Ο Δήμος Αγρινίου σας καλεί σε ένα “ταξίδι στο χρόνο…” μέσα από την ζωγραφική του σύγχρονου λαϊκού ζωγράφου Νώντα Ρεντζή που θα παρουσιαστεί από 22 Μαρτίου έως 30 Απριλίου 2017 στο κτίριο της παλιάς Δημοτικής Αγοράς.
Στην έκθεση αυτή ο καλλιτέχνης θα παρουσιάσει ένα ζωγραφικό “ταξίδι στον χρόνο…” με παλιούς και νέους πίνακές του. Ένα ταξίδι στην εποχή που οι γειτονιές ξεχείλιζαν από ζωή και ακούγονταν οι φωνές των (εξαφανισμένων πια) περιπλανώμενων επαγγελματιών που διαλαλούσαν εμπορεύματα και των παιδιών που έπαιζαν αμέριμνα στα σοκάκια.Ένα ταξίδι στην εποχή που οι στεγνωμένοι από κούραση άνθρωποι του μόχθου ρουφούσαν με λαχτάρα κάθε στιγμή ξεκούρασης, κάθε ήχο, χρώμα και μυρωδιά γύρω τους.Ένα ταξίδι στην εποχή που οι μαστόροι, με την ευφυΐα και την προσήλωση στην τέχνη τους, ομόρφυναν την καθημερινότητα μας και ζωντάνευαν την οικονομία ενός τόπου ρημαγμένου από πείνα και πολέμους.
Σήμερα, αυτούς τους ανθρώπους που βγήκαν οριστικά από το κάδρο των ενδιαφερόντων μας, ο Νώντας Ρεντζής τους επανατοποθετεί μέσα από τα δικά του κάδρα, σαν φύλακας της συλλογικής μας μνήμης, στο κέντρο της νοσταλγίας μας.
Το μάζεμα της ελιάς, το αρμάθιασμα του καπνού, το καθάρισμα του καλαμποκιού, ο αγγειοπλάστης, η υφάντρα, ο καλαθάς, η μοδίστρα, ο καστανάς, ο γανωματής, ο τροχιστής, ο πεταλωτής, ο σαμαρτζής, ο παγωτατζής, ο μανάβης, ο καρεκλάς, η φουρνάρισσα και οι πλύστρες, οι γεωργοί, οι ξυλοκόποι, οι βαρελάδες, οι κυνηγοί και πολλοί άλλοι μας περιμένουν σ’ ένα “ταξίδι στο χρόνο…” με οδηγό τον Νώντα Ρεντζή και τις διηγήσεις του.
Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη 21 Μαρτίου ώρα 7,30 μ.μ. στο κτίριο της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς Αγρινίου (πλατεία Δημάδη). Διάρκεια έως 30 Απριλίου 2017
Ώρες επισκέψεων:
Τρίτη έως Σάββατο: 11:00 – 13:30 & 18:00 – 21:00
Κυριακή: 11:00 – 13:30, Δευτέρα κλειστά
[Για επισκέψεις σχολείων: τηλ. 26413.60316]
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Ο Νώντας Ρεντζής γεννήθηκε το 1939 στον Δρυμώνα Τριχωνίδας και έζησε τα παιδικά του χρόνια μέσα στη δίνη της κοινής τραγικής μοίρας. Τελείωσε το Γυμνάσιο στο Μεσολόγγι, σπούδασε στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και εργάστηκε στην Ηλιούπολη Αττικής. Έλαβε μέρος στους πολιτιστικούς και κοινωνικούς αγώνες της γενιάς του. Τα τελευταία χρόνια ζωγραφίζει “…σε μια εκ βαθέων προσπάθεια εξομολόγησης, έκφρασης και επικοινωνίας.”
Έχει πραγματοποιήσει δέκα ατομικές εκθέσεις και έλαβε μέρος σε περισσότερες από ογδόντα ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, σε Δημόσιες Πινακοθήκες και Μουσεία εντός και εκτός της χώρας. Η UNESCO τον βράβευσε για την προσφορά του στην τέχνη.