Του Δημήτρη Παπαδάκη
Για έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο με την κοινωνία όρθια, μιλά η Κυβέρνηση. Τα πράγματα βεβαίως είναι αρκετά διαφορετικά. Μνημόνιο η χώρα θα πάψει να έχει, όταν βρει στις αγορές ένα φθηνό επιτόκιο που να μπορεί να ανατροφοδοτεί το χρέος της με βιώσιμους όρους. Η κοινωνία πάλι διέρχεται αυτή τη φάση χρεωμένη…
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία:
– οι φορολογούμενοι με παλαιές οφειλές προς την εφορία, δηλαδή οφειλές που είχαν δημιουργηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017, και οι οποίοι χρωστούν έως 3.000 ευρώ ανέρχονταν στο τέλος Σεπτεμβρίου στους 993.743
– οι φορολογούμενοι με νέες φορολογικές οφειλές, δηλαδή οφειλές που έχουν δημιουργηθεί εντός του τρέχοντος έτους και οι οποίοι χρωστούν έως 3.000 ευρώ ανέρχονταν στο τέλος Σεπτεμβρίου στους 1.322.900. Με βάση τα παραπάνω περίπου 2,3 εκατ. φορολογούμενοι εμφανίζονται να έχουν οφειλές προς την εφορία έως 3.000 ευρώ.
Εντός λοιπόν του 2018 1,3εκατ. Έλληνες που δεν χρωστούσαν στην εφορία έχουν πλέον οφειλές, αφού δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην υπερφορολόγηση. Όσοι δεν ρυθμίζουν και δεν πληρώνουν και χρωστούν πάνω από 500 ευρώ για περισσότερους από δυο μήνες συνήθως βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις. Τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που εφαρμόζει η εφορία είναι η έκδοση ηλεκτρονικού κατασχετηρίου για την αυτόματη απόδοση στο δημόσιο ταμείο των υπολοίπων τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών του δημοσίου, η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, κατά κύριο λόγο ακινήτων, με απώτερο σκοπό τον πλειστηριασμό τους και η έκδοση κατασχετηρίου στα χέρια τρίτων, όπως είναι οι μισθωτές ή οι προμηθευτές του οφειλέτη.
Η υπερφορολόγηση επί της ουσίας ληστεύει τους Έλληνες και προϊόντος του χρόνου δημεύει τις περιουσίες τους. Το πρόβλημα είναι το κράτος το μόνο ξέρει να κάνει είναι να επιβάλλει φόρους και όχι να δημιουργεί τις προϋποθέσεις, ώστε οι άνθρωποι να επιχειρούν και να βγάζουν χρήματα για να πληρώνουν τους φόρους.