Ένα μικρό ξύλινο τρεχαντήρι, ο ‘Αγιος Σώστης, καθημερινά, όλο τον χρόνο, προσφέρει μία όμορφη περιήγηση μέσα στη ζωή ενός σπουδαίου υγροβιότοπου, ένα ταξίδι στον «παραμυθένιο» κόσμο των δελφινιών του Αμβρακικού.
Με ξεναγούς δύο περιβαλλοντολόγους, τη Βενετία Γίγη και τον Βασίλη Λέκκα, μόλις το καΐκι λύσει κάβο από την προβλήτα του λιμανιού της Πρέβεζας, αρχίζει η γνωριμία με την «άγρια ζωή».Η Βενετία λέει το ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Προσπαθούμε να μεταδώσουμε το πάθος μας και τις γνώσεις μας για τη θάλασσα και τη φύση γενικότερα, με σκοπό την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση για το ευαίσθητο και σημαντικό αυτό οικοσύστημα».
Μέσα σε ένα τοπίο ιδιαίτερης ομορφιάς, μέσα στον υγροβιότοπο του Αμβρακικού, που προστατεύεται από διεθνείς συνθήκες και έχει ανακηρυχτεί σε Εθνικό πάρκο από το 2008, όπου ο επισκέπτης ζει για λίγες ώρες, η παρατήρηση των δελφινιών αποτελεί μοναδική εμπειρία.Πρόκειται για ρινοδέλφινα, έναν προστατευόμενο πληθυσμό, ο οποίος κινδυνεύει άμεσα. Η παρατήρηση, γίνεται με υπευθυνότητα, χωρίς να ενοχλούνται, αναφέρει η Βενετία και εξηγεί: «Όταν τα βλέπουμε να τρώνε, τα παρατηρούμε από μακριά … όταν έχουν τελειώσει το φαγητό, έρχονται μπροστά στην πλώρη για να παίξουν, κάνουν άλματα, παιγνίδια με τα μωρά τους». Οι δύο περιβαλλοντολόγοι επσημαίνουν, πως έχουν παρατηρήσει τη θετική επίδραση που έχουν τα δελφίνια, σε φιλοξενούμενους στη δομή ψυχικής υγείας που λειτουργεί στην Πρέβεζα, οι οποίοι κάποιες φορές τον χρόνο, κάνουν τη μικρή αυτή κρουαζιέρα.
O πληθυσμός των ρινοδέλφινων του Αμβρακικού κόλπου είναι μόνιμος και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πυκνότητες στη Μεσόγειο, οπότε καθημερινά, όπως λέει η Βενετία, όλο τον χρόνο γίνεται η συνάντηση με τα υπέροχα θαλάσσια θηλαστικά.Κοντά στα δελφίνια, ο επισκέπτης θα δει προστατευόμενα είδη πουλιών, ενώ τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες θα παρατηρήσει να κολυμπούν νωχελικά στο φυσικό τους περιβάλλον και θαλάσσιες χελώνες καρέτα-καρέτα, αφού ο υγροβιότοπος είναι περιοχή όπου τρέφονται. Μάλιστα, όπως αναφέρει η Βενετία, οι χελώνες χωρίζονται μέσα στον κόλπο και έχει η κάθε μία, την μεριά της, τον τόπο της, για φαγητό. Στις εκβολές του ποταμού ‘Αραχθου, όπου τα νερά είναι ρηχά, πηγαίνουν νεαρές χελώνες για να τραφούν. Κάποιες φορές μάλιστα, χρειάστηκε να γίνει και διάσωση τραυματισμένης χελώνας.
Κατά την κρουαζιέρα, οι δύο ξεναγοί συστήνουν το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Αμβρακικού, την άγρια ζωή που αυτό φιλοξενεί, αλλά και ενδιαφέρουσες πλευρές της ιστορίας του. Ο Αμβρακικός παρά το γεγονός της προστασίας τους από τη διεθνή συνθήκη Ramsar, δυστυχώς κινδυνεύει, αναφέρει η Βενετία και εξηγεί: «Μειώνεται το οξυγόνο στον κόλπο. Υπάρχει πρόβλημα ανοξίας. Παρά το γεγονός ότι, θεωρητικά προστατεύεται, έχει μπει στην λίστα των νεκρών θαλάσσιων ζωνών του πλανήτη. Επιστημονικές μελέτες , μετρήσεις δείχνουν ότι σταδιακά μειώνεται το οξυγόνο. Στον κόλπο εκβάλλουν δύο ποτάμια, ο Λούρος και ο ‘Αραχθος και σχηματίζονται δέλτα. Σήμερα έχουν βρει πως στις εκβολές του Λούρου από τα 13 μέτρα και κάτω δεν έχει οξυγόνο. Το 75% του νερού στον κόλπο, δεν μπορεί να συντηρήσει τη ζωή».
Για να αναστραφεί η κατάσταση, θα πρέπει, όπως λέει, να υπάρξει σεβασμός στο περιβάλλον, να σταματήσει η ανεξέλεγκτη ρίψη αποβλήτων, φυτοφαρμάκων, των λιπασμάτων στα ποτάμια που εκβάλλουν στον κόλπο και έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη του φυτοπλαγκτόν, το οποίο όταν νεκρώσει και πέσει στο βυθό, πάνε τα βακτήρια να το αποδομήσουν, καταναλώνουν πολύ οξυγόνο γι αυτό και έτσι δημιουργούνται οι συνθήκες ανοξίας.
πηγή : imerisia.gr