Προχειρότητα, ανικανότητα και προσλήψεις στις καλένδες

Λιγότερο από είκοσι ημέρες κράτησε η διαβούλευση για τον υγειονομικό χάρτη Υγείας στην Αιτωλοακαρνανία. Η επόμενη μέρα για τις δομές υγείας στο νομό προβλέπει την λειτουργία των νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου υπό ενιαίο οργανισμό και ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο σχετικά με την ισχνή σήμερα πρωτοβάθμια φορντίδα υγείας σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι, που απαιτεί εκατοντάδες προσλήψεις (500 συνολικά) τη στιγμή όμως που το Υπ. Υγείας εξαγγέλλει μόνο και δεν προχωρά σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού…

Έμβαθυνση της διασύνδεσης των νοσοκομείων και προσλήψεις στις καλένδες
Από το αρχικό σχέδιο της 6ης ΥΠΕ καταλήξαμε σε ένα σχέδιο που δεν απέχει και πολύ από την υφιστάμενη κατάσταση κυρίως των νοσοκομείων και των κέντρων Υγείας της Αιτωλοακαρνανίας και αυτό γιατί η αρχική πρόταση της 6ης ΥΠΕ προσέκρουσε στις αντιδράσεις σχεδόν όλων των εμπλεκόμενων φορέων και ειδικότερα στις αντιδράσεις των φορέων του Μεσολογγίου, που σε δεν ήταν διατεθειμένοι να ανεχτούν κλείσιμο κλινικών στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας μετά από παρεμβάσεις ιδιαιτέρως παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή του Μεσολογγίου “τράβηξε το αυτί” των διοικούντων την 6η ΥΠΕ και έτσι η Υγειονομική Περιφέρεια ανέκρουσε πρύμναν. Απόδειξη της προχειρότητας του αρχικού σχεδίου! Έτσι το τελικό σχέδιο της 6ης ΥΠΕ που ακόμη και σήμερα έχει αρκετά ψεγάδια, για παράδειγμα γιατί οι αναισθησιολόγοι στο νοσοκομείο Αγρινίου θα πρέπει να γίνουν 5 από 6, δεν είναι τίποτα άλλο από μια έμβαθυνση της διασύνδεσης των νοσοκομείων της περιοχής στα πλαίσια της μνημονιακής πολιτικής. Προσλήψεις δεν πρόκειται να γίνουν εντός του 2016, γιατί ο προϋπολογισμός του Υπ. Υγείας είναι συγκεκριμένος για την μισθοδοσία του προσωπικού και προβλέπει μισθολογική δαπάνη 38 εκατ. ευρώ λιγότερη από πέρυσι, αφού αποτυπώνει τους συνταξιοδοτηθέντες του έτους 2015 χωρίς καν την αντικατάστασή τους. Δεδομένου ότι ακόμη δεν έχει βγεί η προκήρυξη των 2.400 θέσεων στα νοσοκομεία και των χρονοβόρων διαδικασιών που απαιτούνται, προσλήψεις κατά πάσα πιθανότητα δεν θα γίνουν ούτε το 2017… Έτσι μένει η διασύνδεση των νοσοκομείων για να μετακινείται το προσωπικό από τη μια πόλη στη άλλη και να “μπαλώνονται” τα πιο σημαντικά κενά.

