ΔΕΥΑ statistics

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΤελικά μέσα σε οικονομικά δυσπραγές κλίμα ανακαλύφθηκε πλεόνασμα στη ΔΕΥΑ Αγρινίου και μοιράζεται μέσω των κοινωνικών δομών του δήμου Αγρινίου. Η… ανακάλυψη αυτή προκαλεί κάποιες απορίες για το πως προέκυψε το πλεόνασμα αυτό. Απόλυτα ακριβής απάντηση δεν θα μπορέσουμε να δώσουμε, αλλά το μόνο βέβαιο είναι ότι το πλεόνασμα δεν προέκυψε από τη τσέπη των διοικούντων τη ΔΕΥΑ τα προηγούμενα χρόνια.

Για το πως προέκυψε το πλεόνασμα αυτό υπάρχουν απορίες και αυτό γιατί πριν ένα χρόνο περίπου η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (εδώ αναλυτικά) που “διόρθωνε” την ενσωμάτωση του ειδικού τέλους 80% κατέγραφε έλλειμμα στη ΔΕΥΑ Αγρινίου ύψους 787.000 €. Το πως μέσα σε ένα χρόνο πήγαμε από το έλλειμμα στο πλεόνασμα παραμένει μυστήριο. Επειδή αντίστοιχα το έλλειμμα και το πλεόνασμα δεν είναι δυνατόν να καλύφθηκαν από την τσέπη του Παπαναστασίου και του Σκορδόπουλου, μπορεί κανείς να υποπτευθεί βάσιμα ότι το έλλειμμα που καταγράφονταν στην προ 14 μηνών απόφαση ήταν μάλλον μια πρόφαση, ή ψέμα αν προτιμάτε, για να δικαιολογηθεί η ενσωμάτωση του ειδικού τέλους 80%.

ΥΓ: Η διάταξη του νόμου (Ν. 4257) που αξιοποίηθηκε για να πάει το πλεόνασμα της ΔΕΥΑ στο δήμο προβλέπει δυο ενδεχόμενα: ή “για την εκπλήρωση σκοπού, που συνδέεται με προγράμματα και υπηρεσίες πολιτιστικού χαρακτήρα, όπως η ανάδειξη, προστασία και συντήρηση αρχαιολογικών μνημείων, οι παρεμβάσεις σε διατηρητέα ή παραδοσιακά κτίρια και οικισμούς, η ανέγερση και λειτουργία χώρων πολιτισμικών λειτουργιών” ή “για κοινωνικούς σκοπούς”. Επιλέχθηκε από την δημοτική αρχή το δεύτερο. Αν όμως επέλεγε το πρώτο, αν δηλαδή επέλεγε να κάνει εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα, θα ήταν σε θέση οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης να της ασκήσουν κριτική που δεν θα είχε επιλέξει το δεύτερο;