Στο ΑγρίνιοCulture.gr μίλησε ο υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας και επικεφαλής του συνδυασμού «Ενωτική Επιμελητηριακή Δράση» Π. Τσιχριτζής ενόψει των επιμελητηριακών εκλογών. O Π. Τσιχριτζής μιλά για το έργο του τα τελευταία χρόνια στο Επιμελητήριο, το νέο πλαίσιο που θέτει για τα Επιμελητήρια ο νέος νόμος με το θεσμός των Επιμελητηριακών Περιφερειακών Συμβουλίων, καθώς επίσης και το ρόλο του Επιμελητηρίου στα προβλήματα του επιχειρείν σήμερα. Απαντά επίσης στις επικρίσεις και τις κατηγορίες που του απευθύνει ο ανθυποψήφιός του, την ανακήρυξη των υποψηφίων από την εκλογική επιτροπή. Τέλος καταθέτει τη γνώμη του για την πορεία της οικονομίας, καθώς επίσης και για το ζήτημα των συνδρομών στο Επιμελητήριο.
Αναφορικά με το έργο του Επιμελητηρίου υπό τη δική του διοίκηση τα τελευταία χρόνια ο Π. Τσιχριτζής τονίζει μεταξύ άλλων πως “το έργο είναι εξαιρετικά μεγάλο, πλούσιο και έχει βοηθήσει πάρα πολλές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν. Μέσα από τα τελευταία δύο ΕΣΠΑ μπορέσαμε να φέραμε στην Αιτωλοακαρνανία 60 εκατ. ευρώ επενδυτικών προγραμμάτων. Αυτά, όπως η στήριξη των επιχείρησεων, η ενημέρωσή τους για φορολογικά ή ασφαλιστικά θέματα, καθώς και οι παρεμβάσεις μας για τα θέματα αυτά είναι πολύ σημαντικά. Βεβαίως οι παρεμβάσεις για τα φορολογικά και ασφαλιστικά θέματα δεν πέτυχαν , γιατί αυτά προέρχονταν μέσα από την πολιτική που εφαρμόζεται από την Τρόικα και το μνημόνιο”. Και προσθέτει πως “το Επιμελητήριο επίσης ήταν παρών σε μια σειρά από τοπικά θέματα, που αφορούν εμμέσως τις επιχειρήσεις, όπως ο Αχελώος, το κάθετο άξονα του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, το Πανεπιστήμιο, το Επιχειρηματικό Πάρκο, το Πάρκο Ιχθυοκαλλιεργειών”.
Αναφορικά με τη στοχοθεσία του Επιμελητηρίου σε σχέση με το νέο νόμο που προβλέπει Επιμελητηριακά Περιφερειακά Συμβούλια, ο Π. Τσιχριτζής τονίζει ότι ουσιαστικά δεν υπάρχουν αλλαγές, γιατί η επαφή του Επιμελητηρίου με την Περιφέρεια ήταν συνεχής. “Δεν είναι τυχαίο ότι οργανώσαμε την Αγροδιατροφική Σύμπραξη και ο Περιφερειάρχης πρότεινε εμένα για την αντιπροεδρία. Πλέον η διαβούλευσή μας θα είναι και τυπική, γιατί έως τώρα πάντα διαβουλευόμασταν με την Περιφέρεια και τα άλλα Επιμελητήρια” αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: “εκείνο που αλλάζει και είναι σημαντικό είναι ότι στα Διοικητικά Συμβούλια θα μπορεί να συμμετέχει ο Περιφερειάρχης ή κάποιος Αντιπεριφερειάρχης και αυτό είναι καλό, να ακούει δηλαδή ο Περιφερειάρχης το μήνυμα των θεμάτων και προβλημάτων που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο”.
Οι Επιμελητηριακές εκλογές γίνονται εν μέσω ενός δύσκολου περιβάλλοντος που έχει διαμορφωθεί για τις επιχειρήσεις. Ο επικεφαλής της «Ενωτικής Επιμελητηριακής Δράσης» αναφέρεται στο τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην Ελληνική οικονομία σημειώνοντας χαρακτηριστικά : “Είμαι επιχειρηματίας και όχι πολιτικός και θέλω να λέω τα πράγματα όπως είναι: αυτή τη στιγμή έχουμε κάποιους μακροοικονομικούς δείκτες που βελτιώνονται, όμως αυτή η βελτίωση θα καθυστερήσει να έρθει στην πραγματική οικονομία”. Και προσθέτει: “Πρέπει λοιπόν να πάρουμε διαφορετικά μέτρα, η μεσαία τάξη έχει υπερφορολογηθεί, αυτό θα πρέπει να αλλάξει, διότι αν συνεχιστεί φοβάμαι ότι θα έχουμε αφανισμό, πριν αρχίσουμε να βλέπουμε τα οφέλη από την ανάκαμψη των μακροοικονομικών δεικτών”.
