Νέο ρεκόρ συμμετοχών στον Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Δυτικής Ελλάδας για Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, με 78 μαθητικές ομάδες: 51 ομάδες είναι από την Αχαΐα, 13 από Ηλεία, 10 από Αιτωλοακαρνανία, ενώ 3 από Ζάκυνθο και 1 από το Ευπάλιο! Η φετινή μεγάλη συμμετοχή ανάγκασε τους διοργανωτές σε αλλαγή διεξαγωγής του χώρου. Έτσι λοιπόν ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο Β1 στο Νέο Λιμάνι Πατρών, το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα προσέλευσης 9:00 π.μ.
Η εκδήλωση είναι με ελεύθερη είσοδο στο κοινό, ενώ την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο εθελοντική αιμοδοσία (10:00-13:00) σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας» και τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Αχαΐας «Ο ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ».
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης της Δυτικής Ελλάδας, όπως πρωτοπόρησε στο θέμα διεξαγωγής Περιφερειακών διαγωνισμών, έτσι και φέτος καινοτομεί με την εισαγωγή της πιλοτικής διεξαγωγής ανά περιφερειακή ενότητα, ξεκινώντας από τον μεγαλύτερο νομό της χώρας, την Αιτωλοακαρνανία. Πιο συγκεκριμένα, το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019, συνδιοργανώθηκε επιτυχώς στα «Εκπαιδευτήρια Πάνου», στη Ναύπακτο, ο Πιλοτικός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO Hellas Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας με 10 ομάδες: 5 Λύκεια, 3 Γυμνάσια, 1 Δημοτικό και 1 νηπιαγωγείο.
Πιο συγκεκριμένα η ομάδα του νηπιαγωγείου των Εκπαιδευτηρίων Πάνου παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία στην επιτροπή και στο κοινό το κάστρο της Ναυπάκτου με βοηθό ένα επιδαπέδιο ρομπότ! Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα, τα παιδιά κλήθηκαν να δημιουργήσουν τον πρώτο τους αλγόριθμο σύμφωνα με το θέμα «Μία βόλτα στην πόλη μου», τη νέα πιλοτική κατηγορία του διαγωνισμού που αφορά νήπια (http://wrohellas.gr/δράση-steam-νηπιαγωγείου/).
Η θεματική του Πανελλήνιου διαγωνισμού για μαθητές/τριες Δημοτικού είναι «Αρχιπέλαγος Αιγαίο: Η τεχνολογία βοηθά να αναπτυχθούν τα νησιά», για μαθητές/τριες Γυμνασίου είναι «Οι δρόμοι του κρασιού στη βόρεια Ελλάδα» (βασική κατηγορία) και «Πρωτέας» (παράλληλη κατηγορία για αρχάριες ομάδες) και για μαθητές/τριες Λυκείου είναι «Smart Cities».
Στο Δημοτικό, οι μαθητές έρχονται αντιμέτωποι με το εξής ερώτημα: με ποιον τρόπο η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τα μικρά νησιά να αναπτυχθούν; Έτσι, μαθητές από τα δημοτικά σχολεία της περιφέρειας μας δημιουργούν ομάδες, εργαζόμενοι από τον Οκτώβριο του 2018 με μέντορα τον δάσκαλό τους (προπονητή) απογεύματα και σαββατοκύριακα, ώστε να παρουσιάσουν λύσεις που καταδεικνύουν πώς οι λίγοι άνθρωποι που ζουν στα μικρά νησιά μπορούν να βοηθηθούν από την τεχνολογία.
Στην αμέσως επόμενη βαθμίδα, στο Γυμνάσιο τίθεται το ερώτημα αν το κρασί είναι εθνικό προϊόν από την αρχαιότητα και ποιοι είναι ο σημαντικοί δρόμοι του κρασιού. Μαθητές από τα γυμνάσια της χώρας μας, δημιουργούν ομάδες εργαζόμενοι το ίδιο χρονικό διάστημα και θα μας δείξουν τους αρχαίους δρόμους του κρασιού στη Βόρεια Ελλάδα και θα καταδείξουν ότι το κρασί είναι εθνικό προϊόν. Επίσης, τα ρομπότ ως αξιόπιστοι «εργάτες» θα εκτελέσουν κάθε φάση από τον τρύγο έως το κρασί.
Προχωρώντας στο Λύκειο, εκεί οι μαθητές δημιουργούν ομάδες εργαζόμενοι στον ίδιο χρόνο, ώστε να μας δείξουν τι καθιστά μια Πόλη Έξυπνη (Smart City). Έξυπνες λύσεις στην κυκλοφορία, στην ασφάλεια, στο περιβάλλον, στην αειφόρο ανάπτυξη και οτιδήποτε σχετίζεται με τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ. Για πρώτη φορά η κάθε ομάδα θα παρουσιάσει και ένα πλάνο βιωσιμότητας της πρότασής τους!
Επίσης φέτος, για πρώτη φορά στον Περιφερειακό Διαγωνισμό (Νέο Λιμάνι Πατρών, 16/2/2019) θα υπάρξει κατηγορία «Ποδόσφαιρο 2×2», με 19 μαθητικές ομάδες Δημοτικών σχολείων. Σε αυτό το παιχνίδι, 2 αντίπαλες συμμαχίες που αποτελούνται από 2 τηλεχειριζόμενα ρομπότ η κάθε μία, κυνηγούν την μπάλα, πάνω στο ειδικά διαμορφωμένο τραπέζι ως γήπεδο ποδοσφαίρου. Στόχος της κάθε συμμαχίας είναι να κερδίσει το παιχνίδι, πετυχαίνοντας περισσότερα γκολ από τους αντιπάλους της.
«Σας προσκαλούμε λοιπόν να χειροκροτήσουμε από κοντά στην Πάτρα, το Σάββατο 16/2/2019, τις προσπάθειες των παιδιών για πρόκριση στον Πανελλήνιο διαγωνισμό Ρομποτικής WRO Hellas (Αθήνα 23-24/2/2019), σε αυτή την εκπαιδευτική γιορτή τεχνολογίας! Σκοπός μας είναι να προσκαλέσουμε περισσότερους μαθητές και εκπαιδευτικούς στην εκπαιδευτική ρομποτική και στην κατανόηση της μεθόδου STEM», αναφέρει η ανακοίνωση.