Του Δημήτρη Παπαδάκη
Ειλημμένη, σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, φέρεται να είναι η απόφαση του πρωθυπουργού να χαρακτηρίσει τη Βουλή αναθεωρητική, με τη σχετική πρωτοβουλία να αναλαμβάνεται πιθανόν και πριν από την έναρξη της νέας Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, που ξεκινά τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου. Την ίδια ώρα υπάρχει και το ζητούμενο για την κυβέρνηση της συλλογής των 180 ψήφων για την εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας.
Οι δύο αυτές υποθέσεις συμπίπτουν στον μαγικό αριθμό των 180 βουλευτών, γιατί τόσοι χρειάζονται για να “περάσει” η αναθεώρηση του Συντάγματος με 151 ψήφους στην επόμενη βουλή. Το ζήτημα είναι ότι οι δανειστές θα θέλανε πολύ μια συνταγματική αναθεώρηση που να συνάδει με τις μνημονιακές επιταγές, έτσι ώστε να μην βγαίνει κάθε τρεις και λίγο μια απόφαση από το ΣτΕ ή τον Άρειο Πάγο, που να καθυστερεί τις αποφάσεις για το πετσόκομμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων που προωθεί το μνημόνιο. Από την άλλη βέβαια ακόμη και αν δεν υπήρχε μνημόνιο και κρίση, η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι επιβεβλεμένη. Η εκλογή Πρόεδρου της Δημοκρατίας από το λαό με αυξημένες αρμοδιότητες είναι μια πρόταση που κερδίζει συνεχώς έδαφος. Επίσης η κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος για την ποινική ευθύνη των υπουργών είναι επιβεβλημένη. Το θέμα όμως θα πρέπει να ιδωθεί συνολικά, γιατί υπάρχουν και μια σειρά από άρθρα που άπτονται των δημοσιονομικών… Ας ελπίσουμε ότι οι βουλευτές δεν θα “τσιμπήσουν”, δεν θα δώσουν στον Σαμαρά το “180” για την αναθεώρηση και έτσι δεν θα του δώσουν και ελπίδες να εκλέξει Πρόεδρο.
Το “καλύτερο” σενάριο είναι η πρόταση για αλλαγή Συντάγματος να περάσει από αυτή τη βουλή με λιγότερους από 180 βουλευτές, έτσι η νέα βουλή θα κληθεί με 180 βουλευτές και όχι με 151 να ψηφίσει την αναθεώρηση. Με αυτό ως δεδομένο ο λαός θα μπορεί να συνεκτιμήσει στη ψήφο του για τη νέα βουλή και τις προτάσεις των κομμάτων για την αναθεώρηση. Αν και αυτό έχει ένα μεγάλο ερωτηματικό, το αν, δηλαδή, κατά πόσο η πλειοψηφία νοιάζεται για ένα καλύτερο Σύνταγμα ή για κάποιες παροχές και φοροελαφρύνσεις… Όπως και να χει το ζητούμενο είναι με οποιονδήποτε τρόπο να αποφευχθεί η καταγραφή του… πνεύματος των δανειστών στο Σύνταγμά μας…
Τι προβλέπει το Σύνταγμα για την αναθεώρησή του
Η ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος διαπιστώνεται με απόφαση της Βουλής που λαμβάνεται, ύστερα από πρόταση 50 τουλάχιστον βουλευτών, με πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των μελών της σε δύο ψηφοφορίες που απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον έναν μήνα.
Με την απόφαση αυτή, καθορίζονται ειδικά οι διατάξεις που πρέπει να αναθεωρηθούν.Αφού η αναθεώρηση αποφασιστεί από τη Βουλή, η επόμενη Βουλή, κατά την πρώτη σύνοδό της, αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των μελών της σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις. Αν η πρόταση για αναθεώρηση του Συντάγματος έλαβε την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, όχι όμως και την πλειοψηφία των 3/5, η επόμενη Βουλή κατά την πρώτη σύνοδό της μπορεί να αποφασίσει σχετικά με τις αναθεωρητέες διατάξεις με την πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των μελών της.