Όλα στην Πάτρα, ή ενδοπεριφερειακή ανάπτυξη;

Και ενώ βρισκόμαστε σε μια από τις κρίσιμες συγκυρίες για το μέλλον της χώρας, στο Αγρίνιο από τον περασμένο Μάρτιο ασχολούμαστε λίγο – πολύ με τα πανεπιστημιακά τμήματα, αν θα παραμείνουν στο Αγρίνιο ή αν θα μεταφερθούν στην Πάτρα.

Η χωροθέτηση των τμημάτων ενός πανεπιστημίου είναι πάντα ζήτημα κυβερνητικής πολιτικής. Τα εξακτινωμένα πανεπιστήμια με τμήματα σε δυο, τρεις και τέσσερις πόλεις δεν τα ίδρυσαν οι πρυτάνεις, τα ίδρυσαν κυβερνήσεις και υπουργοί. Η ιστορία εξάλλου το έχει δείξει. Στο σχέδιο “Αθηνά” τα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος που καταργήθηκε, με πολιτική απόφαση αποφασίστηκε να παραμείνουν στο Αγρίνιο, στο Μεσολόγγι τα τέσσερα – πέντε τμήματα που συγχωνεύθηκαν με πολιτική απόφαση αποφασίστηκε να μεταφερθούν στην Πάτρα και την Αμαλιάδα. Υπό αυτή την έννοια, η όλη υπόθεση έπρεπε να είχε τελειώσει εν τη γενέσει της και να μην απορούμε για το αν θα τηρηθεί αυτό που είπε ο υπουργός μιλώντας στο τηλέφωνο με κάποιο βουλευτή. Χρειάζονται ξεκάθαρα θέσεις. Αν βέβαια το θέμα της Πρυτανείας είναι οικονομικό, θα πρέπει να μας εξηγήσουν από την Πάτρα γιατί αυτό ισχύει για το Αγρίνιο και όχι για τα τμήματα της Πάτρας. Και φυσικά σε μια τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση πρέπει να βρει τα λεφτά… αλλά όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός «χωρίς συμφωνία τα νοσοκομεία θα καταρρεύσουν».

Από εκεί και πέρα το μεγάλο ζητούμενο είναι και από την πλευρά του πολιτικού προσωπικού της περιοχής να σταματήσουν οι πρακτικές “Τρόικας εσωτερικού”, όπως αυτή όσων είχαν διορίσει στη διοικούσα επιτροπή του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας ανθρώπους που δεν πάτησαν ποτέ το πόδι τους στο Αγρίνιο, όπως αυτή του “δεν παίρνω θέση” της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και όπως αυτή τη ΝΔ που αυτονόμησε κάποια τμήματα κάνοντας ένα πανεπιστήμιο “κολοβό” χωρίς προσωπικό, χωρίς οικονομική υπηρεσία, χωρίς επιτροπή ερευνών και πολλά άλλα. Υπάρχουν λοιπόν συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να ζητήσουν οι φορείς και η κυβέρνηση να κάνει πράξη. Να σταματήσουν οι μετακινήσεις μελών ΔΕΠ ή δυνατόν με νομοθετική πρωτοβουλία, να υπάρξει μια έστω και μικρή ενίσχυση του προσωπικού των τμημάτων και με διδακτικό προσωπικό και με διοικητικό προσωπικό, να δρομολογηθούν οριστικές λύσεις στα θέματα της φοιτητικής μέριμνας και των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Τα τμήματα του Αγρινίου παρά τα όσα προβλήματα έχουν δείξει ότι μπορούν να κάνουν έρευνα και να καινοτομήσουν (δυο ενδεικτικά παραδείγματα δείτε εδώ και εδώ). Επομένως ακαδημαϊκές προϋποθέσεις υπάρχουν στο Αγρίνιο (και προφανώς μπορούν να βελτιωθούν), στο ζήτημα που τίθεται τα κριτήρια είναι πολιτικά και τοπικά. Αγρίνιο ή Πάτρα; Όλα στην Πάτρα, ή ενδοπεριφερειακή ανάπτυξη;