηγεί τους παραγωγούς στη μη καταβολή των οφειλομένων στους ΤΟΕΒ και αυτοί τη μη καταβολή των υποχρεωσεών τους στον ΓΟΕΒ Αχελώου.Οι οφειλές των ΤΟΕΒ Πεδιάδος Αχελώου προς τον ΓΟΕΒ Αχελώου ανέρχονται στο ποσό των 2.300.000 ευρώ περίπου.

Κύριε Πρωθυπουργέ,
Δυστυχώς οι συχνές επισκέψεις τα τελευταία … έτη στην αποκεντρωμένη περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων καθώς στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, την πλέον αρμόδια για την ομαλή λειτουργία του ΓΟΕΒ Αχελώου, παρά τις καλές προθέσεις δεν έφεραν αποτέλεσμα.Ζητάμε άμεσα λύση στο πρόβλημα του ΓΟΕΒ Αχελώου για την πληρωμή εισφορών στο ΙΚΑ η οποία ανέρχεται μαζί με τις προσαυξήσεις στο ποσό του 1.900.000 Ευρώ, οφειλές δεδουλευμένων 150.000 ευρώ, αποζημιώσεις εφάπαξ εργαζομένων πού αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης και οφειλές προς τρίτους στο ποσό των 300.000 περίπου. Ζητάμε άμεσα την συνδρομή σας, κυρίως ως προς την ρύθμιση της οφειλής προς το ΙΚΑ, προκειμένου να ρυθμιστούν περαιτέρω και οι λοιπές οφειλές προς τρίτους.

Σήμερα η επικρατούσα κατάσταση έχει
1) να μην λειτουργεί ο οργανισμός αφού οι 5 εργαζόμενοι (4 εξ αυτών ) είναι σε επίσχεση εργασίας εδώ και τράμιση χρόνια με δικαστικές αποφάσεις για καταβολή των δεδουλευμένων, οι οποίες όμως δεν δύναται να εκτελεσθούν και ως εκ τούτου οι εν λόγω υπάλληλοι έχουν κυριολεκτικά «εγκλωβιστεί» αφού αφενός δεν καταβάλλονται τα δεδουλευμένα τους αφετέρου δε δεν δύνανται να εργαστούν αλλού για να εξασφαλίσουν «τα προς το ζην».
2) οι διώρυγες να είναι σε αθλία κατάσταση με επικινδυνότητα διάλυσης με απρόβλεπτες συνέπειες
3) η παράνομη λειτουργία τους από μη υπεύθυνους τεχνικούς να επιφέρει ανεπανόρθωτες βλάβες σε όλο το δίκτυο άρδευσης .
4) η μη ύπαρξη Διοικητικού συμβουλίου στο ΓΟΕΒ Αχελώου (λόγω παραίτησης) του τελευταίου Διοικητικού Συμβουλίου για ευθύνες που δεν τους αναλογούν φέρνει σε διάλυση την ύπαρξη του φορέα .

Λύση εδώ και τώρα στο πρόβλημα του χθές για να υπάρχει αύριο στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα αγροτικής οικονομίας”.