Τα Τμήματα πρέπει να αποκτήσουν “επαγγελματική ταυτότητα”!

Οι κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών των φοιτητών των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Αγρινίου, ήρθαν αν να αναδείξουν ένα πρόβλημα για το οποίο η τοπική κοινωνία, από την άποψη τουλάχιστον των φορέων και του πολιτικού προσωπικού, αδιαφορούσε. Και αυτό γιατί, οι φοιτητές πλέον αισθάνονται εξαπατημένοι, αφού είδαν ότι τρία χρόνια μετά την ένταξή τους στο Πανεπιστήμιο Πατρών, δεν λύθηκε κανένα από το προβλήματά τους και κυρίως δεν αναβαθμίστηκαν τα πτυχία τους.

Τα προβλήματα των υποδομών που έχουν τα Τμήματα του Αγρινίου είναι γνωστά εδώ και χρόνια, ενώ ποτέ δεν υπήρξε πρόθεση για δημιουργία υποδομών φοιτητικής μέριμνας. Ωστόσο τα προβλήματα αυτού του είδους αντιμετωπίζουν λίγο – πολύ και άλλες επαρχιακές πόλεις που μετρούν στην περιοχή τους περισσότερες δεκαετίες ακαδημαϊκής παρουσίας σε σχέση με το Αγρίνιο. Το πρόβλημα στο Αγρίνιο είναι ότι τα Τμήματα που δημιουργήθηκαν στο Αγρίνιο, αυτά τα τμήματα “Διαχείρισης Κάτι…”, έχουν πρωτίστως ακαδημαϊκό πρόβλημα και ιδιαίτερα όσον αφορά την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα Τμήματα παρά τις “πρωτοποριακές” δυσκολίες που αντιμετώπισαν (το γεγονός ότι αλλάξαν μέσα σε τέσσερα χρόνια τρεις διοικήσεις) δεν είναι σε θέση να παράγουν επιστημονικό έργο, έρευνα και εφαρμοσμένη τεχνολογία. Το ΑγρίνιοCulture.gr έχει στο παρελθόν έχει αναδείξει τέτοια παραδείγματα. Ο λόγος που στην Ελλάδα ανέκαθεν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους δαπανούν πάρα πολλά χρήματα για να σπουδάσουν είναι οι σπουδές με κύρος και τα πανεπιστημιακά τμήματα με αξιοπιστία, που θα δώσουν το “πάτημα” στους αποφοίτούς τους για επαγγελματική αποκατάσταση. Αυτό στο Αγρίνιο δεν υπάρχει. Γιατί, για παράδειγμα, οι απόφοιτοι του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων εντάσσονται γενικά στο “Π.Ε Περιβάλλοντος” και όχι στο “Π.Ε Περιβαλλοντολόγων” ή στο “Π.Ε Μηχανικών Περιβάλλοντος”, όπως πιστεύουν ότι πρέπει να μετονομαστεί το Τμήμα τους, που τα τελευταία χρόνια προσπάθησε να διαμορφώσει ανάλογα το πρόγραμμα σπουδών του. Το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών έχει μια υβριδική φύση, αφού οι απόφοιτοί του δεν μπορούν να ενταχθούν ούτε στο Π.Ε 19 Πληροφορικής, ούτε σε κάποια άλλη ειδικότητα και ζητούν τη δημιουργία ΠΕ Πολιτισμιολογίας. Ενώ οι απόφοιτοι του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων ζητούν να ενταχθούν στο ΠΕ09 Οικονομολόγων.

Μπορεί πια το ισχύον θεσμικό πλαίσιο να μην επιτρέπει την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων (με την έννοια της θεσμοθέτησης ενός αυστηρού πλαισίου για την άσκηση δραστηριοτήτων), ωστόσο αν τα παραπάνω αιτήματα των φοιτητών ικανοποιηθούν από το Υπουργείο και τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Πατρών, τότε οι φοιτητές θα έχουν το κίνητρο να μείνουν και να σπουδάσουν στο Αγρίνιο και να “υπομείνουν” τα όποια άλλα προβλήμα. Σήμερα όμως βρίσκονται σε μια κατάσταση απελπιστική, χωρίς υποδομές φοιτητικής μέριμνες, χωρίς το απαιτούμενο διδακτικό προσωπικό, χωρίς καλές υποδομές στα Τμήματά τους και χωρίς τα πτυχία τους να τους δίνουν το εφόδιο που ήθελαν για επαγγελματική αποκατάσταση. Αυτό είναι το μείζον πρόβλημα των Τμημάτων του Αγρινίου. Αν λυθεί αυτό, τότε αυτομάτως τα Τμήματα θα αναβαθμιστούν, θα γίνουν πιο ελκυστικά, οι βάσεις τους θα ανέβουν, οι καθηγητές δεν θα θέλουν τόσο εύκολα να φύγουν.

Και εδώ είναι που πρέπει να τελειώσει και το λαϊκίστικο και τοπικιστικό αίτημα σχετικά με το Πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο. Τα Τμήματα θα πρέπει να αποκτήσουν “επαγγελματική ταυτότητα”! Δυστυχώς έως τώρα η τοπική κοινωνία ενδιαφέρονταν είτε να έχει τμήματα “ό,τι να ΄ναι”, είτε να έχει τα τμήματα αυτόνομα, είτε να μην της πάρουν τμήματα. Και όλα αυτά στην πλάτη των φοιτητών. Σε αυτό πρέπει να μπει ένα τέλος. Πρέπει επιτέλους όλοι να ενδιαφερθούν πρωτίστως για το τι Τμήματα πρέπει να έχουμε. Να έχουν οι απόφοιτοί τους ένα στοιχειώδες “αντίκρισμα” στην επαγγελματική τους αποκατάσταση, μόνο έτσι θα καταστούν βιώσιμα τα Τμήματα!

Δ.Π