Προανήγγειλαν νομοθετικές πρωτοβουλίες πρωτοβουλίες που θα περιορίσουν την Πρύτανη
Δήμαρχος και βουλευτές “στα κάγκελα” για τη φυγή μελών ΔΕΠ
Ηχηρό “όχι” είπαν οι βουλευτές στις μεθοδεύσεις της Πρυτανείας σε σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο Αγρινίου με πρωτοβουλία του δημάρχου Γ. Παπαναστασίου για το ζήτημα των πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου. Στην σύσκεψη παρέστησαν οι βουλευτές Γ.Βαρεμένος, Μ.Τριανταφύλλου (ΣΥΡΙΖΑ), Μ.Σαλμάς (ΝΔ) και Δ.Κωνσταντόπουλος (ΠΑΣΟΚ).
Στις δηλώσεις τους οι βουλευτές αλλά και ο δήμαρχος Αγρινίου εμφανίστηκαν να συμπλέουν στο ζητούμενο της αναβάθμισης των τμημάτων, να είναι καθυσηχαστικοί για το ενδεχόμενο μεταφοράς των τμημάτων λέγοντας ότι το Υπουργείο αποφασίζει για τη χωροταξία των πανεπιστημίων και να θέτουν το όλο ζήτημα όχι στα πλαίσια μιας κόντρας ανάμεσα σε Αγρίνιο και Πάτρα, αλλά στο πλαίσιο της αναβάθμισης των τμημάτων. Ομόθυμη ήταν και η στάση τους απέναντι στις μεθοδεύσεις της Πρυτάνεως και την φυγή – μετακίνηση μελών ΔΕΠ από τα τμήματα του Αγρινίου. Προανήγγειλαν ακόμη και νομοθετικές πρωτοβουλίες πρωτοβουλίες που θα περιορίζουν τις αρμοδιότητες των πρυτανικών αρχών τουλάχιστον όσον αφορά την χωροταξία των Τμημάτων που λειτουργούν εκτός της έδρας των Πανεπιστημίων στα οποία ανήκουν.
Βαρεμένος : “Η προσπάθεια υπονόμευσης με ευθεία ή πλάγια μέσα θα απομονωθεί”
Τριανταφύλλου : «Είναι απόφασή μας να ενισχυθούν τα περιφερειακά πανεπιστήμια»
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος στις δηλώσεις του ανέφερε πως υπάρχει μεθόδευση από την πλευρά της Πρυτανείας. “Το ποιοι άλλοι μετέχουν σε αυτή τη μεθόδευση, που σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτή, θα το βρούμε. Αυτή η προσπάθεια υπονόμευσης με ευθεία ή πλάγια μέσα θα απομονωθεί, πολύ περισσότερο αφού υπάρχει η ξεκάθαρη βούληση από την κυβέρνηση και το Υπ. Παιδείας, ότι όχι απλώς δεν τίθεται θέμα απόσπασης των Τμημάτων, αντίθετα, τίθεται θέμα ενίσχυσης για να ενισχυθεί η ανώτερη εκπαίδευση σε περιφερειακό επίπεδο.” ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε όσον αφορά τη φυγή μελών ΔΕΠ πως “το πρώτο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, που ουσιαστικά δεν είναι πρόβλημα, το έκαναν μεθοδευμένα πρόβλημα, προκειμένου να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα, είναι το θέμα της αποψίλωσης των Τμημάτων από το διδακτικό προσωπικό. Αυτό γίνεται μεθοδευμένα, σε μια προσπάθεια υποβάθμισης των τμημάτων, ώστε να φτάσουμε σε ένα σημείο που θα μπορούν να πουν: «μα αυτά τα τμήματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν.» Αν κάποιος έχει αυτό το σκοπό καλύτερα να βγάλει από το μυαλό του, γιατί υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αντιμετωπίσει κανείς μια πλάγια υπονομευτική προσπάθεια.” Ακόμη ο Γ. Βαρεμένος ανέφερε ότι «για τις φοιτητικές εστίες από το Υπουργείο Υγείας έχει γίνει αποδεκτή ως βάση συζήτησης η πρόταση για δημιουργία τους στο παλαιό νοσοκομείο Αγρινίου». Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος ξεκαθάρισε πως «η μεθόδευση, απ’ όποιον κι αν προέρχεται, θα μας βρει απέναντι». «Οι αποφάσεις των συμβουλίων των καθηγητών και των φοιτητών θα με ανησυχούσαν εάν το υπουργείο Παιδείας είχε μια τέτοια κατεύθυνση. Η μεταφορά ενός τμήματος δεν αποφασίζεται από κάποιον φοιτητικό σύλλογο ή σωματείο καθηγητών, αλλά από το Υπουργείο» ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριανταφύλλου
και πρόσθεσε πως «είναι απόφασή μας να ενισχυθούν τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Τα τμήματα ενισχύονται με χρηματοδότηση για τη φοιτητική μέριμνα και ενίσχυση του διδακτικού προσωπικού».
