Του Προέδρου του Συνδέσμου Αργυροπηγαδιτών – Δήμου Θέρμου
Βασίλη Κωνσταντινίδη
Οι τελευταίες πλημμύρες έπληξαν και πάλι με μεγάλη ένταση την περιοχή του χωριού και έμεινε πλήρως αποκλεισμένο για δυο ημέρες. Το χωριό μας όπως και τα γειτονικά χωριά Αμβρακιά, Κοκκινόβρυση και Χαλίκι με Απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνας Σταρακά, και κατόπιν σχετικού αιτήματος του Δήμου Θέρμου, κηρύχθηκαν σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και την άμεση διαχείριση των συνεπειών από καταστροφές που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα της περιόδου 30-11-2017 έως 2-12-2017.
Καλές βέβαια είναι οι ανακοινώσεις αμέσως μετά τις καταστροφές, αλλά το θέμα είναι τι γίνεται παραπέρα. Ας δούμε τι ακολούθησε τις πλημμύρες του 2015 και κυρίως την μεγάλη κατολίσθηση στην περιοχή του Γαρδικιώτη που προξένησαν πολύ μεγάλες ζημιές.
Έγινε μια πρόχειρη αποκατάσταση, αλλά σοβαρή παρέμβαση εδω και τρία χρόνια δεν έγινε. Εγκρίθηκε μάλιστα, από το Κοινοτικό Ταμείο Αλληλεγγύης το ποσό των 1.100.000 Ευρώ για την αποκατάσταση του δρόμου Θέρμο – Δρυμώνας –Αργυρό Πηγάδι. Το έργο δημοπρατήθηκε, το ανέλαβε εργολάβος αλλά δυστυχώς δεν έφτασε ποτέ στην υλοποίηση λόγω παραλείψεων των Υπηρεσιών της Περιφέρειας.
Και ακόμα μέχρι σήμερα δεν ανέλαβε τις ευθύνες της η Περιφέρεια. Δεν είναι δηλαδή το ότι δεν διαθέτουμε δικά μας χρήματα για τη συντήρηση των δρόμων και την αποκατάσταση των ζημιών, αλλά χάνονται και κοινοτικά – ευρωπαïκά χρήματα προορισμένα για την αντιμετώπιση προβλημάτων στην πιο παραμελημένη περιοχή της χώρας;
Για το θέμα ενημερώθηκε και ο Βουλευτής και Αντιπρόεδρος της Βουλής κ Γιώργος Βαρεμένος κατά την επίσκεψή του στο χωριό μας κατά τη γιορτή κάστανου, που άρχισε αμέσως τις παρεμβάσεις του.
Ας κρατήσουμε σαν είδηση την ανάρτησή του στις 27 Νοεμβρίου 2017, ύστερα από τη συνάντηση που είχε με την Αντιπεριφερειάρχη κ Σταρακά για διάφορα θέματα. Αναφέρεται και στο συγκεκριμένο θέμα, γράφοντας:
«Έθεσα, επίσης, το θέμα της απώλειας του προγράμματος ύψους 1,1 εκατ. ευρώ που προοριζόταν για οδικό έργο στο ορεινό Θέρμο λόγω της μη κανονικής ανάρτησης των διαδοχικών φάσεών του, θέμα που επανειλημμένα έχω θέσει το προηγούμενο διάστημα, ζητώντας να αναζητηθεί δυνατότητα θεραπείας του. Όπως προέκυψε από τη συζήτηση με την κ. Σταρακά, αναμένεται υπογραφή του Περιφερειάρχη προκειμένου το έργο να ενταχθεί σ’ αυτό ή σε άλλο πρόγραμμα».
Ας ελπίσουμε λοιπόν, πως έστω και τώρα, το πρόβλημα θα λυθεί και θα προχωρήσει η υλοποίηση του έργου.
Δεύτερον. Η παλιά γέφυρα στη θέση Μύλος, στο δρόμο προς την Αμβρακιά, καταπλακώθηκε και εξαφανίστηκε με τις πλημμύρες του 2015. Εκτιμήθηκε τότε από όλους πως πρέπει να γίνει νέα γέφυρα και ειδικότερα να αναζητηθεί μια παλιά μεταλλική γέφυρα από τον ΟΣΕ. Προϋπόθεση βέβαια ήταν να κατασκευαστούν τα δυο απαραίτητα βάθρα. Που είμαστε σήμερα τρία χρόνια μετά; Δεν ανατέθηκαν καν οι μελέτες για την κατασκευή τους.
