Με γοργό ρυθμό θέλει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η ΔΕΔΑ να προχωρήσει η υλοποίηση του σχεδιασμού για την επέκταση των δικτύων υγροποιημένου Φυσικού Αερίου σε Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο. Το επόμενο βήμα για την υλοποίηση του σχεδίου, μετά την εξασφάλιση των πόρων, είναι να οριστικοποιηθούν οι χώροι για τους σταθμούς LNG, όπου θα γίνεται η αποθήκευση του υγροποιημένου φυσικού αερίου και η επαναεριοποίηση του.
Στην περίπτωση του Αγρινίου οι υποψήφιοι χώροι είναι ένας χώρος στην περιοχή του Δοκιμίου στο δρόμο προς Καλύβια και ο άλλος είναι ένας χώρος μερικά χιλιόμετρα βορειότερα από το κόμβο της Συκιάς κοντά σε ανενεργό σήμερα εργοστάσιο. Ωστόσο στη σύσκεψη που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στη Πάτρα παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη -σύμφωνα πληροφορίες του ΑγρίνιοCulture.gr- από το δήμαρχο Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου προτάθηκε η χωροθέτηση να γίνει στο δημόσιο κτήμα 240 στρ. στο Αγγελόκαστρο που ο δήμος Αγρινίου, αλλά και το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, έχουν ζητήσει να παραχωρηθεί από την ΕΤΑΔ, προκειμένου να δημιουργηθεί Επιχειρηματικό Πάρκο.
Εξάλλου ο χώρος που απαιτείται για τη δημιουργία του σταθμού LNG είναι περί τα 3 στρέμματα μόνο. Έτσι η συγκεκριμένη πρόταση έχει -θεωρητικά τουλάχιστον- το πλεονέκτημα να “απεμπλέξει” και τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου. Επιπλέον στα πλεονεκτήματα της πρότασης για τη συγκεκριμένη χωροθέτηση είναι πως, σε αντίθεση με τους άλλους χώρους που προτείνονται και είναι ιδιωτικοί, πρόκειται για δημόσια έκταση, άρα θα υπάρξει οικονομικό όφελος για το Δημόσιο, αφού θα γλιτώσει τα χρήματα της εξαγοράς του χώρου ή της απαλλοτρίωσης και κυρίως δεν θα διακινδυνεύσει με καθυστέρηση η υλοποίηση του σχεδίου από την τυχόν εμπλοκή της απαλλοτρίωσης στα δικαστήρια. Τέλος από τη στιγμή που μιλάμε για χερσαία μεταφορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου μια τέτοια χωροθέτηση βολεύει από τη στιγμή που γειτνιάζει με την Ιόνια Οδό και τον κόμβο του Αγγελοκάστρου.
Ωστόσο το μειονέκτημα της πρότασης είναι η πιθανή αύξηση του κόστους, προκειμένου να κατασκευαστεί αγωγός που φέρει το φυσικό αέριο από το σταθμό του LNG στους οικιακούς χρήστες στην πόλη του Αγρινίου. Από την άλλη βέβαια, αν επιλεγεί μια από τις άλλες χωροθετήσεις που προτείνονται εγγύτερα στην πόλη του Αγρινίου και το Επιχειρηματικό Πάρκο δημιουργεί σε μεταγενέστερη φάση στη συγκεκριμένη θέση στο Αγγελόκαστρο και πάλι θα απαιτεί η κατασκευή αγωγού για τις ανάγκες του Επιχειρηματικού Πάρκου.
Σε κάθε περίπτωση από τη στιγμή που στην παρούσα φάση το ζητούμενο είναι η χωροθέτηση θα πρέπει να γίνει ένας σχεδιασμός με βάση και τις προοπτικές και τις πιθανές μελλοντικές ανάγκες της περιοχής. Εξάλλου μιλάμε πρωτίστως για ένα αναπτυξιακό εργαλείο, όπως είναι το φυσικό αέριο, του οποίου οι κυριότεροι καταναλωτές είναι οι επιχειρήσεις. Αν λοιπόν βλέπουμε πραγματικά ως αναπτυξιακό εργαλείο την έλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή, τότε θα πρέπει να συνυπολογίσουμε όλες τις παραμέτρους και να αποφασίσουμε και για την προοπτική δημιουργίας ενός Επιχειρηματικού Πάρκου στην περιοχή.