Με… προτιμήσεις οι κατανομές του ΥΠΕΣ στους δήμους της Αιτωλοακαρνανίας

«Πρόκειται για ΧΥΤΑ για τους οποίους έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός και δεν είναι ιδιοκτησία ούτε του Υπουργού, ούτε του Δημάρχου, ούτε κανενός! Η Ελλάδα είναι ενιαία σε αυτά τα ζητήματα. Δεν υπάρχουν ιδιοκτησίες». Με αυτά τα λόγια ο Υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ Π. Κουρουμπλής σχολίαζε σε συνέντευξή του στις αρχές του προηγούμενου μήνα την άρνηση των δήμων Αγρινίου και Ακτίου Βόνιτσας να εφαρμόσουν το κυβερνητικό εντέλλεσθε και δεχθούν τα απορρίμματα της Ηλείας στους ΧΥΤΑ που διαχειρίζονται. “Τα χρήματα είναι όλων των Ελλήνων και όχι της κυβέρνησης, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ και των φίλα προσκείμενων στον Υπουργό ή στο κόμμα δημάρχων” θα μπορούσε να είναι η απάντηση στην πρόσφατη ενέργεια του Υπ. Εσωτερικών τα  κατανείμει κονδύλια για την αντιμετώπιση ζημιών από θεομηνίες σε δήμους της αρεσκείας του και με κομματικά κριτήρια και όχι μόνο…

Πριν λίγες μέρες, το Υπ. Εσωτερικών έδωσε από 100.000 ευρώ στους δήμους Ναυπακτίας (δείτε εδώ), Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου (δείτε εδώ) και Ξηρομέρου (δείτε εδώ) για την αντιμετώπιση ζημιών από καταστροφές σε θεομηνίες που σημειώθηκαν το περασμένο φθινόπωρο.

Τη στάση στο θέμα των σκουπιδιών εκτιμά το ΥΠΕΣ
Ωστόσο, η θεομηνία με βάση τις κατανομές του Υπουργείου έπληξε σχεδόν όλους τους γύρω δήμους όχι όμως και το δήμο Αγρινίου…  Κι όμως, ο δήμος Αγρινίου -όπως πληροφορείται το ΑγρίνιοCulture.gr- έχει αιτηθεί από το Υπ. Εσωτερικών ανάλογα κονδύλια για καταστροφές από τη θεομηνία, που ο ίδιος έχει υπολογίσει πως φτάνουν τις 300.000 ευρώ. Και μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει ούτε cent… Η δημοτική αρχή Ναυπακτίας, που λαμβάνει χρηματοδότηση, είναι γνωστό ότι για την εκλογή της είχε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά παρά τις τοπικές αντιδράσεις είπε “ναι” στα σκουπίδια της Ηλείας. Ο δήμαρχος Ξηρομέρου είναι γνωστό ότι είναι προσωπικός φίλος και κουμπάρος του Υπουργού Εσωτερικών, ενώ με δηλώσεις του στο Τύπο της Ηλείας έσπευσε να “διαφημίσει” τη συνεισφορά του στο αλλάξει στάση ο δήμος Ακτίου – Βόνιτσας και να δεχθεί τελικά τα σκουπίδια της Ηλείας. Στο Μεσολόγγι, που και αυτό λαμβάνει 100.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των καταστροφών από πρόσφατη θεομηνία, μπορεί να μην υπάρχει δημοτική αρχή προσκείμενη στο ΣΥΡΙΖΑ, όμως εκεί υπάρχει η προσκείμενη παράταξη στο ΣΥΡΙΖΑ “Η Κοινωνία Μπροστά” με επικεφαλής τον Π. Παπαδόπουλο, που με ανακοίνωσή της έσπευσε να γνωστοποίησει την “σοβαρή ανάσα για τον Δήμο αυτές τις δύσκολες εποχές…. ενώ συχνά – πυκνά έρχεται σε αντιπαράθεση με τη δημοτική αρχή του Μεσολογγίου με αφορμή τις χρηματοδοτήσεις των δήμων (δείτε εδώ και εδώ) επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, υποστηρίζοντας ότι αυτές αυξάνονται.

Το αν υπάρχουν ή όχι κομματικά κριτήρια στις κατανομές του Υπουργείου Εσωτερικών, το αν οι κατανομές χρησιμοποιούνται για ως ανταπόδοση ή ως τιμωρία ανάλογα με τη στάση των δημοτικών αρχών στο θέμα των σκουπιδιών της Ηλείας, ας το κρίνει ο καθένας…

ΥΓ:Πρόσφατα ο Υπ. Εσωτερικών Π. Κουρουμπλής συγκάλεσε σύσκεψη με τη συμμετοχή των Δήμων Δωρίδος και πάλι της “φίλα προσκείμενης” Ναυπακτίας, για τα αντισταθμιστικά των Λιμνών Μόρνου και Ευήνου. Ωστόσο δεν κλήθηκαν εκπρόσωποι του δήμου Θέρμου (που η δημοτική αρχή δεν πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ), παρ΄όλο που η Ευηνολίμνη βρίσκεται μεταξύ του Δήμου Θέρμου και του Δήμου Ναυπακτίας.

Δ.Π