Συζητώντας τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας και το νοσοκομείο Αγρινίου, στην αποψινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβολίου αποφασίστηκε η συγκρότηση μια επιτροπής φορέων που θα αποτελείται από το δήμαρχο, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, τον Πρόεδρο του Σωματείου των Εργαζομένων στο νοσοκομείο Αγρινίου, τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου, τον Πρόεδρο των Νοσοκομειακών Γιατρών Αιτωλοακαρνανίας, εκπρόσωπο του Εργατικού Κέντρου που θα καλέσουν και άλλους φορείς να συμμετάσχουν και θα οργανώσει εντός του Ιανουαρίου συλλαλητήριο για τα προβλήματα στη Υγεία με αιτήματα που καθοριστούν από την Επιτροπή.
Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι η κατάσταση στο νοσοκομείο συνεχώς χειροτερεύει και την χαρακτήρισε απαράδεκτη και τριτοκοσμική. “Θέλουμε λύσεις τώρα, χορτάσαμε από λόγια και υποσχέσεις” είπε χαρακτηριστικά αναφέροντας ως παράδειγμα ότι στις γιορτές των Χρισουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δεν θα εφημερεύει η Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μια σειρά από προβλήματα του νοσοκομείου όπως ότι οι εργαζόμενοι έχουν φτάσει στα όριά τους, ότι το προσωπικό μειώνεται συνεχώς και ότι ο οργανισμός δεν έχει αλλάξει στις απαιτήσεις του νέου κτιρίου.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ Μ. Ζαμπάρας ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για την επίλυση διαφόρων ζητημάτων. Συγκριμένα μίλησε για την αύξηση του προϋπολογισμού του νοσοκομείου κατά 1,5 εκατ. ευρώ, πως υπάρχουν δεσμευμένα χρήματα για πέντε επικουρικούς γιατρούς. Μάλιστα κάλεσε όπως έχει συμβεί σε… ακριτικές περιοχές τον δήμο να δώσει κίνητρα στους επικουρικούς γιατρούς για να έρθουν στο Αγρίνιο επιδοτώντας τη σίτιση και τη στέγασή τους. Ο κ. Ζαμπάρας επιχείρησε να παρουσιάσει την κατάσταση στην Υγεία υπό βελτίωση μιλώντας για το σχεδιασμό που υπάρχει για τις προσλήψεις μόνιμους προσωπικού, ωστόσο από τις επικρίσεις που δέχθηκε, στη συνέχεια, προχώρησε μάλλον σε αναδίπλωση λέγοντας ότι δεν υπάρχει ακόμη κάποια κατάκτηση αλλά ότι γίνεται προσπάθεια η λειτουργική κατάρρευση του συστήματος υγείας να μετατραπεί σε λειτουργική σταθεροποίηση, έφερε δε ως παράδειγμα ότι μετά από πολλά χρόνια μειώσεων το 2016 ο προϋπολογισμός της ΥΠΕ θα είναι 10% αυξημένος. Ενώ για τα οφειλόμενα στους εργαζομένους τόνισε ότι το έλλειμμα που υπάρχει στις πληρωμές θα καλυφθεί από τα χρήματα που υπάρχουν για το 2016 (για τις εφημερίες νυχτερινά αργίες) που είναι 450.000€, ενώ το 2015 ήταν 230.000€. Παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στην υγεία παραμένει μια ισορροπία τρόμου, ωστόσο είπε πως παρά το γεγονός ότι λείπουν από το σύστημα 15.000 σε προσωπικό, είναι μετρήσιμο γεγονός οι 2.500 προσλήψεις που θα γίνουν το 2016, όταν τα προηγούμενα χρόνια το προσωπικό συνεχώς μειώνοντας.
Για την ανάγκη ύπαρξης δύο αυτόνομων νοσοκομείων στην Αιτωλοακαρνανία μίλησε ο αντιδήμαρχος του Μεσολογγίου κ. Μπουσμπουρέλης. Με βάση τη γεωγραφία, τα πληθυσμιακά δεδομένα και το οδικό δίκτυο ο νομός χρειάζεται δύο νοσοκομεία και πρέπει να λείψουν οι τοπικιστικές αντιλήψεις, γιατί η υποβάθμιση του ενός νοσοκομείου σε βάρος του άλλου είναι λάθος, είπε χαρακτηριστικά. Έκλεισε δε λέγοντας ότι το νοσοκομείο Μεσολογγίου λειτουργεί με το μισό προσωπικό από αυτό που προβλέπει ο οργανισμός και ότι “περιμένουμε από την Πρώτη Φορά Αριστερά τις κόκκινες γραμμές για την Υγεία”…
Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου Π. Παπαθανάσης τόνισε ότι το πρόβλημα είναι οικονομικό, γιατί δίνεται 4,5% του ΑΕΠ ενώ τα διεθνή πρότυπα απαιτούν ένα 7% του ΑΕΠ για ένα τουλάχιστον αξιοπρεπές σύστημα υγείας. Τόνισε ακόμη ότι αν δεν προκηρυχθεί η θέση του Διευθυντή της Καρδιολογικής δεν θα έρθουν επικουρικοί γιατροί. Ενώ για τις προσλήψεις που έχουν εξαγγελθεί εντός του 2016, ανέφερε πως οι χρονοβόρες διαδικασίες θα φέρουν γιατρούς το 2017 και για τις εκκρεμείς προσλήψεις από το 2009 τόνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος των γιατρών που κρίθηκαν έχουν φτιάξει τη ζωή τους εκτός του δημόσιου συστήματος υγείας.
