Προανήγγειλε την Παρασκευή συνάντηση στο Υπουργείο με τους φοιτητές και με τις πρυτανικές αρχές
Ενδιαφέρον είχαν τα όσα ανέφερε η αναπλ. Υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή που κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, ζητώντας να παρέχεται δωρεάν και ποιοτικό φαγητό για όλους τους φοιτητές και να καλυφθούν οι στεγαστικές τους ανάγκες. Σε ό,τι αφορά τη στέγαση, η Σία Αναγνωστοπούλου αποκάλυψε ότι το Υπουργείο συζητά την ενοικίαση ενός ξενοδοχείου, ενώ για τη σίτιση ανέφερε ότι δεν έχουν περικοπεί τα χρήματα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά το παλιό νοσοκομείο του Αγρινίου, τόνισε ότι ποτέ δεν ήρθε οτιδήποτε τέτοιο από το Δήμο του Αγρινίου (σ.σ για τη στέγαση των φοιτητών εκεί), ωστόσο ανέφερε πως αν υπάρξει αίτημα θα εξεταστεί ευχαρίστως “πολύ περισσότερο από τη στιγμή που δεν υπάρχει στη σκέψη του Υπουργείου μεταφορά των Τμημάτων σε άλλη πόλη”. Τέλος προανήγγειλε ακόμη ότι την Παρασκευή υπάρχει συνάντηση στο Υπουργείο για τα προβλήματα των τμημάτων του Αγρινίου και με τους φοιτητές και με τις πρυτανικές αρχές και τον Κοσμήτορα.
Ο Νίκος Μωραΐτης επανέλαβε πως οι φοιτητές αναγκάζονται να δουλεύουν για να τα βγάζουν πέρα καθώς το επίδομα ενοικίου είναι πολύ μικρό. Ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να εξετάσει τις καταγγελίες των φοιτητών ότι το φαγητό που τους παρέχεται ένα λίγο και κακής ποιότητας όπως επίσης και την πρόταση φορέων της περιοχής του Αγρινίου να παραχωρηθεί το κτίριο του παλιού νοσοκομείου της πόλης για να στεγαστούν οι φοιτητές.
Αναλυτικά τα κύρια σημεία της απάντησης της Σίας Αναγνωστοπούλου:
Με τα Τμήματα Αγρινίου υπάρχει ένα χρονίζον πρόβλημα. Από αλλαγές που έγιναν, τα συγκεκριμένα Τμήματα ανήκαν καταρχάς στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στη συνέχεια έγινε ένα Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, το οποίο με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» καταργήθηκε και τα τρία Τμήματα έμειναν στο Αγρίνιο, ενταγμένα βέβαια στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Αυτό το λέω, γιατί δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα, προβλήματα που μας κληρονομήθηκαν σε σχέση και με τη σίτιση και με τη στέγαση. Δεν υπήρχε ένα πλαίσιο σταθερό σε σχέση με αυτά τα τρία Τμήματα.
Θέλω να πω γενικώς, για να μην δημιουργείται και εικόνα κινδυνολογίας ότι δεν έχουν περικοπεί καθόλου τα χρήματα στον προϋπολογισμό. Δηλαδή, ενώ έχουμε περικοπές για τα λειτουργικά έξοδα των Ιδρυμάτων, δεν έχουμε καμία περικοπή στη σίτιση και στη στέγαση. Σε ό,τι αφορά τη σίτιση, σε όλους τους φοιτητές υπάρχει εισοδηματικό κριτήριο, το οποίο θεωρώ -και πιστεύω ότι συμφωνείτε και εσείς- είναι πάρα πολύ υψηλό. Είναι 45.000 ευρώ, προσαυξούμενο κατά 5.000 ευρώ μετά από το πρώτο παιδί. Σχεδόν, λοιπόν, όλοι οι φοιτητές σιτίζονται σε μια Ελλάδα που το ετήσιο εισόδημα στα 45.000 ευρώ δεν είναι και πάρα πολύ συνηθισμένο. Άρα, λοιπόν, υπάρχει ένα εστιατόριο και εκεί είναι θέμα του Πανεπιστημίου Πατρών, όπως καταλαβαίνετε, αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση. Εμείς ήδη από τη στιγμή που αναλάβαμε μελετούμε θέμα λειτουργίας όλων των φοιτητικών εστιατορίων στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας, αλλά γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για να μπορέσουμε να το εφαρμόσουμε.