Σαλμάς: Κανένας πρύτανης πάνω από το κράτος
“Τα τμήματα του Αγρινίου θα ενισχυθούν με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα ληφθούν. Ένα μήνυμα θέλω να στείλω: κανένας πρύτανης δεν είναι πάνω από το κράτος. Τους κανόνες τους βάζει το κράτος. Το δικό μας πλεονέκτημα είναι ότι εμείς ανήκουμε σε ένα σώμα που νομοθετεί! Αυτό είναι το πλεονέκτημά μας έναντι της διοίκησης του Πανεπιστημίου που μονομερώς θέλει να αποφασίζει και να ενεργεί. Εμείς αποφασίζουμε το μέλλον των τμημάτων : η πολιτεία, οι βουλευτές, στα πλαίσιο βέβαια μιας κυβέρνησης. Σε καμία περίπτωση η διοίκηση ενός Πανεπιστημιακού ιδρύματος δεν μπορεί με αποφάσεις να αλλοιώνει τη φύση του νομοθετήματος που έθεσε η Πολιτεία, όπως ήταν το σχέδιο “Αθηνά”.” ανέφερε ο Μάριος Σαλμάς. Και απηύθυνε αυστηρό μήνυμα προς την Πρύτανη Βενετσάνα Κυριαζοπούλου λέγοντας : “Θα πάρουμε τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες που θα περιορίσουν τις δυνατότητες της διοίκησης του Πανεπιστημίου να παίρνει εκτρωματικές αποφάσεις, όπως αυτές της μετακίνησης των καθηγητών. Και στέλνω ένα μήνυμα στην κυρία Πρύτανη: την επόμενη φορά που θα πάρει καθηγητή από την Αιτωλοακαρνανία και τα Τμήματα του Αγρινίου, χωρίς αιτιολογημένη απόφαση, θα είναι επιθετική πράξη που πλέον θα έχει την απάντησή μας. Μέχρι τότε θα την ελέγξουμε κοινοβουλευτικά για τις πράξεις και τις πρωτοβουλίες της με τις ερωτήσεις που θα καταθέσουμε».
Παπαναστασίου : Αναβάθμιση των Τμημάτων
Ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου ευχαρίστησε τους βουλευτές για την παρουσία και τη συμβολή τους και στάθηκε στις δηλώσεις στο θέμα της αναβάθμισης των Τμημάτων. Αρχικά αναφέρθηκε στο ζήτημα των υποδομών και της φοιτητικής μέριμνας «Ζήτησα από τον κ. Κουρουμπλή να δοθεί το παλαιό νοσοκομείο στον δήμο ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες των τμημάτων στεγάζοντας εκεί φοιτητική λέσχη και εστία. Είναι μια ενέργεια που επιβάλλεται και είναι σύμφωνοι και οι βουλευτές» ανέφερε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά τη φυγή μελών ΔΕΠ είπε πως «είναι απαράδεκτο να υποστελεχώνονται τα τμήματα και να δίνεται η δυνατότητα σε καθηγητές των τμημάτων να φεύγουν αφήνοντας τους φοιτητές τους και το αντικείμενο για το οποίο εκλέχθηκαν. Αυτοί οι καθηγητές που σήμερα παροτρύνονται από την Πρύτανη να πάρουν αποφάσεις για μεταφορά των τμημάτων, έχουν εκλεγεί στα συγκεκριμένα τμήματα που βρίσκονται στο Αγρίνιο» είπε με νόημα. Ενώ τέλος σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα ανέφερε πως είναι θέμα του Υπουργείου αλλά και του ίδιου του Πανεπιστημίου, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος ΔΠΦΠ δεν έχει προσαρμοστεί έτσι ώστε να μετονομαστεί σε τμήματα Μηχανικών Περιβάλλοντος και να αποκτήσει επαγγελματικά δικαιώματα.