Το Κέντρο Ημέρας της ΕΨΥΠΕΑ σε Διεθνές Ιατρικό Περιοδικό

Στο τεύχος Αυγούστου 2016 του περιοδικού British Journal of Psychiatry International παρουσιάζεται σε άρθρο του Δρ. Σ. Κωτσόπουλου The Day Centre for Children with Developmental Disorders in Messolonghi, Greece.

Η δημοσίευση του άρθρου στο περιοδικό αυτό αποτελεί αναγνώριση της ποιότητας οργάνωσης και λειτουργίας του Κέντρου ώστε να παρουσιασθεί στην διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Προκειμένου να δημιουργηθεί το Κέντρο αυτό για παιδιά με αυτισμό που αποτελεί μοναδικό πείραμα σε επαρχιακή πόλη στην Ελλάδα έπρεπε να ξεπερασθούν πολλές δυσκολίες. Έπρεπε καταρχήν να εξασφαλισθεί σταθερή χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υγείας, να βρεθεί προσωπικό από την περιοχή το οποίο να υποστεί εντατική εκπαίδευση και να οργανωθεί σε θεραπευτική ομάδα. Έπρεπε επίσης να βρεθεί κατάλληλος χώρος και να γίνουν απαραίτητες διαρρυθμίσεις. Το κοινό και οι ειδικοί στην υγεία έπρεπε να ενημερωθούν για την ύπαρξη του Κέντρου και την εύκολη πρόσβασης σε αυτό όπου η διάγνωση και η θεραπεία θα προσφέρονται δωρεάν. Το στίγμα για το παιδί με αυτισμό και την οικογένεια του έπρεπε να καταπολεμηθεί. Όλοι αυτοί οι στόχοι επιτεύχθηκαν σε σημαντικό βαθμό στα χρόνια που ακολούθησαν ενώ οι θεραπευτικές μέθοδοι βελτιώνονταν συνεχώς. Σημειώνεται ότι ο αυτισμός, που αποτελεί σοβαρή νευρολογική διαταραχή, απαιτεί θεραπεία διάρκειας μερικών ετών η οποία πρέπει να αρχίζει στην ηλικία των 2+ ετών και είναι εντατική. Το Κέντρο καλύπτει το Νομό Αιτωλοακαρνανίας αλλά δέχεται και παραπομπές από γειτονικούς Νομούς.

Συμπληρώνοντας φέτος 11 χρόνια λειτουργίας το Κέντρο έχει να επιδείξει θετικά αποτελέσματα στα παιδιά με αυτισμό και ειδική γλωσσική διαταραχή (σοβαρή υστέρηση στο λόγο-ομιλίαπου μοιάζει με τον αυτισμό). Τα παιδιά που μπαίνουν σε θεραπευτικό πρόγραμμα όλα παρουσιάζουν βελτίωση (τα συμπτώματα του αυτισμού ποικίλουν σε σοβαρότητα και η ανταπόκριση στη θεραπείας ποικίλει). Μια σημαντική αναλογία (50%) παιδιών με αυτισμό γίνονται ικανά να φοιτήσουν σε κανονικές τάξεις δημοτικών σχολείων χωρίς προβλήματα ή με λίγες δυσκολίες. Από αυτά το 25% δεν φέρουν πλέον τη διάγνωση αυτισμού. Παιδιά με ήπια συμπτώματα αυτισμού παραπέμπονται σε ειδικά σχολεία.

Σημαντική υπήρξε η οικονομική βοήθεια στο Κέντρο με τη μορφή δωρεών από την τοπική κοινωνία που αποτελεί αναγνώριση του κοινωνικού έργου που αυτό προσφέρει.

Το Δ.Σ. της ΕΨΥΠΕΑ