Ο καρκίνος του μαστού είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις που επηρεάζει περίπου 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως (12% του πληθυσμού). Μπορεί να παρουσιαστεί σε διαφορετικές μορφές και συμπτώματα και μία από αυτές που πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα είναι ο καρκίνος in situ που ξεκινάει πιο ύπουλα και είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί.
Ο κορυφαίος μαστολόγος Γιάννης Φύσσας εξηγεί τι ακριβώς είναι ο καρκίνος in situ, πώς μπορεί να διαγνωσθεί και τι πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτόν.
Τι ακριβώς είναι;
Ο In situ καρκίνος, ή επιτόπου δακτυλικό καρκίνωμα , είναι μία αρκετά συνηθισμένη μορφή καρκίνου του μαστού, αφού αφορά 1 στις 5 περιπτώσεις διάγνωσης. Σε αυτή την περίπτωση η κακοήθεια, ξεκινά στους γαλακτοφόρους αδένες, οι οποίοι βρίσκονται κάτω από το δέρμα και οδηγούν στη θηλή.
Πρόκειται ουσιαστικά για μία ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων μέσα στους γαλακτοφόρους αδένες του μαστού, ωστόσο σε αυτό το στάδιο θεωρείται μη επιθετικός καρκίνος του μαστού, που σημαίνει ότι δεν έχει περάσει στον ιστό του μαστού έξω από τους αδένες αυτούς. Γι’ αυτό λέγεται «in situ» που σημαίνει «στην αρχική του θέση».
Παρόλο όμως που είναι μη επιθετικός, ο καρκίνος In situ, μπορεί να οδηγήσει σε επιθετικό καρκίνο. Μάλιστα περίπου ένα 30% των γυναικών με in situ καρκίνωμα θα αναπτύξει επιθετικό καρκίνο του μαστού μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Επειδή αυτός ο τύπος καρκίνου δεν παρουσιάζει εξογκώματα όπως ο καρκίνος του μαστού, έχει διαφορετικά συμπτώματα, τα οποία περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος και αιμορραγία από τη θηλή. Συνήθως, περίπου το 80% των περιπτώσεων καρκίνου in situ, εντοπίζονται με μαστογραφίες (εμφανίζονται ως σκιασμένη περιοχή) και στη συνέχεια ο μαστολόγος θα προτείνει τη διενέργεια βιοψίας για την επιβεβαίωση της διάγνωσης.
Μπορεί να αντιμετωπιστεί;
Όπως και σε άλλες μορφές καρκίνου, δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ασθενών ίδιες και γι’ αυτό ο μαστολόγος σας θα προσαρμόσει το σχέδιο θεραπείας σας με βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων και το ιατρικό σας ιστορικό.
Οι περισσότερες γυναίκες με καρκίνο In situ δεν υποβάλλονται σε μαστεκτομή, απλώς σε αφαίρεση του όγκου και μίας μικρής περιοχής υγιούς ιστού γύρω του για να επιβεβαιωθεί ότι έχουν αφαιρεθεί όλα τα καρκινικά κύτταρα. Οι λεμφαδένες κάτω από τον βραχίονα δεν χρειάζεται να αφαιρεθούν, όπως συμβαίνει με άλλους τύπους καρκίνου του μαστού.
Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του μαστολόγου Γιάννη Φύσσα και μάθετε περισσότερα για τον καρκίνο του μαστού και τις θεραπευτικές μεθόδους που ενδείκνυνται σε κάθε περίπτωση.