H διακήρυξη της «Συμμαχίας Εκπαιδευτικών» για τις εκλογές των αιρετών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΑ ΠΥΣΔΕ Α-ΠΥΣΔΕ ΚΑΙ ΚΥΣΔΕ
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ «ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ»ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΥΣΔΕ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ (ΣΥΝ.Ε.Κ) ΓΙΑ ΤΟ Α-ΠΥΣΔΕ ΚΑΙ ΚΥΣΔΕ

Οι εκλογές στις 2 Νοέμβρη 2016 για την εκλογή Αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια σηματοδοτούν το νέο ρόλο του συνδικάτου στη νέα πολιτική κατάσταση.
Μετά από πολλά χρόνια συστηματικής υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου και εφαρμογής μιας σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής που οδήγησε σε παραπέρα συρρίκνωση του δημόσιου χαρακτήρα της, με τις απολύσεις των εκπαιδευτικών της Τεχνικής Εκπαίδευσης, την τιμωρητική αξιολόγηση ,την παραπέρα μείωση των δαπανών για την παιδεία ,τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις πολλών σχολείων, τα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών και το χάσιμο χιλιάδων ωρών, , διαφαίνεται από φέτος μια αμυδρή, έστω, ελπίδα ότι κάτι καλύτερο θα προκύψει για την εκπαίδευση και αυτό το διαπιστώνουν όλοι οι εκπαιδευτικοί , οι μαθητές και οι γονείς.
Η Παράταξη της «ΣΥΜΜΑΧΊΑΣ» των Εκπαιδευτικών, έχει αποδείξει στην πράξη ότι ο ρόλος της είναι να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εκπαιδευτικών και του δημόσιου σχολείου και να δίνει καθημερινά αγώνες. Το απέδειξε το καλοκαίρι του 2013 που μαζί με τους απολυμένους εκπαιδευτικούς, έδωσε αγώνες για την κατάργηση της διαθεσιμότητας, την επάνοδο των εκπαιδευτικών στις θέσεις τους. Στέκεται πέρα και πάνω από πολιτικές και κομματικές εξαρτήσεις και έχει ως γνώμονα δράσης και παρουσίας την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και των εκπαιδευτικών.
Η νέα, λοιπόν , πραγματικότητα καταγράφεται με την παρουσία εκπαιδευτικών λειτουργών από την πρώτη μέρα στα σχολεία, τους μαθητές με βιβλία, το σταμάτημα της κατρακύλας του προϋπολογισμού στο ισχνό, έστω, 2,8% του ΑΕΠ και όχι στο 1,90% που πρόβλεπε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης της Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, με τη ρητή δέσμευση του Υπουργού για σταδιακή πορεία προς το 5,5%, την επαναπρόσληψη των διαθέσιμων, το πάγωμα της αξιολόγησης, τις αλλαγές στο εξεταστικό, τη μείωση της ύλης και του ωραρίου, τις αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα, την επαναφορά των αιρετών στα πειθαρχικά συμβούλια, την κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης, την οργάνωση βασικών υποστηρικτικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών με την Ενισχυτική διδασκαλία και τα μαθήματα στο τέλος της χρονιάς για του αδύναμους μαθητές του Γυμνασίου, τις 7000 χιλιάδες βιβλιοθήκες που θα ανοίξουν. Καταγράφεται , για πρώτη φορά, η πορεία μιας συνολικής πρότασης εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που αρχίζει από την προσχολική αγωγή και επεκτείνεται προς τις ανώτερες βαθμίδες της Εκπαίδευσης. Με καθημερινές ρήξεις και τομές στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης και με έναν ουσιαστικό διάλογο η κυβέρνηση της Αριστεράς ,δίνει σιγά- σιγά ένα νέο ιδεολογικό-πολιτικό αξιακό πεδίο στην εκπαίδευση, με στόχο να κάνει το περιεχόμενό της προοδευτικό. Η αναβάθμιση του Λυκείου και η σταδιακή δημιουργία ενός Ενιαίου τύπου Λυκείου Θεωρίας και πράξης, με πλούτο επιλογών από το μαθητή στην ίδια την πράξη της εκπαιδευτικής του ολοκλήρωσης, είναι ο κεντρικός στόχος, η απαλλαγή του Γυμνασίου από ένα συγκεντρωτικό εξεταστικό σύστημα. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση το συνδικαλιστικό κίνημα θα πρέπει να συμβάλει στη συσπείρωση και ενεργοποίηση των συναδέλφων, ώστε με τη δράση τους να δημιουργήσουν ρωγμές στις μνημονιακές πολιτικές που εκβιαστικά επιβλήθηκαν στη χώρα μας.
Οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της «Συμμαχίας» στο νομό μας και των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων(ΣΥΝΕΚ) στα Α ΠΥΣΔΕ και ΚΥΣΔΕ με τη δράση τους τη διετία που πέρασε απέδειξαν ότι αγωνίζονται για τη λύση των προβλημάτων των εκπαιδευτικών, τη διαφάνεια στις υπηρεσιακές μεταβολές και προσλήψεις ,με συνεχή ενημέρωση των εκπαιδευτικών. Στάθηκαν μακριά από το πελατειακό σύστημα που είχαν οικοδομήσει οι άλλες παρατάξεις και ,κυρίως ,η ΔΑΚΕ και η ΠΑΣΚ. Έδωσαν αγώνες στο πλευρό των συναδέλφων που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, όταν οι άλλες παρατάξεις είχαν εξαφανιστεί.
Διεκδικούμε και παλεύουμε:
1. Συγκρότηση και λειτουργία των ΠΥΣΔΕ με εκλογή και τρίτου αιρετού και δημιουργία πλαισίου διασφάλισης της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, της δικαιοσύνης.
2. Μεταθέσεις και αποσπάσεις με διαφάνεια και σε σεβασμό στις ανάγκες των εκπαιδευτικών και των δικαιωμάτων τους.
3. Απόδοση οργανικής θέσης σε συνδυασμό δύο σχολικών μονάδων, τουλάχιστον 10 ωρών.
4. Συμπλήρωση ωραρίου το πολύ σε δύο σχολεία.
5. Άρση των τεχνικών πλεονασμάτων με ωράριο στα επίπεδα του 2013 και επαναφορά της μείωσης των διδακτικών ωρών για τους υπεύθυνους εργαστηρίων.
6. Κάλυψη των κενών με μόνιμους διορισμούς.
7. Πλήρη εργασιακά δικαιώματα και 12 μηνη σύμβαση για τους αναπληρωτές.
8. Μείωση των μαθητών ανά τμήμα.
9. Στήριξη ολιγομελών τμημάτων Ομάδων Προσανατολισμού ΓΕΛ και Τομέων Ειδικοτήτων ΕΠΑΛ.
10. Σύλλογο διδασκόντων με συλλογική ευθύνη για τη διοίκηση και την παιδαγωγική λειτουργία και κατάργηση του καθηκοντολογίου.

Ως Αιρετοί του κλάδου δεσμευόμαστε για:
# Διαφάνεια ,#Έλεγχο και αποκάλυψη των αυθαιρεσιών της διοίκησης.
#Συνεργασία με ΕΛΜΕ και ΟΛΜΕ για την προώθηση των θέσεων του συνδικαλιστικού κινήματος στα Υπηρεσιακά συμβούλια. #Λογοδοσία στις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ και στις Γ.Σ. των Προέδρων
Οι Αιρετοί της «Συμμαχίας» στην Αιτωλοακαρνανία και των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων(ΣΥΝΕΚ) στα Α ΠΥΣΔΕ και ΚΥΣΔΕ απέδειξαν στην πράξη ότι προασπίζονται τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων α και αντιπαλεύουν το πελατειακό σύστημα που έστησαν οι υπόλοιπες παρατάξεις στην εκπαίδευση.
Αγωνιζόμαστε για ένα δημόσιο σχολείο ενάντια στα μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας με μαζικό-ενωτικό-παρατεταμένο αγώνα.
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ- ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝ.Ε.Κ. ΣΤΟ ΑΠΥΣΔΕ ΚΑΙ ΚΥΣΔΕ