Λείπουν 50 γιατροί από το νοσοκομείο…!!!
Συνέντευξη τύπου στα πλαίσια των δράσεων της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. προκειμένου να ενημερωθούν οι τοπικές κοινωνίες για τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιες δομές υγείας, πραγματοποιήθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Στοιχεία για τη λειτουργία του νοσοκομείου έδωσαν ο Κώστας Μπακόπουλος, εκπρόσωπος των γιατρών στο ΔΣ του νοσοκομείου, ο Θ. Κανελλόπουλος, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του νοσοκομείου, η Ελένη Σούκη, διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας και ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων Δημήτρης Τσιάντας.
Δείτε αναλυτικά στην webtv του myagrinio.gr τη συνέντευξη τύπου
To γενικό συμπέρασμα της συνέντευξης είναι ότι η λειτουργία του Νοσοκομείου Αγρινίου βρίσκεται πολύ κάτω από τα όρια ασφαλείας και αναμένεται το επόμενο διάστημα το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού να επιδεινωθεί έτι περαιτέρω, αφού από τις αρχές του 2016 λήγουν οι παρατάσεις για τις μετακινήσεις 40 νοσηλευτών που ήρθαν από τα Κέντρα Υγείας στο Νοσοκομείου και θα πρέπει να επιστρέψουν στις θέσεις τους. Επιπλέον, την ανασφάλεια για την ήδη επισφαλή λειτουργία του νοσοκομείου μεγαλώνει ο νέος υγειονομικός χάρτης που θα προταθεί και ακόμη είναι άγνωστο τι αλλαγές θα φέρει.
Ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων Δημήτρης Τσιάντας τόνισε ότι το Σωματείο έχει πολλές φορές επισημάνει τα προβλήματα του νοσοκομείου. Σήμερα, ανέφερε, η καρδιολογική δουλεύει “μονά-ζυγά” με το Μεσολόγγι, στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού μειώνονται οι βάρδιες, το νοσηλευτικό προσωπικό συνεχώς μειώνεται. Ο κ. Τσιάντας στάθηκες στις υποσχέσεις του πρώην Υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή πριν τις εκλογές, σύμφωνα με τις οποίες, μετά τις εκλογές θα έρχονταν δέκα ιατροί στο νοσοκομείο, κάτι μέχρι και σήμερα δεν συνέβη. “Ή το νοσοκομείο θα κλείσει, ή θα υπολειτουργεί ακόμη περισσότερο ή θα πάμε στα ιδιωτικά κέντρα, που ξεφυτρώνουν συνεχώς” ήταν η εκτίμηση του Δ. Τσιάντα. Από την πλευτά του ο Κ. Μπακόπουλος τόνισε τις περισσότερες φορές δεν μπορούν να τηρηθούν ούτε οι ελάχιστες προϋποθέσεις για την διατήρηση των ορίων ασφαλείας στη λειτουργία του νοσοκομείου. “Τα προβλήματα αντί να λύνονται συσσωρεύονται, το νοσοκομείο λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο από την προσπάθεια των γιατρών και νοσηλευτών” είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι οι γιατροί έχουν κάνει εφαρμόσιμες προτάσεις και πως αν υπάρξει θέληση αρκετά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Η διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας Ελ. Σούκη, μιλώντας με αριθμούς τόνισε πως από τις 86 θέσεις ειδικευμένων γιατρών που προβλέπει ο οργανισμός οι 24 είναι κενές και από τις 50 θέσεις ειδικευόμενων κενές θέσεις είναι άλλες 24. Δηλαδή σχεδόν 50 θέσεις κενές και μάλιστα σύμφωνα με οργανισμό που ισχύει, δηλαδή τον οργανισμό που είχε το νοσοκομείο στο παλιό κτίριο και ο οποίος δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του νέου κτιρίου με τις περισσότερες κλίνες! Στάθηκε ακόμη η κα Σούκη στην αυτονόμηση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, που θα μπορέσει να δώσει μια έμμεση λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης. Στην χειρουργική κλινική κλινική δεν υπάρχεις κανείς ειδικευόμενος γιατρός, στην παθολογική υπάρχουν τρεις κενές θέσεις ειδικευομένων, ενώ στην καρδολογική λείπουν τέσσερις ειδικευμένοι γιατροί και δεν υπάρχει κανείς ειδικευόμενος. Τέλος η κα Σούκη ανέφερε πως ουσιαστικά οι θέσεις των επικουρικών γιατρών που προσφέρονται, με τη σύντομη διάρκεια και τις χαμηλές αμοιβές αποτελούν αντικίνητρο για τους γιατρούς.
Ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου Θ. Κανελλόπουλος στάθηκε στο γεγονός ότι πλέον οι περισσότεροι γιατροί του νοσοκομείου βρίσκονται μεταξύ 55 και 65 ετών αφού δεν έχει ανανεωθεί εδώ και αρκετό καιρό το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου και στην παντελή έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών. “Πολλές φορές οι καταστάσεις είναι τραγικές, καρδιολογική κλινική ουσιαστικά δεν υπάρχει στην Αιτωλοακαρνανία, αυτή τη στιγμή ο νομός καλύπτεται από καρδιολόγο μόνο 24 μέρες το μήνα, 12 στο Αγρίνιο και 12 στο Μεσολόγγι! Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, αφού όπως ανέφερε, διαθέτει μόνο τρεις γιατρούς που προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες της 31 ημέρες το μήνα, αντί 18 που υποχρεούνται από το νόμο και μάλιστα σε δύο μήνες λήγει η θητεία της επικουρικής ιατρού που κάνει το ένα τρίτο αυτών των εφημεριών.
Σχετικά με το λόγο που δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους επικουρικούς γιατρούς να έρθουν στο Αγρίνιο, τονίστηκε ότι πέρα από τα γενικότερα προβλήματα ένας νέος γιατρός, ενδεχομένως με όχι μεγάλη εμπειρία, δεν θα έρθει σε μια κλινική που λειτουργεί με έναν επιμελητή Β’ και δεν υπάρχει ένας διευθυντής που θα τον καλύψει με τη εμπειρία του σε ένα δύσκολο περιστατικό. Ακόμη κριτική ασκήθηκε για τη στάση του Υπουργείου σχετικά με τους διοικητές, γιατί όπως ειπώθηκε ένα διοικητής που είναι επτά μήνες υπό παραίτηση δεν θα υπάρχει αποφάσεις για να λυθούν τα προβλήματα. “Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να διορίζονται οι διοικητές αξιοκρατικά και να μην “αγοράζουν χρόνο” από τον οποιοδήποτε πολιτευτή” τόνισε με νόημα η κα Σούκη. Ενώ τέλος όσον αφορά τον νέο υγειονομικό χάρτη ο Κ. Μπακόπουλος ανέφερε πως μπορούν τα πράγματα να γίνουν καλύτερα, αν είναι μελετημένος, αν λαμβάνει υπόψιν κρίσιμες παραμέτρους και αν δεν αναπαράγει χρόνιες παθογένειες του συστήματος και αν οι προτάσεις των γιατρών ακουστούν.