Σε ό,τι αφορά τη στέγαση, γι’ αυτό αναφέρθηκα πριν στα προβλήματα αυτών των τριών Τμημάτων λόγω του ότι πότε ήταν στο ένα Πανεπιστήμιο και πότε στο άλλο και έτσι δεν έχουν δημιουργηθεί οι υποδομές για φοιτητική εστία.
Αυτό που συζητάμε τώρα είναι η ενοικίαση ενός ξενοδοχείου. Παρ’ όλα αυτά, επίσης, το επίδομα, το οποίο φτάνει σε προϋπολογισμό για τους φοιτητές ανά τη χώρα σε 47 εκατομμύρια, που επίσης δεν μειώθηκε, είναι για επίδομα ενοικίασης δωματίου ή σπιτιού για τους φοιτητές. Δεν είναι πολλά, αλλά είναι ένα βοήθημα 1.000 ευρώ και προς αυτή την κατεύθυνση είμαστε.
Ο προϋπολογισμός που έχει δοθεί στο Πανεπιστήμιο Πατρών για τη σίτιση είναι 2.110.000 ευρώ, αυτός που ήταν και πέρυσι, ακριβώς ο ίδιος. Το θέμα της σίτισης το διαχειρίζεται το κάθε πανεπιστήμιο. Από τη στιγμή, όμως, που υπάρχουν καταγγελίες για κακό φαγητό και λίγο φαγητό, στη συνάντηση που έχω με τους φοιτητές, με την Πρύτανη του Πανεπιστημίου, με τον Κοσμήτορα ενός από τα Τμήματα την Παρασκευή στο Υπουργείο, θα δούμε και αυτό το θέμα.
Σε ό,τι αφορά το νοσοκομείο του Αγρινίου, ποτέ δεν μου ήρθε οτιδήποτε τέτοιο από το Δήμο του Αγρινίου. Ξέρω πάρα πολύ καλά, γιατί είμαι και εγώ σε επαφή με φοιτητές, ότι οι φοιτητές οι ίδιοι το έχουν προτείνει εδώ και καιρό, αλλά δεν έχει γίνει καμμία τέτοια κρούση σε εμάς. Εάν υπάρξει, ευχαρίστως -και όχι μόνο ευχαρίστως- να το δούμε και να δούμε πώς γίνεται τεχνικά να λυθεί αυτό το θέμα, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που δεν υπάρχει στη σκέψη του Υπουργείου μεταφορά των Τμημάτων σε άλλη πόλη -και εννοώ στην Πάτρα.
Ξέρετε πολύ καλά ότι μετά από έξι χρόνια προκηρύσσονται επιτέλους για πρώτη φορά πεντακόσιες θέσεις μελών ΔΕΠ –δεν είναι πολλές αλλά είναι κάτι- και έχουμε ήδη κατοχυρώσει και περιμένουμε την έγκριση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για άλλες πεντακόσιες θέσεις μελών ΔΕΠ, όπως και το ότι προσλάβαμε μετά από πάρα πολύ καιρό, από το 2008, εκατόν ενενήντα πέντε μέλη ερευνητικού, ειδικού ερευνητικού προσωπικού, των οποίων εκκρεμούσε ο διορισμός τους, καθώς και πολλά άλλα.
Και με τη σίτιση και τη στέγαση ασχολούμαστε επισταμένως και είπα και εγώ ότι τα χίλια ευρώ επίδομα δεν είναι πολλά αλλά είναι κάτι, κύριε Μωραΐτη. Όλοι από λαϊκές οικογένειες είμαστε -ή κάποιοι από εμάς- και ξέρουμε ότι έστω αυτό το επίδομα ειδικά για λαϊκή οικογένεια κάτι είναι. Δεν λέω ότι είναι το άπαν. Όμως, αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι την Παρασκευή υπάρχει συνάντηση στο Υπουργείο και με τους φοιτητές και με τις πρυτανικές αρχές και τον Κοσμήτορα για να δούμε πώς μπορούν να επιλυθούν τα ζητήματα, που δεν δημιουργήσαμε εμείς, κύριε Μωραΐτη.
Τρία τμήματα, τα οποία πηγαινοέρχονται από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο, που δημιουργήθηκε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας από ΕΠΕΑΕΚ χωρίς κανέναν προγραμματισμό, χωρίς καμία σύνδεση με τον τόπο, χωρίς να υπάρξει καμία μέριμνα ούτε για φοιτητική εστία ούτε για τίποτα –και δεν το χρησιμοποιώ σαν δικαιολογία-, πιστεύω ότι καταλαβαίνετε ότι από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα δεν μπορούσα να τα λύσω με μαγικό ραβδί.