του Δημήτρη Παπαδάκη
Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ την έκανε την κωλοτούμπα; Μπορεί η μετατροπή του “Όχι” του δημοψηφίσματος σε “Ναι” το καλοκαίρι του 2015 να έγινε προς χάριν την παραμονής της χώρας στο ευρώ και ο ΣΥΡΙΖΑ να έφερε το δικό του μνημόνιο, χάρις τις ατελέσφορες διαπραγματεύσεις του πρώτου εξαμήνου του 2015, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μεταλλαχτεί… Παραμένει ένα λαϊκίστικο, αντιμεταρρυθμιστικό και τυχοδιωκτικό κόμμα, με μόνο κίνητρό του την εξουσία.
Έτσι και τώρα με την δεύτερη αξιολόγηση του μνημονίου οι διαπραγματεύσεις είναι ατελέσφορες και επιζήμιες για τη χώρα. Η ευθύνη φυσικά είναι πρωτίστως της κυβέρνησης, που με την παράταση της αξιολόγησης κερδίζει χρόνο και ταυτόχρονα πουλάει σε όσους ευκολόπιστους έχουν απομείνει το χαρτί της σκληρής διαπραγμάτευσης, εκμεταλλευόμενη τις επερχόμενες εκλογές σε χώρες της βόρειας Ευρώπης και την αδυναμία των εκεί κυβερνήσεων να “ανοίξουν” μέτωπο με το ελληνικό ζήτημα, ενώ παράλληλα ποντάρει και σε μια πιθανή εκλογή Σούλτς στην Καγκελαρία. Εντωμεταξύ όμως η κατάσταση “σαπίζει”… Η οικονομία ισσοροπεί με δυσκολία σε μια μηδενική επί της ουσίας ανάπτυξη και τα μεγάλα προβλήματα όπως τα “κόκκινα δάνεια”, η εκροή καταθέσεων και η αδυναμία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την οικονομία παραμένουν.
Το τι μπορεί να έχει στο μυαλό της η κυβέρνηση και ο Τσίπρας κανείς δεν μπορεί να το ξέρει με βεβαιότητα. Πάντως μια κυβέρνηση που θα ήθελε να ανακάμψει δημοσκοπικά και μην συνεχίζει να βυθίζεται, θα έκανε το παν για να κλείσει η αξιολόγηση όσο τον δυνατόν πιο γρήγορα, να ενταχθεί η χώρα στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, να λυθούν τα προβλήματα των τραπεζών. Παραδόξως όμως ετούτη η κυβέρνηση πράττει αντίθετα… Εκεί είναι που κερδίζει έδαφος και η συνομωσιολογία. Η σκέψη δηλαδή πως η κυβέρνηση οδηγώντας την οικονομία και το λαό σε αδιέξοδο, θα πετύχει το στρατηγικό της στόχο, την έξοδο δηλαδή από την ευρωζώνη με τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Έτσι θα μπορεί να είναι και η κυβέρνηση της δραχμής…
Το βέβαιο είναι πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν έχει στους σχεδιασμούς της την έξοδο από τα μνημόνια… Δεν έχει στους σχεδιασμούς της την βελτίωση της οικονομίας, την άρση των παθογενειών, την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Και πως θα μπορούσε άλλωστε μια αριστερή κυβέρνηση να σχεδιάζει όλα αυτά;