Προχωρούν τα οδικά έργα, θα προχωρήσουν τα υδροηλεκτρικά στην Θεσσαλία και όχι η εκτροπή και περιμένει πρόταση για τη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό.
Ανακοινώσεις για το έργο της Ιόνιας Οδού, της οδού “Άκτιο – Αμβρακία”, της σύνδεσης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, αλλά και την εκτροπή του Αχελώου έκανε σήμερα ο υπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδης επισκεπτόμενος την Αιτωλοακαρνανία και συγκεκριμένα το εργοτάξιο της Ιόνιας Οδού, πλησίον του εργοστασίου της Knauf.
Δείτε στην webtv του myagrinio.gr βίντεο από την επίσκεψη Χρυσοχοΐδη στην Ιόνια Οδό
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους εκπροσώπους των κατακσευαστών και υπηρεσιακών παραγόντων και στην οποία μετείχαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Απ. Κοιμήσης ο Υπουργός Υποδομών τόνισε την ανάγκη να μην παρεκκλίνουν τα έργα ούτε μια μέρα από τις συμβάσεις για να ολοκληρωθούν μέχρι το Δεκέμβριο του 2015. Στον υπουργό τέθηκαν θέματα που έχουν να κάνουν με διάφορες υπηρεσίες (ΔΕΗ, Αρχαιολογία, υπηρεσίες περιβάλλοντος) αλλά και θέματα που αφορούν την ευκολότερη πρόσβαση των τοπικών κοινωνίων στον αυτοκινητόδρομο. Ιδιαίτερα αναφορά έγινε για τις διαβάσεις που θα εξυπηρετήσουν την κτηνοτροφία της περιοχής, αλλά και την προοπτική δημιουργίας κόμβου και όχι ημικόμβου στο Μενίδι, όπως ζήτησε ο δήμαρχος Αμφιλοχίας. Ο Υπ. Υποδομών από την πλευρά του έδωσε εντολή οι υπηρεσίες να είναι σε συνεχή συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς, έτσι ώστε να επιλυθούν όλα τα θέματα.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε δηλώσεις του ανέφερε για την Ιόνια Οδό : “Είναι ένα έργο ιστορικής σημασίας, γιατί για πρώτη φορά διανοίγεται το μέτωπο της Δυτικής Ελλάδος και αποκτά έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο. Απασχολούνται στην κατασκευή του δρόμου 1700 εργαζόμενοι και 300 τοπικές επιχειρήσεις που με τη σειρά τους αποσχολούν χιλιάδες κόσμο. Αυτή η υποδομή ανοίγει μεγάλες προοπτικές για την περιοχή. Επιπλέον για πρώτη φορά αυτή η περιοχή συνδέεται πολλαπλώς με την υπόλοιπη Ελλάδα και την Ευρώπη, τα λιμάνια Ηγουμενίτσας, Πάτρας και έτσι διαμορφώνεται ένα δίκτυο πως στόχο έχει να ενώσει αλλά και να μας βοηθήσει να αναπτυχθούμε” Ενώ για τον άξονα “Άκτιο – Αμβρακία” είπε :”Θα είμαι άτεγκτος στην εφαρμογή του νόμου, δηλαδή όποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του δεν θα είναι στα έργα. Έχουμε μια καλή εξέλιξη που θα οδηγήσει στην πολύ σύντομη περαίωση του έργου”.
Για τη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό και την εκτροπή του Αχελώου
Στη διάρκεια της σύσκεψης ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας έθεσε στο Υπουργό δυο θέματα που -όπως είπε- δεν είναι του παρόντος, αλλά πρέπει να τα δούμε: τη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό και την εκτροπή του Αχελώου. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε και παρέμβαση από την πλευρά του Απ. Κοιμήση που επιχείρησε να συνδέσει τα δυο θέματα λέγοντας ότι “το θέμα των συνδέσεων είναι λυμένο, γιατί και εγώ μπορώ να ζητήσω σύνδεση, αλλά δεν μπορούμε να λειτουργούμε, έτσι γιατί το ίδιο κάναμε και με την εκτροπή του Αχελώου, που είναι μια ήττα και της πολιτικής και της δικαιοσύνης και της επιστήμης, γιατί τα υδροηλεκτρικά στη Μεσοχώρα είναι έτοιμα εδώ και χρόνια και πληρώνουμε του κόσμου τα λεφτά για να τα συντηρούμε και δεν μπορούμε να τα λειτουργήσουμε γιατί έχουμε δημιουργήσει έναν “αόρατο εχθρό” λέγοντας ότι θα πάρουμε το νερό από τους καλούς Αιτωλοακαρνάνες και θα το πάμε στους κακούς Θεσσαλούς”.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν έδειξε να συμμερίζεται απόλυτα τις θέσεις του Απ. Κοιμήση καλώντας σε δηλώσεις του “την πόλη, τον δήμαρχο, την περιφέρεια και τις υπηρεσίες του υπουργείου να υποβάλλουν μια πρόταση που θα δίνει απάντηση στο ζήτημα της σύνδεσης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό και θα είμαστε εδώ να κάνουμε ανακοινώσεις”. Όσον αφορά την εκτροπή του Αχελώου και τη συνάντήση του με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι “δεν υπάρχει συνάντησή μου με κανέναν για το θέμα αυτό. Κάποιοι θέλουν να καλλιεργούν μύθους και συνωμοσίες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Υπάρχει μια αλήθεια και η αλήθεια είναι ότι το έργο αυτό το παράτησε η πολιτεία εδώ και 20χρόνια. Είναι όμως και παρατημένα έργα που δεν σχετίζονται με την εκτροπή, όπως τα υδροηλεκτρικά της Μεσοχώρας και της Συκιάς. Είναι αμέλεια εγκληματική ότι δεν γίνονται αυτά τα έργα. Τα δικαστήρια έχουν βγάλει μια απόφαση την οποία οφείλουμε να σεβαστούμε, για τη Μεσοχώρα και τη Συκιά πολύ σύντομα θα έχω πρόταση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί ντροπή για τη χώρα, να πληρώνουμε τόσο ακριβή ενέργεια ένα φτωχός λαός και μια οικονομία που επιχειρεί την ανασυγκρότησή της και έχουμε δυο φράγματα που μπορούν να παράγουν 800ΜW και είναι νεκρά, αυτό θα κάνουμε”.