Τιμή στο Χρήστο Ράδο από το ΤΕΕ [video]

                                    Πως σχολίασε ο δωρητής της μελέτης οδοποιίας για τη σύνδεση του Αγρινίου                   με την Ιόνια Οδό την έως τώρα πρόοδο του έργου

Τον Αγρινιώτη μηχανικό Χρήστο Ράδο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας RACE, που εκπόνησε ως δωρεά υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου τη μελέτη οδοποιίας της σύνδεσης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό τίμησε το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, με πρωτοβουλία του προέδρου του Λίνου Μπλέτσα. Η βράβευση του Χρ. Ράδου πραγματοποιήθηκε παρουσία πλήθος μηχανικών στο πλαίσιο της εκδήλωσης του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του, την Παρασκευή 25/1.

Στη συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του ο Χρήστος Ράδος αποκάλυψε ότι στον ένα χρόνο που μεσολάβησε από τη δωρέα της μελέτης έχει δεχθεί 58 τηλεφωνήματα από κατοίκους της περιοχής -κατά βάση αγνώστους στον ίδιο- προκειμένου να τον ευχαρίστησουν για την προσφορά του, να του ζητήσουν ενημέρωση για τη χάραξη του δρόμου και την πρόοδο του έργου. Επί της προόδου του έργου, που σημειωτέον ότι το Υπουργείο Υποδομών ένα χρόνο μετά τη δωρεά δεν έχει καταφέρει να βρει πόρους για την ωρίμανση της μελέτης, δηλαδή κατά κύριο λόγο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, έχει ιδιαίτερη αξία το σχόλιο που έκανε ο Χρήστος Ράδος.

«Δεν ξέρω ποια θα είναι η εξέλιξη αυτού του έργου, αυτό που ξέρω είναι ότι εμείς θα συνεχίσουμε να κυνηγάμε τις μπανάνες….»

Χρησιμοποίησε τον παραλληλισμό με το λεγόμενο πείραμα της Κοινωνικής Μηχανικής που αποδίδεται στον Αμερικάνο ψυχολόγο Harry Harlow. Κατά το πείραμα αυτό σε ένα κλουβί κλείνονται μαϊμούδες και από την οροφή του κρέμονται μπανάνες. Όταν κάποια μαϊμού επιχειρεί να πιάσει τις μπανάμες, μάνικες καταβρέχουν με νερό τις μαϊμούδες. Αυτό επαναλαμβάνεται κάποιες φορές, μέχρι που οι περισσότερες μαϊμούδες αντιλαμβάνονται ότι η προσπάθεια να πιάσεις μια μπανάνα είναι συνυφασμένη με την ψυχρολουσία. Έτσι, κάθε φορά που επιχειρεί κάποια μαϊμού να το τολμήσει, δέχεται την επίθεση των υπολοίπων. Στην επόμενη φάση, αντικαθίσταται μια μαϊμού από μια νέα που δεν έχει βιώσει την ψυχρολουσία. Επιχειρεί να πιάσει την μπανάνα, αλλά αμέσως τις επιτίθενται οι υπόλοιπες που ξέρουν τις συνέπειες. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται, μέχρι που όλες οι μαϊμούδες να έχουν αντικατασταθεί από άλλες. Έτσι, παρατηρείται το φαινόμενο να βρίσκονται στο κλουβί μαϊμούδες που δεν έχουν υποστεί ποτέ την ποινή της ψυχρολουσίας και χωρίς να ξέρουν τον λόγο, ούτε επιχειρούν να πιάσουν τις μπανάνες, αλλά ούτε και επιτρέπουν σε κάποια άλλη να το κάνει, γιατί απλά… «έτσι το βρήκαν»…. «Δεν ξέρω ποια θα είναι η εξέλιξη αυτού του έργου αυτό που ξέρω είναι ότι εμείς θα συνεχίσουμε να κυνηγάμε τις μπανάνες….» είπε με νόημα ο Χρήστος Ράδος. Ενώ σε σχέση με το γιατί έκανε τη δωρεά ο Χρ. Ράδος απάντησε εξίσου με νόημα λέγοντας πως “όλοι εμείς θα ήμασταν φτωχότεροι, αν δεν μας έδιναν αυτοί που δεν μας χρωστάνε”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χαιρετισμό στην εκδήλωση έκανε και η project manager της μελέτης, συνεργάτιδα του Χρ. Ράδου, Διονυσία Ράππου. Την προσφορά του Χρήστου Ράδου εξήραν ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας στην ομιλία του, αλλά και ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου.