Αποφασισμένη να προχωρήσει σε αλλαγές, ανάλογα και με την απόφαση που θα προκύψει από το ΣτΕ, στα όσα προβλέπει η ανάπλαση του Πάρκου εμφανίστηκε η νέα δημοτική αρχή στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο προκάλεσε με αίτημά της ομάδα πολιτών που διαφωνεί με την ανάπλαση που επιχείρησε η προηγούμενη δημοτική αρχή. Ωστόσο έγινε απλώς συζήτηση – ενημέρωση και δεν πάρθηκε κάποια απόφαση.
Ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου τόνισε ότι η ανάπλαση του Πάρκου θα έπρεπε να ήταν ένα έργο που ενώνει και όχι να διχάζει, επέρριψε ευθύνες για τη διαχείριση του ζητήματος στην δημοτική αρχή Μοσχολιού και μίλησε για φαραωνική παρέμβαση στο Πάρκο. Δήλωσε ακόμη την πρόθεσή του να ανοίξει η συζήτηση για το θέμα και δεσμεύτηκε πως η δημοτική αρχή θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να αποκτήσει η πόλη το πάρκου που της αξίζει, ακούγοντας όμως τους πολίτες και τους φορείς. Εν ολίγοις ζήτησε από όλους να πρυτανεύσει η λογική και δεσμεύτηκε για αλλαγές στο έργο, από τη στιγμή που προφανώς δεν ακυρωθεί στο σύνολό από το ΣτΕ.
Εκ μέρους της ομάδας πολιτών που διαφωνούν με την ανάπλαση που προώθησε η προηγούμενη δημοτική αρχή, ο δικηγόρος τους Δ. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε στην εγκατάλειψη που βίωσε το Πάρκο τα προηγούμενα χρόνια, εξήγησε τις παρατυπίες που διαπίστωσαν οι πολίτες στο έργο και που κατά τη γνώμη του δέχθηκε το ΣτΕ με την απόφαση για παύση των εργασιών. Ακόμη επικαλέστηκε έγγραφα από το Δασαρχείο και την Διεύθυνση Δασών, που όπως εξήγησε δείχνουν τις παρατυπίες με τις οποίες προχώρησε το έργο. Ενώ στο δίλημμα «νομιμότητα ή απένταξη» είπε χαρακτηριστικά :«τασσόμαστε υπέρ της νομιμότητας, δεν είμαστε εμείς αυτοί που πήγαμε να καταστρέψουμε το Πάρκο, κάποιοι άλλοι θέλησαν να το καταστρέψουν».
Από την πλευρά του ο πρώην δήμαρχος Π. Μοσχολιός αφού αναφέρθηκε ακόμη και προσπάθεια ανάπλασης του Πάρκου επί Σώκου μίλησε για πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από τις αντιδράσεις. «Κάποιοι δεν ήθελαν το Πάρκο να γίνει από εμένα» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως η ανάπλαση είχε ακόμη και τη σύμφωνη γνώμη του ΤΕΕ. Ακόμη επέμενε πως δεν πρέπει να απενταχθεί το έργο και να χαθούν τα χρήματα από το ΕΣΠΑ, ενώ κάλεσε όλους να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τροποποίησεις με βάση συζήτησης την μελέτη που έκανε η τεχνική υπηρεσία του δήμου.
Ο Δημήτρης Τραπεζιώτης είπε πως αποκλειστικός υπεύθυνος για ό,τι έχει συμβεί μέχρι τώρα είναι ο πρώην δήμαρχος, γιατί όπως ανέφερε, θέλησε να προχωρήσει μόνος του χωρίς διαβούλευση με τους πολίτες. Θα μπορούσε, είπε, να γίνει τοπικό δημοψήφισμα, ή να λειτουργήσει η Πολεοδομική Επιτροπή Γειτονιάς και έτσι να ληφθεί υπόψιν η γνώμη των πολιτών. Μίλησε ακόμη για παρατυπίες και ελλείψεις στη μελέτη (περιβαλλοντική μελέτη, αρχιτεκτονικός διαγωνσιμός) και κάλεσε τη δημοτική αρχή να λάβει απόφαση που να ενσωματώνει το σύνολο των προτάσεων των πολιτών, ανεξαρτήτως της απόφασης του ΣτΕ.
Από τη Λαϊκή Συσπείρωση ο Τίμος Παπανικολάου είπε πως όλοι συμφωνούν στο να βελτιωθεί η κατάσταση στο Πάρκο. Στηλίτευσε και αυτός ως φαραωνική τη μελέτη του έργου και πρότεινε μια ήπια παρέμβαση που όμως να μην ανοίγει την πόρτα σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Ο Στέλιος Μερμίγκης από το Ανυπότακτο Αγρίνιο επιτέθηκε στον Π. Μοσχολιό για την όλη διαχείρηση του ζητήματος, λέγοντας ότι οι “γραφικοί” και οι “περίεργοι” (όπως χαρακτήριζονταν από την προηγούμενη δημοτική αρχή όσοι αντιδρούσαν στο έργο) έχουν καταθέσει προτάσεις για το πως πρέπει να γίνει στο έργο, αναφερόμενος στα όσα προτάθηκαν από ειδικούς επιστήμονες σε ημερίδα που είχαν διοργανώσει οι διαφωνούντες με την ανάπλαση. Ακόμη είπε πως στόχο της διοίκησης Μοσχολιού και των προηγούμενων διοικήσεων ήταν να απαξιώσουν την ιστορική μνήμη της πόλης και ζήτησε να γίνουν δεκτές όλες οι προτάσεις των πολιτών.
Αναλυτικά οι προτάσεις των πολιτών που αντιδρούν στην ανάπλαση:
Η βελτίωση και ανάδειξη των υποδομών του πάρκου μπορεί να γίνει με πολύ ήπια έργα ακρίβειας χειρουργικών επεμβάσεων, μέσω της σύστασης ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης, φροντίδας και προστασίας του πάρκου με καταρτισμένο επιστημονικό γεωτεχνικό προσωπικό, με κηποτέχνες και δασοφύλακες που να εργάζονται υπό συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εργασιών αναζωογόνησης του πάρκου, ώστε να είναι εφικτή η βιώσιμη παραγωγή έργου σε βάθος χρόνου.
Συγκεκριμένα :
1. Σύνταξη ατομικού μητρώου – χωρικής βάσης δεδομένων για κάθε δένδρο και θάμνο του πάρκου ώστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα να καταγράφονται όλες οι εργασίες που γίνονται σ’ αυτά (κλαδέματα, φυτοπροστατευτικές δράσεις, καλλιεργητικοί χειρισμοί κ.τ.λ.), αλλά και να ελέγχεται η φυτοϋγεία τους προκειμένου είναι εφικτός ο προγραμματισμός των εργασιών διαχείρισης της βλάστησης του πάρκου.
2. Συντήρηση και αναζωογόνηση της υπάρχουσας βλάστησης που για πολλά χρόνια έχει αφεθεί στη τύχη της, με φύτευση των περιοχών που σε παλαιότερη φάση είχαν αναπλαστεί ανεπιτυχώς, με ανασύσταση δενδρώνα κι αμπελώνα με ντόπιες, σπάνιες παραδοσιακές ποικιλίες, με εμπλουτισμό των φυτικών ειδών και μελετημένη αναλογία φυλλοβόλων, αειθαλών, αρωματικών και θάμνων.
3. Ενσωμάτωση στοιχείων που αφορούν στην τοπική ιστορία, όπως η ανάδειξη της βελανιδιάς που ενέπνεε τον ποιητή Χατζόπουλο, του μνημείου των πεσόντων καπνεργατών, κ.τ.λ.
4. Διατήρηση των χωμάτινων διαδρομών και οριοθέτηση τους με φύτευση καλλωπιστικών θάμνων και παράλληλη αποκατάσταση του επιφανειακού δικτύου άρδευσης του Πάρκου, ενώ παράλληλα είναι ανάγκη να υπάρχει πρόβλεψη για τη δυνατότητα προσβασιμότητας για ανθρώπους με αναπηρία.
5. Ανακατασκευή της παιδικής χαράς με χρήση υλικών φιλικών για το περιβάλλον και τον άνθρωπο, με ασφαλή λειτουργία και οικολογικό προσανατολισμό. Αυτή η φιλοσοφία μπορεί να ακολουθηθεί και στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις (κιόσκια, παγκάκια, κ.α.), με χώρους ξεκούρασης εναρμονισμένους στο φυσικό περιβάλλον κι όχι τσιμεντένιες κακόγουστες, άχαρες κατασκευές.
6. Συντήρηση της εξωτερικής λιθόκτιστης περίφραξης – μάντρας του Πάρκου, ως στοιχείου τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής αλλά και για προστασία του χώρου από βανδαλισμούς, ανεξέλεγκτη κυκλοφορία δικύκλων κ.λπ..
7. Αναδόμηση των πέτρινων τοιχίων – αναβαθμίδων στο εσωτερικό του πάρκου (με χρήση τεχνικής ξερολιθιάς).
8. Ανασύσταση του υπάρχοντος δικτύου ηλεκτροφωτισμού και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.