Στην απόφαση να συσταθεί μια μόνιμη επιτροπή αγώνα που θα παρακολουθεί το θέμα των πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου μέχρι την οριστική επίλυσή του από εκπροσώπους όλων των φορέων της περιοχής κατέληξε η αποψινή συζήτηση των φορέων για το Πανεπιστήμιο.
Δείτε στην webtv του myagrinio.gr το τηλεοπτικό ρεπορτάζ
Στην συνάντηση των φορέων για το θέμα των πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου μετά από πρόσκληση του δημάρχου Αγρινίου Γ.Παπαναστασίου παρόντες ήταν ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο Περιφερειάρχης Απ.Κατσιφάρας, οι δήμαρχοι Ξηρομέρου και Θέρμου Ερ. Γαλούνης και Σπύρος Κωνσταντάρας, καθώς επίσης οι πρόεδροι του Επιμελητηρίου, του Εμπορικού Συλλόγου, της Ένωσης Αγρινίου, της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών, του Συλλόγου Ξενοδόχων, του Δικηγορικού Συλλόγου, του Ιατρικού Συλλόγου, αλλά και οι επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήταν παρών κάποιος από τους βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας με τον Δ. Κωνσταντόπουλο να αποστέλλει επιστολή στήριξης και τους υπόλοιπους κατά δήλωση του Γ. Παπαναστασίου να δηλώνουν στον ίδιο τη συμπαράστασή τους.
Ο Γ. Παπαναστασίου στην εισήγησή του πρότεινε να συσταθεί μια διαρκής επιτροπή αγώνα με τη συμμετοχή όλων των φορέων που θα παρακολουθεί το θέμα διαρκώς μέχρι την οριστική επίλυσή του. Επανέλαβε την κριτική του προς μέλη ΔΕΠ των τμημάτων του Αγρινίου μιλώντας για νοοτροπία προσωπικού βολέματος. Χαρακτήρισε δε κατάπτυστη την επιστολή των μελών ΔΕΠ του τμήματος ΔΠΦΠ που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, λέγοντας ότι αποκρύπτουν στοιχεία της εξωτερικής αξιολόγησης των τμημάτων. Αποκάλυψε μάλιστα και επιστολή δυο καθηγητών του τμήματος ΔΠΠΝΤ προς τη βουλευτή της ΝΔ Άννα Ασημακοπούλου -που κατατέθηκε το 2013 με μορφή αναφορά στη βουλή- και στην οποία ζητώντας την υπαγωγή των τμημάτων του Αγρινίου στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μιλούν αναφερόμενοι στο Αγρίνιο για τοπικό κανιβαλισμό και για τοπικά συμφέροντα που παραπέμπουν στον προνεωτερικό κόσμο λειτουργίας της οθωναμικής αυτοκρατορίας. Στη συνέχεια έκανε εκτενή αναφορά στο γεγονός ότι πολλά πανεπιστήμια στην Ελλάδα είναι εξακτινωμένα, χωρίς να απειλούνται τα τμήματα που δεν βρίσκονται στην έδρα του πανεπιστημίου. Τέλος εξήγησε ότι είναι ψέματα όσα λέγονται για τα κόστη των ενοικίων, αφού από τα πάνω από 9.000 τετραγωνικά του Πανεπιστημίου μόνο για τα 1700 καταβάλλεται ενοίκιο.
Ο Απ. Κατσιφάρας τάχθηκε υπέρ της παραμονής των Τμημάτων στο Αγρίνιο και αναφέρθηκε στο ψήφισμα που εξέδωσε σήμερα το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδος. Τόνισε μάλιστα ότι πρέπει να υπάρξει ενίσχυση των Τμημάτων με προσωπικό αλλά και με επιπλέον χρηματοδότηση. Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι πρέπει να αναγνωριστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών και στο γεγονός ότι οι φοιτητές πρέπει να αγκαλιαστούν περισσότερο για να γίνουν σύμμαχοι για την παραμονή των τμημάτων. Τέλος σημείωσε ότι για να γίνει οποιαδήποτε μεταβολή πρέπει να αποφασίσει το Υπ. Παιδείας, αυτό είπε είναι το αρμόδιο όργανο και εκεί πρέπει να κατευθυνθούν τα επιχειρήματα και οι προτάσεις της τοπικής κοινωνίας.
Γιατί τόση περιφρόνηση στην Αιτωλοακαρνανία, αναρωτήθηκε ο Μητροπολίτης Κοσμάς θυμίζοντας ό,τι συνέβη στο ΤΕΙ Μεσολογγίου με το σχέδιο Αθηνά, αλλά και την προβληματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία της Αιτωλοακαρνανίας. Τόνισε μάλιστα ότι πρέπει να “υψώσουμε τη σημαία” για να μην φύγουν τα τμήματα, “δεν πρέπει να υποχωρήσουμε, δεν παίρνει άλλη συρρίκνωση αυτός ο τόπος” κατέληξε.
Οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου
Ο Π. Μοσχολιός στάθηκε ιδιαίτερα στην απουσία των βουλευτών από τη συνάντηση και ιδίως στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Ο επικαφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης εκτίμησε ότι το Πανεπιστημίο Πατρών έχει κουλτούρα πανεπιστημίου πόλης και όχι κουλτούρα εξακτινωμένου περιφερειακού πανεπιστημίου. Επέρριψε ευθύνες στις πρυτανικές αρχές για τα προβλήματα στη σίτιση και εκτίμησε ότι αυτό είναι ένα σχέδιο για την μεταφορά των τμημάτων. Χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι ο Υπουργός δεν έχει πάρει ακόμη θέση και δεν έχει δεχθεί να συναντήσει το δήμαρχο Αγρινίου. Κάλεσε μάλιστα τους φοιτητές να μην γίνουν το “όχημα” που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του καθηγητικού κατεστημένου, γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε η Πάτρα δεν είναι παράδεισος, αφού 20 χρόνια μετά τη μεταφορά της Οικονομικής Σχολής στεγάζεται ακόμη σε προκάτ στην Πάτρα.
Ο Δ. Δήμας από τη Λαϊκή Συσπείρωση, τόνισε ότι το ζήτημα είναι πρωτίστως πολιτικό και όχι τοπικιστικό. Έθεσε μάλιστα το δίλλημμα αν «θέλουμε πανεπιστήμια – επιχειρήσεις, με τους φοιτητές – πελάτες και με ιδιώτες στη φοιτητική μέριμνα;». Εκτίμησε μάλιστα ότι τα προβλήματα θα εντείνονται στα πανεπιστήμια όσο ακολουθούν τον προσανατολισμό της την Ε.Ε.
Ο Στέλιος Μερμίγκης από το «Ανυπότακτο Αγρίνιο» ζήτησε ακόμη να υπάρξει άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας ώστε να ξεκαθαρίσει ποιο είναι το σχέδιο του για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην περιοχή. Τόνισε ότι το θέμα τίθεται σε λάθος βάση και το ζητούμενο είναι αν θα υπάρξει πολιτική για την Παιδεία, έκανε μάλιστα τη σύγκριση με όσα συμβαίνουν στο χώρο της Υγείας στην Αιτωλοακαρνανία και τόνισε ότι όσο Παιδεία και η Υγεία τελούν κάτω από την πίεση του μνημονίου η κατάσταση δεν θα αλλάξει. Ακόμη, έκανε λόγο για λογικές πελατειακού κράτους που οδήγησαν και στη δημιουργία του «τερατουργήματος» του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος στη λογική “πόλη και πανεπιστήμιο κάθε χωριό και ΤΕΙ”.
Τι είπαν οι φορείς
Οι δήμαρχοι Θέρμου και Ξηρομέρου κ.κ. Κωνσταντάρας και Γαλούνης που τόνισαν πως στέκονται αρωγοί και συμπαραστάτες στην διεκδίκηση και πως άμεσα θα φέρουν το θέμα στα Δημοτικά τους Συμβούλια, ώστε να λάβουν σχετικές αποφάσεις. Σε ανάλογο τόνο και ο αναπληρωτής δημάρχου Μεσολογγίου κ. Μπουσμπουρέλης θυμίζοντας πως το Μεσολόγγι έχει πληγεί από το Σχέδιο Αθηνά και πως όλοι οι φορείς της Αιτωλοακαρνανίας πρέπει να είναι ενωμένοι στις διεκδικήσεις της περιοχής.
Ο Θ. Κουτσουπιάς από την “Ένωση Αγρινίου” υποστήριξε ότι είναι αδιανόητη η μεταφορά των Τμημάτων στην Πάτρα και αναφέρθηκε στη συνεργασία που όλα αυτά τα χρόνια έχει η Ένωση Αγρινίου με το Πανεπιστήμιο, σε θέματα έρευνας και όχι μόνο. Υπενθύμισε δε τη διαχρονική στήριξη που παρέχει η Ένωση, η οποία και όταν χρειάστηκε εκχώρησε, έναντι συμβολικού τιμήματος, το κτίριο που προορίζονταν για τα νέα γραφεία του Συνεταιρισμού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το στεγαστικό πρόβλημα του εκπαιδευτικού Ιδρύματος.
Ο Κ. Ρόκος από τη πλευρά του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας στάθηκε στις μεθοδεύσεις των πρυτανικών αρχών της Πάτρας και το γεγονός ότι η έκταση των 178 στρεμμάτων στο παλιό αεροδρόμιο που προορίζεται για ανάπτυξη των υποδομών του Πανεπιστήμιο κινδεύει να χαθεί, παρά το γεγονός ότι το ΤΕΕ συνέβαλε στην προσπάθεια για την κατάρτιση τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου. Ακολούθησαν ομιλίες εκπροσώπων φορέων όπως του Λ. Υφαντή, προέδρου του δικηγορικού συλλόγου Αγρινίου, του Β. Ρήγα, προέδρου του Συλλόγου Φίλων Πανεπιστημίου, του Π. Παπαθανάση, προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου και του προέδρου του Επιμελητηρίου Π. Τσιχριτζή.