Για τον τρόπο επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης
H A΄ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νιας είναι αντίθετη στην τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός παιδείας για τον τρόπο επιλογής των
Διευθυντών πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης .Η σπουδή που οδήγησε τον Υπουργό παιδείας κο Φίλη ‘στην αλλαγή του υπάρχοντος καθεστώτος επιλογής που βιαστικά ψηφίστηκε στην βουλή σε νομοσχέδιο περί «Περί βοσκήσιμων γαιών και άλλων διατάξεων» είναι φανερό ότι αναιρεί στο νόμο 4327/15 , την όποια αντικειμενικότητα επιλογής διευθυντών εκπαίδευσης που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάϊο επί υπουργίας κου Αν. Κουράκη, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος.
Συγκεκριμένα στο νόμο 4327/15 η επιλογή των διευθυντών εκπαίδευσης γινόταν με αξιολογικό πίνακα που περιελάμβανε το άθροισμα των σταθερών μορίων από τα προσόντα και την προϋπηρεσία των υποψηφίων, καθώς και το ποσοστό των ψήφων προτίμησης από εκλογή με συμμετοχή διευθυντών και υποδιευθυντών των σχολείων κάθε νομού. Σήμερα επτά μήνες μετά τον νόμο Κουράκη (ν.4327/15)η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ επαναφέρει την συνέντευξη την οποία η ίδια είχε καταργήσει εξαιτίας της υποκειμενικότητας που προέκυπτε.
Η αιτιολογική έκθεση κατάργησης της συνέντευξης αναφερόταν αναλυτικά στην συνέντευξη ως εξής :«Τα στελέχη εκπαίδευσης που αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης έχουν ως κύρια αποστολή να συντονίζουν και να διευκολύνουν το εκπαιδευτικό και διοικητικό έργο που επιτελείται … Οι παραπάνω προϋποθέσεις δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθούν εάν συντρέχουν ή όχι στη διάρκεια μιας ολιγόλεπτης συνέντευξης, η οποία στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον για την επιλογή “ημετέρων” της εκάστοτε εξουσίας. Γι’ αυτόν τον λόγο, η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων αποσύρει τη διαδικασία της συνέντευξης. Είναι φανερό ότι με την επαναφορά της συνέντευξης το στοιχείο της αντικειμενικότητας και της δίκαιης επιλογής καταργείται .
Κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν την αντικειμενικότητα της επιλογής προκύπτουν με:
• Την συγκρότηση των συμβουλίων επιλογής που γίνεται με υπουργική απόφαση και εκδίδεται μετά από την σύμφωνη γνώμη του οικείου Περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης.
• Το συμβούλιο κατά την συνέντευξη με τον υποψήφιο συνεκτιμά χωρίς κριτήρια τα προσόντα και τις ικανότητές του .
• Την κατάργηση από τον νόμο 4327/15 της διάταξης που προέβλεπε πως ο υποψήφιος που δεν θα ελάμβανε το 20% των ψήφων των διευθυντών αποκλείεται αυτοδίκαια από την διαδικασία.
Το Δ.Σ. της Α΄ΕΛΜΕ Αιτωλ/νιας καταγγέλλει την προσπάθεια να υπάρξει κεντρικός έλεγχος στην επιλογή και στα χαμηλότερα επίπεδα στελεχών στης εκπαίδευσης. Η συνέντευξη , ο τρόπος επιλογής του συμβουλίου δείχνει το δρόμο της κομματικοποίησης της Δημόσιας Εκπαίδευσης.
Ζητάμε την άρση όλων των διατάξεων που αλλοιώνουν και καταργούν τον 4327/2015.
Για την Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Κούστας Κώστας Κατσαρός Κώστας
Για τη συγκρότηση του ΠΥΣΔΕ
Η συγκρότηση του νέου ΠΥΣΔΕ Αιτωλοακαρνανίας δεν έλαβε υπόψη τα χαρακτηριστικά της περιοχής μας και αγνόησε επιδεικτικά ένα μεγάλο κομμάτι της. Το ΔΣ της Α ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας, επιθυμεί την εκπροσώπηση από τουλάχιστον ένα μέλος της περιοχής μας που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τις ιδιαιτερότητες και τις συνθήκες εργασίας στο χώρο ευθύνης μας.
Εκφράζουμε τη λύπη μας για αυτή την «αβλεψία» που ελπίζουμε να μην έχει συνέχεια στην όποια αλλαγή γίνει στο μέλλον και να διορθωθεί, αφού υπάρχουν παράμετροι που συμβάλλουν σε αυτό:
• 2 μέλη ορίζονται από τον Περιφερειακό Διευθυντή
• 2 μέλη είναι αιρετά και μπορεί να υπάρχει εναλλακτικότητα
• διεκδικούμε σταθερά την ύπαρξη 3ου αιρετού μέλους
Για την Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Κούστας Κώστας Κατσαρός Κώστας