Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε κάθε ευκαιρία εμφανίζεται ικανοποιήμενη από την πρόοδος του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας. Ωστόσο υπάρχουν πολλές φωνές εντός και εκτός Ελλάδας που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με την ταχύτητα του ΕΣΠΑ και την απορροφητικότητά του.
Αν προχωρήσουμε με την σημερινή ταχύτητα, στον τελευταίο χρόνο, το 2023, θα πρέπει να δαπανήσουμε το 46% περίπου των πόρων του ΕΣΠΑ
Η Περιφερειακή Αρχή του Απ. Κατσιφάρα έως τώρα διατείνεται -και έτσι είναι- πως 341 έργα με συνολικό προϋπολογισμό 449,3 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 88,5% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας, έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Ωστόσο επιμελώς έως τώρα έχει αποφύγει να μιλήσει για την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ… Είναι χαρακτηριστικό όμως ότι 4η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας στο κλείσιμο του 2018 ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής DG REGIO, Χρήστος Γκόγκος, τόνισε ότι “δεν θα πρέπει να συνεχίσουμε με την σημερινή ταχύτητα, διότι αν προχωρήσουμε με την σημερινή ταχύτητα, θα φτάσουμε στον τελευταίο χρόνο, το 2023, και θα έχουμε να δαπανήσουμε τον τελευταίο χρόνο 46% περίπου των πόρων του Προγράμματος”. Πρόσθεσε μάλιστα με νόημα πως “το 2019 θα διανύσουμε μία χρονιά έντονου πολιτικού χρώματος και στην χώρα μας και στην Ευρώπη, με τις εκλογές οι οποίες έρχονται, και αυτό το γεγονός ίσως να αποτελεί και έναν λόγο φρεναρίσματος των διαδικασιών της υλοποίησης του Προγράμματος.
Που σημαίνει ότι αυτόματα φτάνουμε στο 2020 χωρίς να το καταλάβουμε, τελευταία χρονιά που θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες προετοιμασίας του επόμενου πακέτου, να έχουμε κλείσει με τα προαπαιτούμενα για την επόμενη περίοδο, και συγχρόνως να έχουμε τρέξει γρήγορα αυτή την περίοδο. Μεγάλο το στοίχημα….”
Σε ανάλογο τόνο και ο εκπρόσωπος του Υπ. Οικονομίας & Ανάπτυξης (ΕΥΣΕ/ΕΑΣ), Παναγιώτης Μπαρλαμπάς, υπογράμμισε σε σχέση με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Δυτικής Ελλάδας πως “αν πούμε ότι για κάθε έτος απλώς πάμε να καλύψουμε την υποχρέωση του ν+3 (Κανόνας αυτόματης αποδέσμευσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθε τμήματος των αναλήψεων υποχρεώσεων του προϋπολογισμού το οποίο δεν χρησιμοποιήθηκε έως τις 31 Δεκεμβρίου του τρίτου έτους μετά το έτος της ανάληψης υποχρεώσεων), τότε για το έτος 2023 θα απαιτηθούν δαπάνες που είναι ίσες περίπου με το 48% του προϋπολογισμού του ΠΕΠ και συμπεριλαμβανομένων των πόρων του αποθεματικού θα φτάσουν δηλαδή περίπου πάνω από 240 εκ. ευρώ. Δύσκολο νούμερο προς επίτευξη…”
Το είδαμε και στο προηγούμεν ΕΣΠΑ το 2014 και το 2015 οι πληρωμές να εκτινάσονται και το ΕΣΠΑ πραγματικά να “τρέχει”. Όμως πολλά έργα δεν ολοκληρώθηκαν με αποτέλεσμα να γίνουν “γέφυρες” για την επόμενη περίοδο και να δεσμεύσουν πόρους του επόμενους προγράμματος. Τα μηνύματα λοιπόν είναι σαφή. Και δυστυχώς σε παρόμοιο δρόμο κινείται και τώρα το ΕΣΠΑ. Δικαιολογίες υπάρχουν. Φταίει η ελλιπής προετοιμασία των έργων, φταίει η γραφειοκρατία, φταίει ο νόμος 4412… Κάποια από αυτά ίσως να ήταν αναπόφευκτα εμπόδια. Το μόνο σίγουρο όμως είναι πως το ΕΣΠΑ πρέπει να αλλάξει ταχύτητα και οπωδήποτε να δοθεί μια απάντηση στα όποια προβλήματα. Διαφορετικά είναι μάλλον βέβαιο πως θα είμαστε ξανά στο ίδιο έργο θεατές.