Επανέλεγχος των συμβάσεων : Έχουν δοθεί στοιχεία, αλλά πόσο σημαντικά είναι ;

Συζήτηση για τον επανέλεγχο των συμβάσεων των εργαζόμενων του δήμου
Κατά πλειοψηφία ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου το ψήφισμα που πρότεινε η δημοτική αρχή για τον επανέλεγχο της μετατροπής των συμβάσεων των εργαζομένων του δήμου από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Η υπόθεση αφορά 150 εργαζομένους του δήμου Αγρινίου από το σύνολο των 600 και συγκεκριμένα την μετατροπή στις συμβάσεις των εργαζομένων που έγινε με τον “νόμο Παυλόπουλου”.

 δημοτικό - συμβούλιοΗ συζήτηση ήταν αρκετά περιπετειώδης… και αυτό γιατί λίγο πριν ολοκλήρωθει η συζήτηση η απορία του επικεφαλής του “Ανυπότακτου Αγρινίου” μήπως τελικά έχουν δοθεί στοιχεία των εργαζομένων του δήμου, έλαβε θετική απάντηση από τον Γ. Παπαναστασίου, που ανέφερε ότι αυτό έγινε τον περασμένο Ιούλιο επί θητείας Μοσχολιού. Αποτέλεσμα ήταν να προκληθούν αντιδράσεις σε αυτή την αναφορά, να ζητηθούν εξηγήσεις και να υπάρξουν έντονοι διάλογοι μεταξύ των δημοτικών συμβούλων. Στη συνεδρίαση τελικά παρενέβη η αρμόδια διεύθυντρια του δήμου εξηγώντας ότι εστάλησαν καταστάσεις με τα ονόματα των υπαλλήλων, την ειδικότητα τους, το πότε προσελήφθησαν και το πως μετετράπησαν οι συμβάσεις από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Ανέφερε μάλιστα ότι ο σύλλογος εργαζομένων του δήμου είναι ενήμερος για ό,τι ενέργειες έχουν γίνει. Ακολούθησε και πάλι ένταση και διαφωνίες μεταξύ των παρατάξεων για το κατά πόσο είναι σημαντικά ή όχι τα στοιχεία αυτά και αν αρκούν στο Υπουργείο για να προχωρήσει σε αυτό που αρκετοί φοβούνται, απολύσεις! Τελικά δεν υπήρξε συμφωνία και το ψήφισμα που πρότεινε η δημοτική αρχή πέρασε κατά πλειοψηφία.

δημοτικό συμβούλιοΝωρίτερα οι εργαζόμενοι δια του εκπροσώπου τους και του νομικού τους συμβούλου υποστήριξαν ότι ο επανέλεγχος των συμβάσεων είναι προσχηματικός και ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να βρει μια δεξαμενή γαι τις απολύσεις που έχει υποσχεθεί στην Τρόικα. Ο Γ. Παπαναστασίου τόνισε ότι το ψήφισμα πρέπει να «προστατεύει και τους διοικητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες του δήμου» από το να κατηγορηθούν για οτιδήποτε και να συμπαραστέκεται στους εργαζομένους. Ο Δ. Τραπεζιώτης ζήτησε στο ψήφισμα να συμπεριληφθεί και το να δοθεί εντολή από τον δήμαρχο στους υπαλλήλους για τη αποστολή των στοιχείων. Αξίζει δε σημειωθεί ότι επιτέθηκε στον Γ. Παπαναστασίου για τη στάση του κράτησε στη ΓΣ της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας για το ίδιο θέμα, λέγοντας ότι είναι παράδοξο το ψήφισμα να απέφυγε στην ΠΕΔ να ψηφίσει, εν πολλοίς να το προτείνει στο δήμο Αγρινίου. Ο Γ. Παπαναστασίου απάντησε ότι στη ΠΕΔ δεν ενέκρινε το ψήφισμα που προτάθηκε όσον αφορά το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο μπήκε από την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ΠΕΔ και υπενθύμισε με νόημα ότι για τον ίδιο λόγο η δική του παράταξη δεν συντάχθηκε με το ψήφισμα που προτάθηκε στην ΠΕΔ από τη Λαϊκή Συσπείρωση (ΚΚΕ).