Σε σχέση με την κατηγορία περί καθεστωτικών πρακτικών στο Επιμελητήριο, που του απευθύνει ο ανθυποψήφιός του, ο Π. Τσιχριτζής απαντά : “Είναι πολύ εύκολο να ρίξεις λάσπη. Είμαι πρόεδρος στο Επιμελητήριο, δεν παρέδωσα σε κάποιον άλλο. Επομένως το Επιμελητήριο σήμερα που έχουμε τα θλιβερά γεγονότα με τις πλημμύρες, δεν θα πρέπει να ενεργήσει; Εγώ περισσότερο ασχολούμαι με τα θέματα του Επιμελητηρίου στην καθημερινότητα παρά με τις εκλογές”. Ενώ παρατηρεί πως ο ανθυποψήφιός του διαπιστώνει πως πρόκειται να υποστεί τεράστια ήττα και άρχισε ψιθυρισμούς. “Εγώ αιτούμαι τη χρήση της αίθουσας του Επιμελητηρίου και την πληρώνω και μάλιστα την πληρώνω στο ανώτατο ποσό που έχουμε εγκρίνει για τη χρήση της αίθουσας. Αιτούμαι λοιπόν ως συνδυασμός -και το ξέρει πολύ καλά αυτό ο ανθυποψήφιος- και πληρώνω τη χρήση της αίθουσας. Δεν μπορεί μονίμως να διαστρεβλώνει την αλήθεια” λέει χαρακτηριστικά ο Π. Τσιχριτζής και συνεχίζει σημειώνοντας πως “είναι λυπηρό, επειδή διαπιστώνει πως πρόκειται να υποστεί τεράστια ήττα, άρχισε ψιθυρισμούς και μας κατέκρινε άκομη και που αναμειχθήκαμε με τις πλημμύρες. Δεν έπρεπε, δηλαδή, το Επιμελητήριο να επισκεφθεί τα μέλη του και να δει τι συμφορά τους βρήκε; Εγώ δεν ασχολούμουν με τις εκλογές αυτές τις μέρες, ο ανθυποψήφιος όμως τραπέζωνε κόσμο στο Μεσολόγγι”.
Για τα περί άδικης μη ανακήρυξης υποψηφιότητας στον ανθυποψήφιο συνδυασμό, ο Π. Τσιχριτζής απαντά λέγοντας: “Λυπάμαι, γιατί ο ανθυποψήφιος επαγγέλλεται νέο τρόπο διοίκησης του Επιμελητηρίου και δεν προστατεύει τους υποψηφίους του συνδυασμού του. Πέντε υποψηφιότητες απορρίφθηκαν από την Εκλογική Επιτροπή, η οποία δεν έχει καμία σχέση με το Επιμελητήριο. Δημιουργείται τέσσερις μήνες πριν τις εκλογές με απόφαση του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και αποτελείται από δικηγόρο που ορίζει ο δικηγορικός σύλλογος, από δύο υπαλλήλους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, έναν υπάλληλο του Επιμελητηρίου και ένα μέλος του Επιμελητηρίου που δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές. Η διοίκηση του Επιμελητηρίου δεν ανακατεύεται με τη συγκεκριμένη επιτροπή, είναι αποφάσεις δικές τους και σύμφωνα με το νόμο”. Και καταλήγει συμπεραίνοντας ότι “η ακύρωση πέντε υποψηφιοτήτων από το συνδυασμό του ανθυποψηφιού μου δείχνει και το νέο μοντέλο διοίκησης που επικαλείται”.
Το ζήτημα της συνδρομής προς το Επιμελητήριο, αλλά και των οφειλών των επιχειρήσεων, απασχολεί αρκετά τα μέλη του. Ο Π. Τσιχριτζής εξηγεί ότι “οι οφειλές προς το Επιμελητήριο δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, όμως πρέπει αυτά να εισπραχθούν διαφορετικά θα πρέπει το Διοικητικό Συμβούλιο της αντίστοιχης περιόδου να καταβάλλει τα χρήματα από την τσέπη του. Γι΄αυτό προχώρησαμε σιγά – σιγά να απαιτούμε από τα μέλη μας την αποπληρωμή των οφειλόμενων συνδρομών”. Ενώ αναφορικά με το ζήτημα της συνδρομής ο Π. Τσιχριτζής διαπιστώνει πως “γίνεται μία σπέκουλα”. “Όλες οι επιχειρήσεις είτε είναι ατομικές, είτε έχουν οποιαδήποτε άλλη νομική μορφή, οφείλουν να είναι εγγραμμένες στο ΓΕΜΗ και να πληρώνουν το ΓΕΜΗ. Το Επιμελητήριο από 1/1/2015 δεν εισπράττει συνδρομές, είναι μέλος η κάθε επιχείρηση του Επιμελητηρίου, αλλά δεν έχει υποχρέωση καταβολής συνδρομής” εξηγεί. Και προσθέτει πως “στο Επιμελητήριο βασική αρχή είναι ότι συνδρομή πληρώνουν αυτοί που παίρνουν ανταποδοτικές υπηρεσίες. Η συνδρομή δε είναι τόσο χαμηλή που ούτε ο εκπολιτιστικός σύλλογος Άνω Ραχούλας δεν έχει τέτοια συνδρομή, όχι ένας θεσμός όπως το Επιμελητήριο. Όλα τα άλλα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, λυπάμαι για την έκφραση, αλλά έτσι είναι”.
Aναλυτικά η συνέντευξη του Π. Τσιχριτζή στην κάμερα του ΑγρίνιοCulture.gr