Βαρύ πλήγμα σε ότι έχει απομείνει από την ελληνική κτηνοτροφία, φέρνει απόφαση βόμβα που αποσυνδέει το νωπό γάλα από την παρασκευή γιαουρτιού.Το προσχέδιο που βγαίνει από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για αθρόες εισαγωγές φθηνών προϊόντων γάλακτος, την ώρα που η ελληνική κτηνοτροφία δίνει την ύστατη μάχη για την επιβίωσή της.
Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με την απαλοιφή του όρου «νωπό γάλα» για την παρασκευή του ελληνικού γιαουρτιού, που αποτυπώθηκε σε προσχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης και έχει ήδη υποβληθεί προς έγκριση στην Κομισιόν, αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη ανατροπή στην εγχώρια αγορά, μετά την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος από τις 5 στις 7 ημέρες. Η αγελαδοτροφία έχει υποστεί ήδη βαρύ πλήγμα το οποίο είναι ορατό και στην περιοχή της Ηπείρου, καθώς αρκετοί υποχρεώθηκαν να βάλουν λουκέτο σε μονάδες που συντηρούσαν με νύχια και με δόντια.
Ενδεικτικό είναι ότι πριν από πέντε χρόνια, η αγελαδοτροφία μετρούσε στη χώρα μας 120.000 ζώα. Σήμερα το ζωικό κεφάλαιο του κλάδου φθάνει τα 85.000 ζώα, με την τάση μείωσης που καταγράφηκε αυτήν την πενταετία να συνεχίζει να υφίσταται και να μεγαλώνει. Η παραγωγή γάλακτος το 2015 ανήλθε σε 600.000 τόνους και παράγοντες του κλάδου εκφράζουν φόβους ότι το 2016 η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος με βάση τα ισχύοντα δεδομένα θα υποστεί πρωτοφανή καθίζηση και μπορεί να σπάσει ακόμη και το «φράγμα» των 500.000 τόνων. Την ίδια ώρα που η χώρα μας επιτρέπει με τη «βούλα» του κώδικα τροφίμων και ποτών να μπαίνει ακόμη και σκόνη γάλακτος στο ελληνικό γιαούρτι, εφαρμόζοντας την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ στο όνομα της άρσης εμποδίων στον ανταγωνισμό, η Τσεχία διεκδικεί τη χρήση του όρου ελληνικό γιαούρτι στα γαλακτοκομικά προϊόντα της.
Σχέδιο διατάγματος της Τσεχίας που έχει υποβληθεί προς διαβούλευση στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υιοθετεί –σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στο «Εθνος»- τον όρο «ελληνικό γιαούρτι».Με το διάταγμα αυτό που ορίζει τις απαιτήσεις για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η Τσεχία διεκδικεί να παρασκευάζει γαλακτοκομικά προϊόντα χρησιμοποιώντας τον όρο «ελληνικό γιαούρτι».
Συγκεκριμένα, οι αναφορές εμφανίζονται σε δύο ξεχωριστές παραγράφους που περιγράφουν τρόπους παρασκευής ειδών γιαουρτιού:
– Γιαούρτια των οποίων η περιεκτικότητα σε ξηρά ύλη αυξήθηκε με την αφαίρεση ορού γάλακτος, τα οποία περιέχουν τουλάχιστον 5,6% πρωτεΐνες γάλακτος που δεν προστέθηκαν εκούσια σε συμπυκνωμένη μορφή, φέρουν την ένδειξη «ελληνικό γιαούρτι».
– Γιαούρτια τα οποία περιέχουν τουλάχιστον 5,6% πρωτεΐνες γάλακτος που προστέθηκαν εκούσια με την προσθήκη συμπυκνωμένων συστατικών πρωτεϊνών γάλακτος πριν από την έναρξη της διαδικασίας ζύμωσης, φέρουν την ένδειξη «γιαούρτι ελληνικού τύπου».