κομματάςΟ Π. Μοσχολιός ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι στον δήμο Αγρινίου δεν οριακά καλύπτουν τις ανάγκες και δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό. Αναφέρθηκε στις προσπάθειες της παράταξής του για να υπάρχουν εργαζόμενοι στο δήμο με εργασιακή ασφάλεια και τόνισε με νόημα ότι ακόμη και για ποινικά αδικήματα μετά από 20 χρόνια υπάρχει παραγραφή… επομένως δεν μπορεί 15 και 20 χρόνια μετά να γίνεται επανέλεγχος παρά μόνο για τις περιπτώσεις πλαστών δικαιολογητικών. Ο Δ. Δήμας για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» μίλησε για εμφανή στόχο της κυβέρνησης που δεν είναι άλλος από τις απολύσεις και στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι τυχόν απολύσεις και αποψίλωση συγκεκριμένων υπηρεσιών από προσωπικό θα επιφέρει και την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών όπως το πράσινο, η καθαριότητα, το νερό. Σε ανάλογο τόνο και ο Στ. Μερμίγκης από το «Ανυπότακτο Αγρίνιο» έκανε λόγο για ξετισπωσιά από την πλευρά των κυβερνόντων και επιτέθηκε στον Παύλο Μοσχολιό για το γεγονός ότι ως δήμαρχος υπέγραψε διαπιστωτικές πράξεις για τους δημοτικούς αστυνομικούς και τους σχολικούς φύλακες.

Αναλυτικά το ψήφισμα όπως προτάθηκε από τη δημοτική αρχή:
«Η μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου έγινε κατ’ εφαρμογή του νόμου 4250/2014 και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας από την εποπτεία και έγκριση του ΑΣΕΠ και κάθε προσπάθεια εκ των υστέρων ανατροπής των κριτηρίων μονιμοποίησης και αμφισβήτησης της διαδικασίας που ακολουθήθηκε είναι αντίθετη στις αρχές της δημοκρατίας και κοινωνικού κράτους δικαίου. Με τον επανέλεγχο των συμβάσεων αορίστου χρόνου των εργαζομένων στο δημόσιο και στους ΟΤΑ, επιχειρείται η απόλυση εργαζομένων με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και η απαξίωση των δομών και υπηρεσιών του δήμου μας.

Δεν ανεχόμαστε πλαστά δικαιολογητικά, αλλά ούτε γινόμαστε τιμητές της νομιμότητας της διαφάνειας και της αξιοκρατίας, όπως επιχειρείται με σκοπό να καταργηθούν το δικαίωμα στη δουλειά και τα εργασιακά δικαιώματα. Ο εντοπισμός των πλαστών πτυχίων είναι άλλη διαδικασία που οφείλει να γίνεται και γίνεται από τις δ/νσεις διοικητικών υπηρεσιών και ήδη γίνεται στο δήμο Αγρινίου. Εξάλλου οποιοσδήποτε θα ήθελε πραγματικά και όχι προσχηματικά να ελέγξει τη διαδικασία της μετατροπής των συμβάσεων θα μπορούσε να αναζητήσει όλα τα στοιχεία στο ΑΣΕΠ. Προτείνεται με τρόπο κατηγορηματικό να εκφράζεται η ρητή αντίθεση του Δ.Σ μας στο νόμο 4250/2014 και να στηρίξουμε τους εργαζόμενους στον αγώνα τους για κατάργηση του.

Συμπαραστεκόμαστε στους δημάρχους που παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα εξαιτίας της άρνησης τους να συμπράξουν στο νόμο των απολύσεων. Καθήκον των δημοτικών αρχών είναι η προάσπιση των τοπικών συμφερόντων για την αποτελεσματική λειτουργία των δήμων με την επιβαλλόμενη προσφορά των αναγκαίων υπηρεσιών του δήμου προς τους πολίτες- δημότες και η υπεράσπιση της συνταγματικά κατοχυρωμένης διοικητικής αυτοτέλειας τους».

ρεπορτάζ  : Δημήτρης Παπαδάκης