Και ας πάρουμε μια εικόνα από τις εργασίες πάλι για τον εντοπισμό της γέφυρας στη συγκεκριμένη θέση, μετά τις πρόσφατες βροχές!
Το πιο ανησυχητικό όμως είναι μια σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμου.
Στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου και στο προυπολογισμό για το 2017 υπήρχε ένα ποσό 30.000,00 για κατασκευή βάθρων γέφυρας στο συγκεκριμένο σημείο, έτσι ώστε να μπεί μεταλική γέφυρα. Στη συνεδρίαση όμως, της 28ης Απριλίου του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίζεται καταπλειοψηφία να γίνει απένταξη του έργου «Κατασκευή βάθρων γέφυρας Αργυρού Πηγαδίου» δαπάνης 30.000,00 ευρώ και ένταξη του έργου «Συντήρηση οδοποιΐας τµήµατος Ανάληψη- Ι. Μ. Ιωάννου Προδρόµου Ανάληψης για αποκατάσταση ζηµιών από θεοµηνίες, προϋπ/σµόυ 30.000,00
Απόσπασμα απο τα πρακτικά τουΔημοτικούΣυμβουλίου.
Εισηγούµενος το θέµα ο κ. ∆ήµαρχος ανέφερε:
Α) Η πίστωση των 30.000,00 ευρώ για την εκτέλεση του έργου«Κατασκευή βάθρων γέφυρας Αργυρού Πηγαδίου» προέρχεται από το Πρόγραµµα πρόληψης και αντιµετώπισης ζηµιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεοµηνίες στους Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθµού της χώρας, και σύµφωνα µε έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών για τα έργα που έχουν ενταχθεί το έτος 2015 θα πρέπει να έχουν δροµολογηθεί διαδικασίες δηµοπράτησης έως της 31-06-2017. Για το συγκεκριµένο γεφύρι χρειάζονται γεωλογικές µελέτες, εφόσον εκεί είναι σαθρό το έδαφος και όχι βραχώδες, όπως ήταν το αντίστοιχο του ∆ιπλατάνου, και αυτό προέκυψε από επισκέψεις µηχανικών και της Περιφέρειας. Επειδή µε τον νέο νόµο των αναθέσεων (4412/2016) δεν είναι δυνατή στο άµεσο επόµενο διάστηµα η ανάθεση µελέτης µε τη διαδικασία του άρθρου118 (κλήρωση), έτσι ώστε να δροµολογηθούν έγκαιρα διαδικασίες δηµοπράτησης (έως 31/06), για να µην απολεσθεί το ποσό των 30.000,00 ευρώ προτείνουµε να διατεθεί αυτό για την αποκατάσταση του οδοστρώµατος µε ασφαλτοτάπητα στα αντίστοιχα κοµµάτια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, στον δηµοτικό δρόµο πού συνδέει τον κεντρικό δρόµο της Ανάληψης µέχρι το µοναστήρι του Άη Γιάννη του Προδρόµου, ώστε να υπάρξει η αποκατάσταση, καθώς πράγµατι η µεγαλύτερη φθορά εκεί έγινε από θεοµηνίες. Β) Επί πλέον το έργο «Κατασκευή βάθρων γέφυρας Αργυρού Πηγαδίου» αποτελεί τµήµα του εγκεκριµένου προγράµµατος της Περιφέρειας «οδοποιϊα Θέρµο Αργυρό Πηγάδι», προϋπ/σµού 1.100.000,00 €. Για τους παραπάνω λόγους προτείνω την τροποποίηση του Τεχνικού προγράµµατος µε την αντίστοιχη αναµόρφωση του προϋπολογισµού και εγγραφή σε αυτό του έργου: «Συντήρηση οδοποιΐας τµήµατος Ανάληψη – Ι. Μ. Ιωάννου Προδρόµου Ανάληψης για αποκατάσταση ζηµιών από θεοµηνίες».
