Αστικό Κέντρο Υγείας με την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Το ΑγρίνιοCulture.gr αποκαλκύπτει σήμερα τον νέο χάρτη Υγείας στην Αιτωλοακαρνανία με βάση την εισήγηση της 6ηςΥΠΕ. Στο δήμο Αγρινίου προτείνεται αναβάθμιση του ΠΕΔΥ Αγρινίου και 24ωρη εφημερία, επαναλειτουργία των τοπικών ιατρείων σε Αγ. Κωνσταντίνο και Αγ. Ιωάννη Ρηγανά.
Συγκεκριμένα προτείνεται αναβάθμιση σε στελέχωση και εξοπλισμό της ΜΥ ΠΕΔΥ Αγρινίου (Μονάδα αναφοράς) έτσι ώστε να εκπληρώνει όλες τις λειτουργίες ενός αστικού ΚΥ (ανάμεσά τους και η 24ωρη εφημερία), και απ’ την άλλη, σύνδεση /δικτύωση της δομής αυτής με περιφερειακές δομές που θα προκύψουν και από την επαναλειτουργία κάποιων (τοπικό ιατρείο Αγ. Κων/νου,) και από την υπαγωγή κάποιων άλλων (Περιφερειακά ιατρεία –ΠΙ) σε αυτήν και που μέχρι σήμερα υπάγονται σε άλλα ΚΥ (πχ Θέρμου).Τα ΠΙ αυτά (που προτείνεται να υπαχθούν στο αστικό ΚΥ Αγρινίου επειδή είναι μέσα στα όρια του δήμου) είναι : Δοκίμι, Παναιτώλιο, Καινούργιο, Παραβόλα, Ποταμούλα, Αγγελόκαστρο, Κάτω Μακρυνού, Γαβαλού, Ματαράγκα.Έτσι δημιουργείται μέσα στον δήμο ένα πλήρες δίκτυο ΠΦΥ, με την 1 μονάδα αναφοράς και έναν ικανοποιητικό αριθμό (11) σημείων πρόσβασης (που γίνονται 12 αν υπολογίσουμε ότι και η ίδια η μονάδα αναφοράς θα είναι σημείο πρόσβασης για τον πληθυσμό που διαμένει κοντά σε αυτήν).
Στο δίκτυο ΠΦΥ του δήμου Αγρινίου θα υπηρετούν όλες οι ιατρικές και μη ιατρικές ειδικότητες που σχετίζονται με την παροχή πρωτοβάθμιων υπηρεσιών (ενδεικτικά αναφέρουμε την ανάγκη στελέχωσης με 30 γεν.γιατρούς / παθολόγους για έναν πληθυσμό αναφοράς περίπου 78.000 ενηλίκων και 12 παιδιάτρων για τα περίπου 17000 παιδιά, που θα κατανεμηθούν στις δομές ανάλογα με τον πληθυσμό ευθύνης της κάθε μιας.
Μέσα στο ΚΥ θα υπάρχουν (εκτός από τα ιατρεία των γ.γ. και των παιδιάτρων) καρδιολογικό ιατρείο, ακτινολογικό εργαστήριο με κλασσικό ακτινολογικό, υπερήχους, μαστογράφο και οστική πυκνότητα, μικροβιολογικό εργαστήριο, ιατρεία για άλλες ιατρικές ειδικότητες που θα επισκέπτονται από το νοσοκομείο, φυσικοθεραπευτήριο, κέντρο μάνας – παιδιού, οδοντιατρείο (α).Τα παραπάνω πλαίσιο, εφόσον συμφωνηθεί, θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί με αριθμούς για το προσωπικό κάθε δομής, τους χώρους που θα διαθέτει, τον εξοπλισμό κλπ – και από αυτό θα προκύπτουν οι ανάγκες σε σχέση με αυτό που υπάρχει σήμερα.
ΔΙΚΤΥΟ ΠΦΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Το δίκτυο συγκροτείται από την μονάδα αναφοράς (ΚΥ αστικού τύπου), το τοπικό ιατρείο στον Αγ. Ιωάννη Ρηγανά, το τοπικό ιατρείο Αγ. Κωνσταντίνου, το κέντρο μάνας- παιδιού και τα 9 ΠΙ που μέχρι τώρα υπάγονταν σε ΚΥ εκτός δήμου Αγρινίου.
Η μονάδα αναφοράς επιτελεί λειτουργίες εξωτ. ιατρείων σε 2 βάρδιες : τρία παθολογικά/ γεν. ιατρικής στην πρωινή βάρδια και 2 το απόγευμα, καρδιολογικό 1 πρωί και 1 απόγευμα (καθώς και test κόπωσης και US), ιατρεία άλλων ειδικοτήτων (ορθοπαιδικό, οφθαλμολογικό, ΩΡΛ, ενδοκρινολογικό, ουρολογικό, δερματολογικό, ρευματολογικό, νευρολογικό) σε πρωινή ή απογευματινή βάρδια, με συχνότητα 1-5 φορές την εβδομάδα, ανάλογα με την ειδικότητα. Λειτουργούν επίσης 2 οδοντιατρικές έδρες το πρωί και 1 το απόγευμα.
Στην μονάδα αυτή διενεργούνται εργαστηριακές εξετάσεις (αιματολογικές και βιοχημικές ρουτίνας – οι πιο εξειδικευμένες αποστέλλονται στο εργαστήριο της Πάτρας ή του νοσοκομείου- και ακτινολογικές / απεικονιστικές- κλασσικές ακτινογραφίες, U/S, πανοραμικές).Διενεργούνται επίσης οδοντοτεχνικές εργασίες και φυσικοθεραπείες. Στην μονάδα αυτή λειτουργεί και ιατρείο επειγόντων (αρχικά μέχρι τις 11μμ, με στόχο να λειτουργήσει αργότερα σε 24ωρη βάση) με γενικό γιατρό/παθολόγο, καρδιολόγο και παιδίατρο στην σύνθεσή του και εργαστηριακή υποστήριξη.
Στο κέντρο μάνας-παιδιού παρέχονται πρωτοβάθμιες μαιευτικές/ συμβουλευτικές υπηρεσίες, pap-test, λειτουργεί γυναικολογικό ιατρείο, και λειτουργεί μαστογράφος και μέτρηση οστικής πυκνότητας. Λειτουργεί επίσης παιδιατρικό ιατρείο. (Όλα τα παραπάνω σε 2 βάρδιες). Οι άλλες περιφερειακές δομές (κάθε μία με πληθυσμό αναφοράς 4-6000 κατοίκους) λειτουργούν με 1 -2 γ.γ. / παθολόγο, 1 νοσηλεύτρια και 1 επισκέπτρια.
Αναγκαία στελέχωση :
Α) Ιατρικό προσωπικό
Προκειμένου να παρέρχονται ολοκληρωμένες υπηρεσίες από το δίκτυο, χρειάζονται 30 γ.γ / παθολόγοι , 7 παιδίατροι, 4 καρδιολόγοι, 5 ακτινολόγοι, 4 βιοπαθολόγοι , 6 οδοντίατροι. Σύνολο 56.
Προκύπτει λοιπόν η αναγκαιότητα σοβαρής ενίσχυσης σε ιατρικό προσωπικό , αν αναλογιστούμε ότι σήμερα υπηρετούν μεν 15 γιατροί στην ΜΥ ΠΕΔΥ του Αγρινίου, αλλά η σύνθεση σε ειδικότητες είναι σε ένα βαθμό ασύμβατη με τον ρόλο της μονάδας ως πρωτοβάθμιας δομής (ουσιαστικά 8 έχουν άμεση σχέση με την ΠΦΥ).Συνεπώς, στον οργανισμό του δικτύου ΠΦΥ του δήμου Αγρινίου, θα πρέπει να περιλαμβάνονται οι 56 γιατροί / οδοντίατροι με την σύνθεση σε ειδικότητες που περιγράφεται πιο πάνω.Μεταβατικά, μέχρι να καλυφθούν οι θέσεις που θα προβλέπει ο οργανισμός, θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι συμβεβλημένοι γιατροί (και εργαστήρια) και να προσληφθεί επικουρικό ιατρικό προσωπικό.
Συμβεβλημένοι γιατροί: παθολόγοι 6. Εργαστήρια: 25 βιοπαθολογικά, 6 ακτινολογικά και 3 πυρηνικής ιατρικής.
Ο αριθμός των γ.γ. / παθολόγων (10) που υπηρετούν στο ΚΥ Θέρμου και καλύπτουν τα ΠΙ που βρίσκονται μέσα στα όρια του δήμου Αγρινίου θα συμπεριληφθούν στο δυναμικό του δικτύου με δεδομένο ότι 8 ΠΙ ανακατανέμονται και υπάγονται στο ΚΥ αστικού τύπου του δήμου Αγρινίου. Ιεραρχώντας τις ανάγκες με βάση τα παραπάνω, προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην πρόσληψη γ.γ./παθολόγων (11) και παιδιάτρων (7).
Β) νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό
Η αναγκαία στελέχωση είναι 25 νοσηλεύτριες, 15 επισκέπτριες, 4 μαίες, 4 τραυματιοφορείς. (Σύνολο 48 – σήμερα υπηρετούν 22)
Τεχνολόγοι εργαστηρίων 8, φυσικοθεραπευτές 4, οδοντοτεχνίτες 2 (σύνολο 14- σήμερα υπηρετούν 10).
Διοικητικό, τεχνικό και λοιπό βοηθητικό προσωπικό 8 (σήμερα υπηρετούν 15).
Συνολικές ανάγκες σε επιπλέον μη ιατρικό προσωπικό : 30