ΚΚΕ: Νέο εργοδοτικό έγκλημα στο ΝΗΡΕΑ

Τομεακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ

Νέο εργοδοτικό έγκλημα στο ΝΗΡΕΑ
Ένα σχεδόν μήνα μετά το εργατικό ατύχημα που στοίχισε τη ζωή σε έναν εργαζόμενο, ένα ακόμα εργατικό ατύχημα συνέβη στις Ιχθυοκαλλιέργειες του ΝΗΡΕΑ. Όπου ένας εργαζόμενος την Τετάρτη 6 Φλεβάρη τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι του, μετά από πτώση από την βάρκα που επέβαινε. Και αυτό το περιστατικό αναδεικνύει για άλλη μια φορά ότι οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν για τη ζωή τους λόγω της εντατικοποίησης της δουλειάς, των επικινδύνων συνθηκών κάτω από τις οποίες υποχρεώνονται να δουλεύουν, τα σχεδόν ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που απαιτούνται. Επιβεβαιώνεται πως οι εργοδότες στο βωμό του κέρδους τους δεν υπολογίζουν την ανθρώπινη ζωή. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και των κινδύνων που παραμονεύουν για την ασφάλεια και την προστασία της ζωής των εργαζομένων.

Καταγγέλλουμε τις τεράστιες ευθύνες τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και των προηγούμενων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Με τους εκατοντάδες νέους νόμους που ψήφισαν και τους παλιότερους που διατηρούν, ρίχνουν νερό στο μύλο της ασυδοσίας της εργοδοσίας και ποτίζουν την εργασιακή ζούγκλα. Διέλυσαν τις εργασιακές σχέσεις, επέκτειναν και βάθυναν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, την ενοικιαζόμενη εργασία μέσω δουλεμπόρων, χτύπησαν και συνεχίζουν να χτυπάν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τσάκισαν το μεροκάματο και δημιούργησαν συνθήκες “δουλειά να είναι κι ό,τι να ‘ναι” για την πλειοψηφία της εργατικής τάξης. Αυτή είναι η βάση που δημιουργεί το έδαφος για τα εργατικά ατυχήματα. Αυτή είναι η περιβόητη “δίκαιη ανάπτυξη” και “έξοδος από την κρίση” που προπαγανδίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Δηλαδή δίνουμε τα πάντα στους βιομήχανους (νόμους, φοροαπαλλαγές, δικαιώματα, ζωές…) για να κάνουν “επενδύσεις”, δηλαδή να σκάνε στα κέρδη με αντάλλαγμα μια δουλειά χωρίς δικαιώματα και επίφοβη για τη ζωή των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση έχει επιπλέον μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση που υπάρχει στις υπηρεσίες ελέγχου.
Καλούμε τους εργαζόμενους του ΝΗΡΕΑ και συνολικά την εργατική τάξη της περιοχής να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να σπάσουν τη σιωπή τους, να σπάσουν την τρομοκρατία και να οργανωθούν στα ταξικά σωματεία.
Η υπόθεση της περιφρούρησης της ζωής της εργατικής τάξης και των παιδιών της περνάει μέσα από τον οργανωμένο αγώνα για:

Κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων και μέτρων, των μνημονίων.
Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές.
Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Ειδικότερα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς να παλέψουμε για:
 Προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, μέσα από το κρατικό σώμα γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας.
 Ουσιαστικό έλεγχο από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με προσανατολισμό στην εργοδοτική ευθύνη για τη συνδυασμένη εφαρμογή του συνόλου της νομοθεσίας και των κανονισμών για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, τη δημόσια υγεία και ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.
 Κατοχύρωση της εργοδοτικής εισφοράς για την ασφαλιστική κάλυψη του εργαζόμενου από τον επαγγελματικό κίνδυνο.
 Άμεσα ουσιαστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ). Συνδυασμένη, με σαφή διακριτά καθήκοντα, δράση των Επιθεωρήσεων Ασφαλείας και Υγείας με τις Επιθεωρήσεις Εργασιακών Σχέσεων για την αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία και ασφάλεια (π.χ. εξοντωτικά ωράρια, μαύρη εργασία, κ.λπ.).
 Ίδρυση κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας, ενταγμένου αποκλειστικά στο δημόσιο σύστημα Υγείας, κατάργηση των Εξωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης των κινδύνων (ΕΞΥΠΠ).
Απαιτούμε:
 Να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες του τραυματία εργάτη και της οικογένειάς του με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.
 Να διερευνηθούν άμεσα και λεπτομερώς οι αιτίες του ατυχήματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες και να αποδοθούν ευθύνες».
Όσο το κίνητρο της παραγωγής θα είναι το κέρδος, αυτές θα είναι οι συνέπειες για τους εργαζόμενους. Πετσόκομμα μισθών, τσάκισμα εργασιακών δικαιωμάτων, άθλιες συνθήκες δουλειάς, ακόμα και να χάνουν την ίδια τους τη ζωή.
Απαιτείται εντελώς διαφορετικός προσανατολισμός στην κοινωνική οργάνωση, στην οικονομία. Να κοινωνικοποιηθούν τα εργοστάσια, τα μέσα παραγωγής στη βιομηχανία, η γη, να καταργηθεί η σκλαβιά της μισθωτής εργασίας, να εδραιωθούν οι σχέσεις κοινωνικής ιδιοκτησίας, να υπάρξει επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός στην οικονομία.
Η θέση σας είναι μαζί με το ΚΚΕ! Η λύση στα σημερινά αδιέξοδα βρίσκεται στο δρόμο του αγώνα και της ανατροπής. Στο ριζικά διαφορετικό χαρακτήρα της οικονομίας και της εξουσίας».