Ανακοίνωση
Το έχουμε πει και το έχουμε γράψει σε όλους τους τόνους, ότι ανάπτυξη χωρίς πενταετές αναπτυξιακό σχέδιο, χωρίς Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) και χωρίς Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ) δε μπορεί να υπάρξει.
Όλα τα παραπάνω απαιτούν σχεδιασμό, συμμετοχή φορέων, πολιτών και ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία.Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι ο Δήμος Ξηρομέρου ψηφίζει Τεχνικό Πρόγραμμα και Προϋπολογισμό, δηλαδή έργα και κατανομές δαπανών, χωρίς προσανατολισμό, χωρίς κάποιο κριτήριο και χωρίς ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας διαχειριστικής αντίληψης για το Δήμο που κλείνει σήμερα “τρύπες”, αλλά δεν επενδύει στο μέλλον.
Έχοντας μια παλιά λογική προχωράει σε επεκτάσεις του σχεδίου πόλεων χωρίς να έχει χωροθετηθεί το σύνολο του χώρου, των επιτρεπόμενων και ιεραρχούμενων δραστηριοτήτων. Το βασικό πλεονέκτημα των ΣΧΟΟΑΠ είναι πως τα οικιστικά σύνολα και το περιβάλλον ενώνονται δημιουργικά και αποκτούν ρόλο σε μια ολική συναρμογή δραστηριοτήτων.Εδώ έχουμε πολλά χωριά χωρίς ρόλο και περιβάλλον έρμαιο σε πάσης φύσεως χρήσεις. Αυτό αποδείχθηκε και πρόσφατα με την αίτηση για ηλεκτροπαραγωγή από βιομάζα στη Χρυσοβίτσα. Δεδομένου πως υπάρχουν τουλάχιστον άλλες έξι αιτήσεις παρομοίων επενδύσεων για διάφορες περιοχές του Δήμου, θα πρέπει να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο που αφ´ ενός θα αξιοποιεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αφ´ ετέρου να μην στέκεται εμπόδιο στην συνολική ανάπτυξη του Δήμου και το περιβάλλον.Αν είχαμε προχωρήσει σε ΣΧΟΟΑΠ δε θα υπήρχαν αυτά τα διλήμματα. Στο Πράσινο Ταμείο οι περισσότεροι Δήμοι της χώρας, από το 2012 μέχρι και αρχές του 2014 που έτρεχε το πρόγραμμα, ενέταξαν μελέτες για ΣΧΟΟΑΠ (βλέπε εδώ), ενώ εμείς το ίδιο χρονικό διάστημα είχαμε άλλες επιλογές (φτιάχναμε (;) παιδικές χαρές).
Επειδή όμως ποτέ δεν είναι αργά καλούμε την δημοτική αρχή να προχωρήσει:
1)-Σε άμεση έναρξη διαλόγου για το πενταετές και για ΣΧΟΟΑΠ.
2)-Στη παρουσίαση άμεσα τοπικού σχεδίου διαχείρισης των αποβλήτων όπως είχε υποχρέωση, καθώς η προθεσμία υποβολής έληξε στις 15/9/2015.
3)-Στηριζόμενη στο Περιφερειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό να προτείνει ως χώρο για μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα τη ΝΑΒΙΠΕ.
Κλείνοντας να επισημάνουμε ότι τα παραπάνω θέματα τα έχουμε αναπτύξει σε ημερίδες, με αναρτήσεις στο διαδίκτυο κατ´ επανάληψη, στο Δημοτικό Συμβούλιο και δε θα κουραστούμε να τα επαναλαμβάνουμε. Δυστυχώς έπρεπε να βρεθούμε προ τετελεσμένων (;) για να συνειδητοποιήσει (;) η δημοτική αρχή τις ευθύνες της.Ελπίζουμε αυτή τη φορά να κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση για το καλό όλων μας.
ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΩΝ