Εδώ και περίπου ένα χρόνο έχει τεθεί σε ισχύ ο νόμος που δίνει τη δυνατότητα στους ανασφάλιστους πολίτες να λαμβάνουν δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη. Ωστόσο τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι τώρα ο αριθμός των πολιτών που έχει κάνει χρήση του δικαιώματος είναι αρκετά μικρός σε σχέση με τα 2,5 εκατ. περίπου των ανασφάλιστων πολιτών.
Το θέμα τους τελευταίους μήνες έχει επισημανθεί από τους πολλούς φορείς του χώρου της Υγείας, όπως μεταξύ άλλων ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Συνδικαλιστικές φωνές στο χώρο της Υγείας έχουν εντωμεταξύ επισημάνει πως οι πόρτες για τους ανασφάλιστους “ανοίγουν και κλείνουν” ανάλογα με τα οικονομικά του κάθε νοσοκομείου και ως γνωστόν τους τελευταίους μήνες -και όχι μόνο- τα οικονομικά των νοσοκομείων της χώρας δοκιμάστηκαν σκληρά, ιδίως με το “ρούφηγμα” των αποθεματικών τους. Επίσης έχουν υπάρξει καταγγελίες πως ανασφάλιστοι εκδιώκονται ή τουλάχιστον αποθαρρύνονται από το προσωπικό των νοσοκομείων, που τους προειδοποιεί πως θα κληθούν να πληρώσουν για τις υπηρεσίες που θα λάβουν.
Τέτοιες καταγγελίες δεν φαίνεται ότι υπάρχουν στην περιοχή του Αγρινίου, εντούτοις ο αριθμός των ανασφάλιστων πολιτών που έχουν λάβει δωρέαν νοσοκομειακή περίθαλψη στο νοσοκομείου Αγρινίου παραμένει μικρός. Συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση του ΑγρίνιοCulture.gr μόλις 128 και 96 ασθενείς στο παθολογικό και τον χειρουργικό τομέα αντίστοιχα, έχουν λάβει μέχρι τώρα την έγκριση για δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη. Αριθμός μάλλον μικρός για τα πληθυσιασμά δεδομένα της ευρύτερης περιοχής, καθώς στο νοσοκομείο του Αγρινίου προσέρχονται πολίτες από πολλά σημεία της Αιτωλοακαρνανίας και με δεδομένη την υψηλή ανεργία και αντίστοιχα τα ποσοστά των ανασφαλίστων.
Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με το νόμο οι ανασφάλιστοι πρέπει να ξέρουν ότι νοσηλεύονται δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν λάβει παραπεμπτικό από γιατρό του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας-ΠΕΔΥ και η ειδική τριμελής ιατρική επιτροπή του νοσοκομείου πιστοποιήσει ότι όντως ο ασθενής χρήζει νοσηλείας.