Ο Πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων στο νοσοκομείο Αγρινίου Β. Τσιάντας αναφέρθηκε διεξοδικά στα προβλήματα του νοσοκομείου και των εργαζομένων, όπως ότι δεν έχει επικαιροποιηθεί ο οργανισμός του νοσοκομείου, ότι δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι γιατροί και ότι η ΜΕΘ κοντεύει να κλείσει. Σχολίασε δε τα λεγόμενα του υποδιοικητή της ΥΠΕ λέγοντας ότι “ακούσαμε ότι θα έρθουν κάποτε γιατροί”… Το Σωματείο των Εργαζομένων πρότεινε τη διοργάνωση ενός Παναιτωλοακαρνάνικου Συλλαλητηρίου. Στη συνεδρίαση τοποθετήκαν ακόμη ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Αγρινίου κ. Καλλίμορφος, ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Δ. Δήμας, ο εκπρόσωπος του Σωματείου Δικαίωμα στη Ζωή κ. Καμζέλας δείχνοντας με τα λεγόμενά τους προς τη κατεύθυνση των κινητοποιήσεων.
Από τους επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, ο τέως δήμαρχος Π. Μοσχολιός εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη συζήτηση και τα αποτελέσματά της και αυτό γιατί, όπως είπε, μετά τις αποφάσεις πρέπει να γίνουν ενέργειες από τη Δημοτική Αρχή για να προωθηθούν τα αιτήματα, αφήνοντας έτσι αιχμές για τη δημοτική αρχή Παπαναστασίου. Προβληματισμό εξέφρασε και για το ενδεχόμενο κινητοποίησεων λέγοντας ότι μπορεί όπως έγινε με την απεργία ο Υπουργός να υποστηρίξει την κινητοποίηση του Αγρινίου και επέμεινε πως πρέπει τα αιτήματα τα προωθούνται από το δήμαρχο και να μην αντιμετωπίζονται τα ζητήματα επιφανειακά.
Από την παράταξη Τραπεζιώτη τοποθετήθηκε ο Στ. Καμμένος, οποίος όμως μίλησε ως μέλος του ΔΣ του νοσοκομείου και εξέφρασε το παράπονό του για τη μη κλήση της διοίκησης του νοσοκομείου στη συζήτηση. Στη συνέχεια επιχείρησε να τονίσει ότι τους τελευταίους μήνες γίνεται μια προσπάθεια να λυθούν διάφορα προβλήματα. Αναφέρθηκε στην μερική εξόφληση δεδουλευμένων των εργαζομένων, στην κατάργηση της διασύνδεσης με ιδιωτικά κέντρα, την αύξηση του προϋπολογισμού, την πρόσληψη ενός επικουρικού καρδιολόγου, την εξόφληση προμηθευτών και την προκήρυξη της θέσης του διευθυντή της καρδιολογικής που θα γίνει… Έκλεισε δε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι το νοσοκομείο δεν σώζεται με το να φωνάζουμε ότι το κατάντησαν έτσι τα μνημόνια.
Από τη Λαϊκή Συσπείρωση ο Τίμος Παπανικολάου, σχολιάζοντας όσα ειπώθηκαν αναρωτήθηκε αν πρέπει να ευχαριστήσουμε την κυβέρνηση… Τόσο τα πράγματα χειροτερεύουν και ούτε ήταν καλύτερα πριν τη εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Εντόπισε το πρόβλημα στην γενικότερη πολιτική που εφαρμόζεται και έφερε ως παράδειγμα πως αποφασίστηκε σήμερα η μείωση κατά 35% των δαπανών για διαγνωστικές εξετάσεις. Τόνισε ακόμη ότι ο αγώνας πρέπει να έχει στόχευση για μια δημόσια και δωρεάν υγεία και όχι για να δημιουργούνται πελάτες για τους ιδιώτες.
Από το Ανυπότακτο Αγρίνιο ο Στ. Μερμίγκης τόνισε ότι πρέπει να γίνει αγώνας για ρήξη με τη εφαρμοζόμενη πολιτική, λέγοντας ότι από τα αιτήματα που μετέφερε πριν ένα περίπου χρόνο ο δήμαρχος στον τότε Υπουργό Υγείας μόνο ένα υλοποιήθηκε από τη νέα κυβέρνηση, η κατάργηση του πεντάευρου και έφερε ώς παράδειγμα την απόσυρση μετά από απαίτηση των δανειστών του “παράλληλου προγράμματος”. Είπε ακόμη πως δεν είναι κατάκτηση ούτε πρέπει να πανηγυρίζουμε που έρχεται ένας επικουρικούς γιατρός, ούτε που οι εργαζόμενοι είναι μόνο τρεις μήνες απλήρωτοι. “Οι δικές μας κόκκινες γραμμές είναι οι ζωές μας” είπε κλείνοντας και πρότεινε παναιτωλοακαρνάνικο συλλαλητήριο σε συγκεκριμένη ημερομηνία.