Είναι επιβεβλημένο να γνωρίσουμε καλύτερα τους ανθρώπους που ζητάνε τη ψήφο μας στις αυτοδιοίκητές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου.
Πώς σκέφτονται για την πόλη, τί σχέδια έχουν, γιατί συμμετέχουν στις εκλογές;
Σε αυτά τα πλαίσια, η Όλγα Δασκαλή – επικεφαλής της κίνησης ¨Για την Κοινότητα Μεσολογγίου¨ απαντάει σε 7 ερωτήσεις!Είναι επιβεβλημένο να γνωρίσουμε καλύτερα τους ανθρώπους που ζητάνε τη ψήφο μας στις αυτοδιοίκητές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου.
Πώς σκέφτονται για την πόλη, τί σχέδια έχουν, γιατί συμμετέχουν στις εκλογές;
Σε αυτά τα πλαίσια, η Όλγα Δασκαλή – επικεφαλής της κίνησης ¨Για την Κοινότητα Μεσολογγίου¨ απαντάει σε 7 ερωτήσεις!
1. Σε μια περίοδο όπου οι πολίτες απαξιώνουν την πολιτική, εσύ αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτή σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Τι σε ώθησε σε μια τέτοια απόφαση;
Για να απαντήσω στην ερώτηση θα δώσω πρώτα τον ορισμό της πολιτικής για μένα. Πολιτική είναι δράση. Δράση για τα κοινά, τα δημόσια πράγματα. Συντονισμένη δράση ατόμων ή κοινωνικών ομάδων να πετύχουν έναν στόχο.
Το να ασχοληθώ με τα κοινά λοιπόν σε επίπεδο αυτοδιοικητικό, δηλαδή σε επίπεδο κοινότητας, επίπεδο γειτονιάς, είναι μέρος της ιδιότητας μου ως άνθρωπος και πολίτης μιας πόλης. Νιώθω ότι είναι στην φύση μου αφού δεν μπορώ απλά να ξυπνάω, να δουλεύω, να κάνω ένα χόμπι και πάλι από την αρχή. Μέρος της καθημερινότητας μου είναι η πόλη που ζω. Μοιράζομαι το περιβάλλον μου με κάποιους άλλους ανθρώπους και με αυτούς θέλω να δράσω και να το διαμορφώσω, να τεθούν στόχοι, να διεκδικηθούν και να συναποφασίζουμε για μια καλύτερη καθημερινότητα
2. Γιατί επέλεξες το Συμβούλιο Κοινότητας και όχι μια προσπάθεια να εκλεγείς στο Δημοτικό Συμβούλιο;
Διαβάζοντας τις αλλαγές του νέου νόμου της αυτοδιοίκησης, ένιωσα κατευθείαν ότι το Συμβούλιο Κοινότητας είναι αυτό που οφείλει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε Δήμο. Μπορεί να ενεργοποιήσει τις λαϊκές συνελεύσεις, τα συμβούλια γειτονιών, να αναδείξει θέματα της καθημερινότητας και να μην αναλώνεται σε γραφειοκρατία και αντιπαραθέσεις που δυστυχώς καλά κρατούν στην ελληνική πραγματικότητα μας. Κάθε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορά την Κοινότητα Μεσολογγίου πρέπει πρώτα να έχει εισήγηση από το Συμβούλιο Κοινότητας, πράγμα που σημαίνει ότι ο ενεργός πολίτης έχει φωνή και τον πρώτο λόγο στις αλλαγές που θέλει να δει να γίνουν. Η απλή αναλογική, ως εκλογικό σύστημα, θα φέρει τα πάνω κάτω στις πλειοψηφίες των Δημοτικών Συμβουλίων και οι συνθέσεις που θα προκύψουν μένει να δούμε πως θα λειτουργήσουν. Επιθυμώ την δράση και όχι την ανάλωση μου.
3. Θεωρείς ότι οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου Κοινότητας είναι αρκετές ώστε να μπορεί να επηρεάσει άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών;
Ναι. Αρκεί να διαβάσει κανείς το άρθρο 83 και 84 του νόμου 4555/2018. Ό,τι έχει σχέση με την καθημερινότητα περνά από το Συμβούλιο Κοινότητας. Καταρχήν έχει αποφασιστική αρμοδιότητα για το που θα δαπανούνται κάθε χρόνο τα χρήματα που έρχονται από την κεντρική διοίκηση. Πολύ βασικό να δίνεις την πολιτική βούληση για το που θέλεις να δαπανηθεί ο προϋπολογισμός σου κάθε χρονιά. Στη συνέχεια ό,τι έχει να κάνει με οδοποιία, φωτισμό, διαχείριση απορριμμάτων, αστικό σχεδιασμό, λαϊκές αγορές, αδέσποτα ζώα, αποχέτευση, ύδρευση και πολλά άλλα, περνούν γνωμοδοτικά από το Συμβούλιο Κοινότητας, εν συνεχεία από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και μετά το Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης τα Συμβούλια Κοινότητας (Local Communities) μπορούν να διεκδικούν ως οντότητες και χρηματοδοτικά εργαλεία από εγχώριους και ευρωπαϊκούς πόρους.
