Η παρουσίαση του περιοδικού «Ψυχής Δρόμοι», που αναδεικνύει την ανάπτυξη της σχέσης και τον διάλογο των Ψυχολογικών Eπιστημών με την Θεολογία και την Θρησκευτικότητα, πραγματοποιήθηκε στο βιβλιοπωλείο «Βιβλιοτρόπιο» πριν λίγες μέρες. Ο διευθυντής σύνταξης του περιοδικού π. Βασίλειος Θερμός, ψυχίατρος και διδάκτωρ Θεολογίας ανέλαβε την παρουσίαση συνεπικουρούμενος από τον ψυχίατρο Χρήστο Σκαμνέλο και τη Θεολόγο Βασιλική Ριζογιάννη.
Η webtv του myagrinio.gr παρουσίαζει αποκλειστικά την ομιλία του π. Βασίλειου Θερμού που έχει εργαστεί για τον διάλογο των ανθρώπων που υπηρετούν το χώρο της ψυχολογίας – ψυχιατρικής από τη μια και της θεολογίας από την άλλην αλλά και την αμοιβαία ευαισθητοποίησή τους. Σύμφωνα με τον π. Βασίλειο Θερμό ο άνθρωπος σχετίζεται με το θεό, αλλά και με τους διπλανούς τους με τα ίδια μέσα που διαθέτει, έχει δηλαδή θρησκευτικότητα και ψυχική ζωή, επομένως το πνευματικό στοιχείο με το ψυχολογικό στοιχείο μπορούν όχι μόνο να διαλέγονται και να εναλλάσσονται, αλλά το ένα εμφανίζεται κρυμμένο πίσω από το άλλο. Εκεί είναι που υπάρχει και το πεδίο σύγκλισης ανάμεσα στη θεολογία και την ψυχολογία – ψυχιατρική.
Ο π. Βασίλειος Θερμός γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1957 και σπούδασε Ιατρική και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι ψυχίατρος παιδιών και εφήβων. Είναι διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επίκουρος καθηγητής Ποιμαντικής στην ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών. Έχει μετεκπαιδευθεί ως “επισκέπτης επιστήμων” (Visiting Scholar) στο Πανεπιστήμιο Harvard, στο Boston University, στο Boston College, και στο Andover Newton. Βιβλία και άρθρα του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γαλλικά, Ρωσικά, Ρουμανικά. Για το σύνολο του έργου του έχει εκπονηθεί μεταπτυχιακή εργασία(master thesis) στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Balamand στον Λίβανο. Βασικά του ενδιαφέροντα αποτελούν η ποιμαντική παρουσία της Εκκλησίας, η θρησκευτικότητα σε συνάρτηση με την προσωπικότητα, η ψυχολογία και ψυχοπαθολογία του θρησκευτικού βιώματος και της θρησκευτικής συμπεριφοράς, η ψυχολογία του κληρικού και του εκκλησιαστικού οργανισμού, η ψυχολογία της θρησκευτικής διαστάσεως του πολιτισμού, ο διάλογος ψυχαναλύσεως και θεολογίας, τα ζητήματα λειτουργικής κ.α. Ασχολείται με την επιμόρφωση κληρικών και άλλων στελεχών της Εκκλησίας (Ελλάδα, Αμερική, Φιλανδία), ενώ διδάσκει και στην Θεολογική ακαδημία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας. Υπηρετεί στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας.