Συνάντηση στην Πάτρα με τον Υποδιοικητή της 6ης ΥΠΕ Μίλτο Ζαμπάρα είχε αντιπροσωπεία του Σωματείου των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγρινίου, όπου τέθηκαν επι τάπητος μια σειρά από εκκρεμή ζητήματα του νοσοκομείου.
Το ευχάριστο είναι πως από τον Νοέμβριο η καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείου Αγρινίου, μετά από 15 περίπου μήνες υπολειτουργίας, θα είναι σε θέση να εφημερεύει κάθε μέρα του μήνα, μετά την έλευση δύο επικουρικών καρδιολόγων. Η σύμβαση του ενός έχει ήδη υπογραφτεί και τις επόμενες μέρες θα γίνει το ίδιο και με τον έτερο καρδιολόγο. Επίσης σύντομα το νοσοκομείο θα στελεχωθεί περαιτέρω, με έναν εντατικολόγο για την ΜΕΘ και με δύο ακτινολόγους που θα επιφορτιστούν με τη λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου.
Ζητείται λύση για τους 34 (!) νοσηλευτές που φεύγουν έως το τέλος του έτους
Ωστόσο το ζήτημα της επάνδρωσης του νοσοκομείο με το απαραίτητο προσωπικό δεν τελειώνει εδώ. Οι εργαζόμενοι έθεσαν επιτακτικά το ζήτημα της έλλειψης νοσηλευτών, καθώς υπάρχουν 34 (!) νοσηλευτές που έως το τέλος του έτους λήγει η μετακίνησής τους στο νοσοκομείο. Ζήτησαν λοιπόν από την ΥΠΕ μαζί με το Υπουργείο να προωθηθεί το θέμα των μετατάξεων καθώς υπάρχουν αρκετοί νοσηλευτές που κατάγονται από την ευρύτερη περιοχή και θέλουν να έρθουν στο νοσοκομείο Αγρινίου και οι οποίοι θα μπορούσαν να καλύψουν αρκετά κενά. Η άποψη του Σωματείου των εργαζομένων είναι πως αν δεν δοθεί λύση στο πρόβλημα αυτό άμεσα το νοσοκομείο θα κινδυνεύσει με λουκέτο από την έλλειψη νοσηλευτών.
Στελεχωμένο… “φαίνεται” το νοσοκομείο, επειδή ξέμεινε με τον οργανισμό του παλιού κτιρίου με τις μισές κλίνες
Επίσης οι εργαζόμενοι επανέφεραν το ζήτημα της τροποποίησης του οργανισμού του νοσοκομείου, κάτι που δέχεται και το Υπουργείο ως πρόβλημα, και αυτό γιατί ο οργανισμός που ισχύει αφορά τις μισές περίπου κλίνες που είχε το νοσοκομείο στο παλιό του κτίριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι εξαιτίας αυτού τα τελευταία δύο χρόνια που το νοσοκομείο στενάζει από ελλείψεις προσωπικού, στο Υπουργείο βάζοντας κάτω τα χαρτιά “βλέπουν” ότι οι θέσεις είναι… καλυμμένες. Ένα άλλο πρόβλημα, που φυσικά δεν εντοπίζεται μόνο στο νοσοκομείου Αγρινίου, είναι ότι οι ειδικευόμενοι γιατροί είναι απρόθυμοι να έρθουν στο νοσοκομείο, εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών που καλούνται να αντιμετωπίσουν δεν μένουν ικανοποιημένοι από το χρόνο που μένει για εκπαίδευση και φυσικά τα χρήματα. Η πρόταση των εργαζομένων προς την 6ηΥΠΕ είναι να αυτονομηθεί το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και να στελεχωθεί μόνο με γενικούς γιατρούς, ώστε να μπορούν οι ειδικευόμενοι να απασχολούνται στις κλινικές. Ήδη παρουσιάζονται εξαιτίας αυτού “αρρυθμίες” στη λειτουργία της παθολογικής κλινικής. Τέλος το Σωματείο των Εργαζομένων ζήτησε από την 6η ΥΠΕ και τη μετακίνηση στο νοσοκομείου ενός γαστρεντερολόγου και ενός πνευμονολόγου από το ΠΕΔΥ Αγρινίου. Δυστυχώς σε όλα αυτά τα ζητήματα, που λίγο πολύ είναι γνωστά στους διοικούντες την 6ηΥΠΕ, δεν υπήρχαν συγκεκριμένες απαντήσεις πέραν της διαβεβαίωσης ότι θα εξεταστούν.
Ευχάριστη ωστόσο, ήταν η απάντηση από την 6η ΥΠΕ όσον αφορά τα οικονομικά. Το νοσοκομείο είχε ζητήσει ενίσχυση με τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ευρώ και προσεχώς θα δοθούν 1,5 εκατ. ευρώ στο νοσοκομείο Αγρινίου. Χρήματα που θα διατεθούν για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών, αλλά από αυτά δύσκολα θα μπορέσουν οι εργαζόμενοι να πάρουν τις 150.000 ευρώ περίπου που τους οφείλονται για το 2014 και το 2015, λόγω παραλείψεων της διοίκησης στα προγράμματα των εφημεριών.
“Μπαλάκι” το παλιό νοσοκομείο
Το θέμα της αξιοποίησης του παλιού νοσοκομείου δεν θα μπορούσε να λείψει από τη συνάντηση του Σωματείου των εργαζομένων με την 6η ΥΠΕ. Ωστόσο εκείνο που διαφαίνεται είναι πως από την πλευρά της ΥΠΕ, στην οποία ανήκει το παλιό νοσοκομείο, δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για αξιοποίηση και φέρεται να αναμένει τις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας…. Ανάλογη στάση… αναμονής είχε κρατήσει και το Υπ. Υγείας, πριν από λίγους μήνες υπό την προηγούμενη ηγεσία του, αποποιούμενο κατά κάποιο τρόπο τις ευθύνες του. Ο δήμος Αγρινίου στην προηγούμενη δημοτική περίοδο είχε πάρει απόφαση ζητώντας να μεταφερθούν εκεί προνοιακές δομές και να λειτουργήσει Κέντρο Υγείας αστικού τύπου, ενώ πρόσφατα ζήτησε να εξεταστεί και το ενδεχόμενο να παραχωρηθεί ο χώρος στο Πανεπιστήμιο Πατρών για να δημιουργηθούν εκεί φοιτητικές υποδομές για τα τμήματα του Αγρινίου. Πέραν τούτου όμως ουδέν… Εξάλλου δεν υπήρχε κάποια σχετική επαφή με τη διοίκηση του Πανεπιστημίου, που μέχρι ώρας κινείται στην κατεύθυνση μεταφοράς των τμημάτων στην Πάτρα.