Όσον αφορά την πρώτη αιτιολογία ως ένα βαθμό το καταλαβαίνουμε και θα μπορούσε ένα μέρος απο αυτό το ποσό να πάει και στη αποκατάσταση του δρόμου που ξεκινάει απο το σημείο αυτό του Μύλου προς τον Ναό του Αγίου Γεωργίου του Νεομάρτυρα, για τον οποίο Ναό , ο Συνδεσμός μας μαζί με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο κατάφεραν να τον αναστηλώσουν το 2011 συγκεντρώνοντας 70.000 ευρώ και πλέον απο μέλη και φίλους του χωριού μας και απο τη μεριά των αρμόδιων φορέων δεν εντάσεται το κομάτι αυτό του δρόμου ούτε στην τυπική συντήρηση των δρόμων που γίνεται κάθε άνοιξη. Δεν θα μπούμε στη λογική για το ποιός Άγιος είναι καλύτερος.
Όσον αφορά τη δεύτερη αιτιολογία και αν ακόμη γίνει το συγκεκριμένο έργο του
1.1 εκ. της περιφέρειας δεν αναφέρει στη μελέτη κατασκευή γέφυρας στη θέση Μύλος.
Ένα ακόμη στοιχείο που μας ανησυχεί είναι ότι εδώ και τρεις τέσσερις μήνες που οι διαδικασίες ανάθεσης των μελετών έχει ξεκαθαρίσει δεν έχει γίνει κάτι ακόμη, καθώς επίσης στην εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής στο ΔΣ για το σχέδιο τεχνικού προγράμματος του Δήμου για το 2018 δεν υπάρχει κάποιο αντίστοιχο ποσό όπως το 2017 για κατασκευή βάθρων. Αντίθετα υπάρχει το ποσό των 30.000 ευρώ για την συντήρηση οδοποιίας τμήματος Ανάληψη-Ι.Μ. Ιωάννου Προδρόμου. Έργο το οποίο έχει εκτελεστεί!
Τρίτον. Σε εκκρεμότητα έχει μείνει ο δρόμος προς την Τριχιά, ο δρόμος πάνω από το χωριό προς το βουνό, ο οποίος φέρνει τα νερά της βροχής μέσα στο χωριό. Έγινε μια παρέμβαση την άνοιξη από τη μπουλτόζα της Περιφέρειας, αλλά δεν πήγε στη συνέχεια ένα μηχάνημα να ανοίξει τα αυλάκια, ειδικά στις στροφές, ώστε τα όμβρια να παροχετεύονται στα πλησιέστερα ρέματα.
Είναι μια αναγκαία παρέμβαση, το επισημαίνει και η έκθεση του ΙΓΜΕ απο το 2015,γιατί μπορεί, από τα νερά αυτά, να απειληθεί ολόκληρο το χωριό. Και δεν είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο. Αν πάει κάποιος που καταλαβαίνει από τέτοιες δουλειές πιστεύουμε πως μπορεί να το βεβαιώσει και να προτείνει την πιο εύκολη και αποτελεσματική παρέμβαση. Το έχουμε ζητήσει επανειλημμένα τόσο από την Περιφέρεια όσο και απο το Δήμο με επιστολές μας. Ας υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των αρμόδιων φορέων και ας αναλάβει την ευθύνη όποιος την έχει πριν είναι πολύ αργά.
Και βέβαια από το Δήμο Θέρμου περιμένουμε και την επιτάχυνση των ενεργειών για την ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής μελέτης για το τμήμα του δρόμου Αμβρακιά – Αργυρό Πηγάδι. Τώρα που άνοιξε κάποια χαραμάδα χρηματοδότησης, μη βρεθούμε με εκκρεμότητες στις μελέτες, οι οποίες μελέτες λέμε ότι εκπονήθηκαν από το Δήμο τα προηγούμενα χρόνια.
Δεν θέλουμε να συνηθίσουμε στα νέα δεδομένα, δικαιούμαστε τις βασικές υποδομές, όπως το δρόμο, να έχουμε πρόσβαση στα χωριά μας και στα σπίτια μας, στη εργασία μας, δεν είναι πάντα ποσοτικό το θέμα αλλά και ποιοτικό.