Προχειρότητα και ανικανότητα από την 6η ΥΠΕ – Κάθε άλλο παρά διαβούλευση
Η 6η ΥΠΕ διαφήμισε το γεγονός ότι έθεσε το σχέδιό της σε διαβούλευση. Μάλιστα ο ένας εκ των υποδιοικητών της, ο Μ. Ζαμπάρας, σε δηλώσεις του είχε μιλήσει για ροή επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών και των οργάνων λήψης αποφάσεων. Μόνο που η 6η ΥΠΕ έδρασε στην αντίθετη κατεύθυνση, αποκρύπτοντας από τα ΜΜΕ της περιοχής τα σχέδιά της. Ήταν το ΑγρίνιοCulture.gr που έδωσε στη δημοσιότητα το αρχικό σχέδιο της 6ης ΥΠΕ, ενώ οι ιθύνοντές της θέλησαν να μοιραστούν με συγκεκριμένα ΜΜΕ το τελικό της σχέδιο, προφανώς για να εισπράξουν τα εύσημα της οπισθοχώρησής τους. Η δημοσιότητα όμως λειτούργησε θετικά. Η 6η ΥΠΕ μετά από δημοσιεύματα του ΑγρίνιοCulture.gr και μερίδας του τοπικού Τύπου διόρθωσε μερικά από τα απίστευτα λάθη του αρχικού και πρόχειρου σχεδίου της, όπως το γεγονός ότι το αρχικό της σχέδιο δεν… προέβλεπε την ειδικότητα του νευροχειρουργού στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Και φυσικά το τελικό σχέδιο της 6ης ΥΠΕ για τον υγειονομικό χάρτη του νομού δεν μπορεί παρά να είναι απαράδεκτο, αφού πέρα από τις ουρανοκατέβατες ιδέες για αναδιοργάνωση των δομών υγείας στα κεφάλια των ιθυνόντων της 6ης ΥΠΕ, δεν ακούσαμε τίποτα για επιδημιολογική μελέτη, για αξιολόγηση και αποτίμηση των δομών περίθαλψης και των υφιστάμενων τεχνολογιών, στοιχεία απαραίτητα για δημιουργηθεί ένας νέος υγειονομικός χάρτης, τουλάχιστον στο Δυτικό κόσμο… Από εκεί και πέρα η 6ηΥΠΕ έως τώρα έχει μόνο να επιδείξει μια απίστευτη ανικανότητα να διαχειρίστει τα αυτονόητα, όπως το μείζον ζήτημα του συντονισμού των εφημεριακών προγραμμάτων στα δύο νοσοκομεία. Παρά το γεγονός ότι η διοίκηση στα νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου είναι ενιαία, δεν υπάρχει ακόμη ο απαιτούμενος συντονισμός, ώστε να επιτευχθεί έστω η λεγόμενη εφημερία σε επίπεδο νομού, με αποτέλεσμα πολλές φορές όλος ο νομός να μένει χωρίς εφημερία σημαντικών ειδικοτήτων. Είναι χαρακτηριστική απόδειξη του αλαλούμ που επικρατεί, το γεγονός ότι οι γιατροί στο Αγρίνιο κατηγορούν τους συναδέλφους τους του Μεσολογγίου, πως το εφημεριακό πρόγραμμα του Μεσολογγίου βγαίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε τα περισσότερα περιστατικά να μεταφέρονται στο Αγρίνιο. Για παράδειγμα, γίνεται λόγος ότι μπαίνει εφημερία χειρουργού χωρίς παράλληλη κάλυψη από αναισθησιολόγο ή κάλυψη από εργαστηριακές εξατάσεις, με αποτέλεσμα διάφορα περιστατικά να διακομίζονται στο Αγρίνιο, ενώ θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί στο Μεσολόγγι, αν υπήρχε καλύτερος προγραμματισμός των εκεί εφημεριών. Και επιπλέον η 6η ΥΠΕ έχει φανεί ανίκανη να επιτύχει τη στοιχειώδη πειθαρχία στις εντολές της! Χαρακτηριστικό παράδειγμα όταν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Μεσολόγγι «σβήστηκαν» εφημερίες που προβλέπονταν για τις συγκεκριμένες μέρες, παρά το γεγονός ότι αυτές είχαν εγκριθεί από όλα τα αρμόδια όργανα και ενώ δόθηκε εντολή μετακίνησης από την 6ηΥΠΕ σε γενικούς γιατρούς για να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες στα επείγοντα του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, αυτοί δεν πειθάρχησαν, με αποτέλεσμα την ίδια ώρα στο Αιτωλικό να εφημερεύουν δύο γιατροί…

Έτσι η ιστορία του χάρτη Υγείας στην Αιτωλοακαρνανία αφήνει τα εξής ερωτηματικά: Γιατί οι ιθύνοντες δεν άκουσαν το πάνδημο αίτημα των φορέων της περιοχής για αποσύνδεση των δύο νοσοκομείων; Από τη στιγμή που τα νοσοκομεία παραμένουν διασυνδεόμενα, θα υπάρξει επιτέλους βούληση για εφημεριακό συντονισμό τους ή θα πληρώνονται εφημέριες και πάλι τα περιστατικά θα διακομίζονται στο Αγρίνο και την Πάτρα; Και πάνω απ’ όλα, θα υπάρξουν επιτέλους προσλήψεις μόνιμου προσωπικού;

Δ.Π.