Τέταρτος και τελευταίος σταθμός της έκθεσης «Άλκης Πιερράκος. Lepanto: Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου», μετά τη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη (10.10.2014-10.01.2015), το Μουσείο Μπενάκη / Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα στην Αθήνα (5.02-28.03.2015) και το Λατινικό Παρεκκλήσι στο Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας (8.4.2015- 4.92015), έρχεται σαν προσκύνημα στον φυσικό της χώρο το Lepanto, για την 444η επέτειο της Ναυμαχίας, από 11 Σεπτεμβρίου έως την 1 Νοεμβρίου στο Φετιχιέ Τζαμί στο λιμάνι της Ναυπάκτου.
Το σημαντικότατο αυτό ιστορικό γεγονός που έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 1571, παρουσιάζεται από τον Άλκη Πιερράκο, με γρήγορες όσο και στιβαρές πινελιές σινικής μελάνης σε χαρτί, με το Ιόνιο Πέλαγος ως αφαιρετικό σκηνικό και τη ζωγραφική του ως αφηγηματική και εικονοπλαστική δύναμη. Τα σχέδια «εικονογραφούν» την κρίσιμη για την εξέλιξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού Ναυμαχία της Ναυπάκτου, η οποία καθόρισε εν πολλοίς την Ευρωπαϊκή τύχη και ιστορία μετά από τη σύγκρουση των δυνάμεων του χριστιανικού δυτικού κόσμου και του Ισλάμ.
Την έκθεση συνδιοργανώνουν ο Δήμος Ναυπακτίας, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλ/νίας και Λευκάδας και την υποστήριξη της Association pour la Promotion de l’ Oeuvre d’ A. Pierrakos. Το σημαντικό εικαστικό γεγονός είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και το προσωπικό ενδιαφέρον του αν. υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Κατερίνα Κοσκινά, Ιστορικός Τέχνης –Μουσειολόγος.
Βιογραφικό σημείωμα Άλκη Πιερράκου
O Άλκης Πιερράκος γεννήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 1920 στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι το 1947 έζησε στη Γιουγκοσλαβία, στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Σπούδασε στη Gewerbeschule της Βασιλείας (1948-1952), στη Slade School of Fine Art και στη Central School of Arts and Crafts του Λονδίνου, όπου γνωρίστηκε και συνδέθηκε με τον Oskar Kokoschka. Το 1954 εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Παρίσι, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Υπήρξε μέλος και συντονιστής της ομάδας “La Ligne et le Signe” («Η Γραμμή και το Σημείο»), που είχε σκοπό να συνδυάσει τους περιορισμούς του σχεδίου με την ελευθερία του χρώματος. Το 1995 ιδρύθηκε στο Παρίσι η “Association pour la Promotion de l’ Oeuvre d’ A. Pierrakos” (APOAP – «Εταιρεία για την προώθηση του έργου του Άλκη Πιερράκου»).