4. Ποια αξιολογείς ότι είναι τα βασικά προβλήματα της κοινότητας Μεσολογγίου;
Το Μεσολόγγι έχει βασικά προβλήματα υποδομής. Πολλοί θεωρούν ότι κάποια προβλήματα είναι λυμένα, όμως εκκρεμούν ακόμα βασικά έργα υποδομής όπως: αποχετεύσεις (π.χ. στην Καλλονή), ολοκληρωμένο σχέδιο πόλης (εκτός της Πύλης), σχέδιο αξιοποίησης για το Λιμάνι και την Μαρίνα, δεν λειτουργεί στην πόλη ανακύκλωση (δεν έχει γίνει Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων) πράγμα που σημαίνει ότι ο ΧΥΤΑ μας έχει ημερομηνία λήξης. Παράλληλα η οδοποιία σε πολλά σημεία της πόλης είναι απαράδεκτη. Ενώ έχουν δημιουργηθεί 3 νέα σχολεία-στολίδια, η πρόσβαση σε αυτά είναι ακόμα δυσχερής, με τους ποδηλάτες και τους πεζούς να κινδυνεύουν ενώ τα αυτοκίνητα να φθείρονται. Ο φωτισμός θέλει ενίσχυση σε κομβικά σημεία και γειτονιές. Χρειαζόμαστε άμεσα αστικό πολιτιστικό σχεδιασμό αφού υπάρχει πληθώρα πολιτιστικού περιεχομένου στην πόλη μας η οποία μπορεί να οργανωθεί. Πολύ σημαντικό θέμα είναι και αυτό της απορρύπανσης ελεύθερων χώρων και της λιμνοθάλασσας.
5. Σε περίπτωση που εκλεγείς, σε ποιον τομέα πιστεύεις ότι θα είσαι πιο αποτελεσματική ώστε να ασχοληθείς με αυτόν;
Στον στρατηγικό σχεδιασμό της πόλης για τα επόμενα χρόνια, στην διεκδίκηση πόρων από εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή χρηματοδοτικά εργαλεία, στη δημόσια διαβούλευση σε επίπεδο γειτονιάς, και στη διαχείριση συγκεκριμένων προβλημάτων που θα μου ανατίθενται.
6. Πώς οραματίζεσαι να είναι το Μεσολόγγι σε 4 χρόνια από τώρα;
Μια πόλη βιώσιμη για τον πολίτη της και φιλόξενη για τον επισκέπτη της. Μια πόλη για την κάθε μέρα και την κάθε στιγμή. Ίσως τα 4 χρόνια είναι μακριά, κάποια πράγματα μπορούν να γίνουν εδώ και τώρα: Το θέμα είναι να κάνουμε στοχοθεσία. Κάθε στόχος σιγά σιγά θα επιτυγχάνεται. Φωτισμός που θα ενώνει την Μαρίνα με το λιμάνι, φωτισμός από το παλιό ροζ Δημαρχείο μέχρι το λιμάνι, καταφύγιο για αδέσποτα ζώα, πεζόδρομος-διαδρομή από τον Κήπο των Ηρώων μέχρι την παραλία της Τουρλίδας, μια παραλία στη Τουρλίδα, και πάει λέγοντας. Ο καθένας στην γειτονιά του μπορεί να σκεφτεί τι χρειάζεται, τα βλέπουμε όλοι κάθε μέρα.
7. Το 2026 είναι οι επέτειος των 200 ετών από την Έξοδο, ουσιαστικά το Μεσολόγγι γίνεται το επίκεντρο του κόσμου για ένα χρόνο. Τί χρειάζεται να κάνει ο Δήμος ώστε να αξιοποιήσει στο έπακρο αυτή την συγκυρία;
Όλα ξεκινούν από την συζήτηση, τον διάλογο, την κουβέντα. Η πόλη πρέπει να αρχίσει να σχεδιάζει και να οργανώνει την μεγάλη της χρονιά. Να δημιουργήσει για έναν ολόκληρο χρόνο μια ΕΙΣΟΔΟ στο Μεσολόγγι για όλους να έρθουν να τιμήσουν την ηρωική ΕΞΟΔΟ και να γνωρίσουν το Μεσολόγγι του σήμερα. Μια χρονιά όπου στο Μεσολόγγι για 365 μέρες θα καίει κυριολεκτικά και μεταφορικά η φλόγα της θυσίας της ΕΞΟΔΟΥ. Αυτό είναι ένα στοίχημα όλης της πόλης και όχι μόνο μερικών ανθρώπων. Όλοι μαζί με ιδέες και προτάσεις οφείλουμε να συνδιαμορφώσουμε τον Δήμο μας και να αναδείξουμε το αλωνάκι. Ο Δήμος μας οφείλει να ανοίξει το διάλογο ώστε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε! Χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν αρκεί να τα βρει κάποιος και να τα αξιοποιήσει. Πρόκειται όμως για συλλογική προσπάθεια που οφείλουν να αγκαλιάσουν όλοι.