Του Δημήτρη Παπαδάκη
Ο πίνακας αυτός διαβιβάστηκε στη Βουλή και αφορά τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, έως την 31.12.2017, αναφορικά με τους ελέγχους στις λίστες μεγαλοκαταθετών και εμβασμάτων του εξωτερικού. Τα τελευταία χρόνια λοιπόν ελέγξαμε περίπου τις μισές υποθέσεις και επιβάλλαμε πρόστιμα 900 εκατ. και κάτι ψιλά, αλλά εισπράξαμε μόνο 100 εκατ. και κάτι ψιλά.
Τα συμπεράσματα είναι καταλυτικά : Οι διαπρύσιοι κήρυκες του “φέρτε πίσω τα κλεμμένα” -που λίγο – πολύ σήμαινε ότι αρκούν τα κλεμμένα για να σωθούμε- τα τελευταία χρόνια κατάφεραν να μην έχουν ελέγξει ακόμη όλες τις υποθέσεις. Τα κλεμμένα που θα μας έσωζαν είναι σε επίπεδο προστίμων μονάχα ένα δισεκατομμύριο κι αυτό σκάρτο κι αν ολοκληρωθούν οι έλεγξοι σε επίπεδο προστίμων μοιάζει εξαιρετικά απίθανο να αγγίξουν τα 3 δισ. Όσο για την πολύ χαμηλή εισπραξιμότητα, αυτοί που διοικούν τη χώρα ας δώσουν τις απαραίτητες εξηγήσεις…
Μακάρι το πρόβλημα της χώρας να ήταν δύο – τρία δισεκατομμύρια! Δυστυχώς όμως δεν είναι. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει το κράτος να εισπράξει τα πρόστιμα που επιβάλλει, να ολοκληρώσει τον έλεγχο όλων των υποθέσεων. Αλλά δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες.