Σύσκεψη για το ορεινό οδικό δίκτυο, το δρόμο Ναυπακτου – Θέρμου και Θέρμου – Αγρινίου θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τριτη στο Θέρμο μεταξύ του δημάρχου Θέρμου Σπ. Κωνσταντάρα και των αντιπεριφερειαρχών Χρ. Σταρακά και Γ. Λύτρα.
Το πρόβλημα βέβαια της συγκοινωνιακής απομόνωσης από σύγχρονα οδικά δίκτυα της ευρύτερης περιοχής του δήμου Θέρμου χρονίζει για μεγάλο διάστημα και είναι ευρέως γνωστό. Σίγουρα η βελτίωση των συνδέσεων με το Αγρίνιο και τη Ναύπακτο θα δώσει στην περιοχή του Θέρμου -με το μεγάλο περιβαλλοντικό και πολιτιστικό απόθεμα- αναπτυξιακή πνοή. Όμως αυτά τα δύο είναι θέματα που δεν μπορούν να λυθούν άμεσα, παρά μόνο μέσα από το επόμενο ΕΣΠΑ.
Εκείνο που απαιτείται να γίνει, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, είναι να υπάρξουν παρεμβάσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και συγκεκριμένα παρεμβάσεις που θα λύσουν το πρόβλημα της πρόσβασης στις Τοπικές Κοινότητες της Ορεινής Τριχωνίδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δήμο Θέρμου οκτώ Τοπικές Κοινότητες και 17 οικισμοί εξυπηρετούνται από χωμάτινους δρόμους που δεν συντηρούνται καθόλου ή στην καλύτερη περίπτωση συντηρούνται ανά αραιά διαστήματα με “μπαλώματα”, καθιστώντας τη διαδρομή βασανιστική και επικίνδυνη για οδηγούς και οχήματα (δείτε στη συνέχεια το σχετικό βίντεο). Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από κατολίσθηση που σημειώθηκε τον περασμένο Γενάρη ο δρόμος Αμπέλια – Κοκκινόβρυση παρέμεινε κλειστός για πολλούς μήνες και μόλις πριν λίγες μέρες αποκαταστάθηκε (φωτό). Αν λοιπόν πραγματικά επιδιώκουμε την άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, τότε οι ιθύνοντες θα πρέπει να δώσουν το ίδιο, αν όχι και περισσότερο βάρος, στο απαρχαιωμένο και επικίνδυνο οδικό δίκτυο των ορεινών χωριών της Τριχωνίδας, με τις συνδέσεις του Θέρμου με τις δύο πόλεις της Αιτωλοακαρνανίας.
Πριν λίγες μέρες τα Δ.Σ του Συνδέσμου Αργυροπηγαδιτών, του Συλλόγου Αμβρακιωτών και του Συλλόγου Κοκκινοβρυσιωτών Τριχωνίδας, με κείμενό τους απευθύνθηκαν στον Περιφερειάρχη ζητώντας την ασφαλτόστρωση των δρόμων των ορεινών χωριών του Δήμου Θέρμου, αλλά και σωστή συντήρηση των χωματόδρομων. Τα αιτήματα λοιπόν υπάρχουν, σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα υπάρχουν και οι ανάλογες μελέτες για την ασφαλτόστρωση των δρόμων, αυτό που απαιτείται είναι οι υπεύθυνοι της Περιφέρειας -ακόμη και αν δεν υπάρχουν τα χρήματα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σε όλα τα χωριά- να δώσουν τουλάχιστον ένα δείγμα γραφής, μειώνοντας τον αριθμό των χωριών της Ορεινής Τριχωνίδας, στα οποία δεν έχει φτάσει ακόμη η άσφαλτος…
[vimeo width=”570″ height=”400″]http://vimeo.com/107495450[/vimeo]
Δ.Π